Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bussemaker: ‘We gaan iedereen erdoorheen slepen’

Gepubliceerd: 8 March 2017 • Leestijd: 2 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Mbo’ers die naar de pabo willen, kunnen vanaf september een schakeltraject volgen om hun kansen op toelating te vergroten. Gisteren gaf minister Bussemaker het startschot voor de pilot.

Minister Bussemaker met de (mbo)studenten Marciano, Sena en Nathalie. Direct rechts van Bussemaker RAC-onderwijsmanager Gyzlene Kramer-Zeroual.

Nee, spijt heeft de minister niet van de invoering van de toelatingstoetsen voor de pabo in 2015. ‘Ik heb daar zeer bewust voor gekozen en ik wil er ook niet aan tornen, maar ik ben wel geschrokken van de gevolgen. We hielden rekening met een daling van de instroom, maar dat we vooral mbo’ ers en studenten met een biculturele achtergrond zouden verliezen was nooit de bedoeling. Daarom ben ik zeer gecommitteerd aan het schakeltraject om de doorstroom van mbo’ers naar de pabo te bevorderen.’

Schakeltraject

Bussemaker sprak deze woorden tijdens een bijeenkomst in het atrium van de HR-locatie Museumpark waar roc’s en hogescholen uit Rotterdam, Den Haag en Amsterdam de aftrap gaven voor de pilot van het schakeltraject Meer mbo-talent voor de pabo.

In september zullen de eerste studenten hieraan deelnemen. Mbo’ers die een andere opleiding hebben gedaan dan onderwijsassistent en graag het onderwijs in willen, kunnen zich in een halfjaar voorbereiden op de toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek. Daarnaast hebben ze beroepsvoorbereidende vakken. Tijdens deze periode zijn ze ingeschreven bij hun roc, maar volgen ze de lessen op de pabo waar ze willen gaan studeren.

Witte pabo

De landelijke toelatingstoetsen zorgden op de Hogeschool Rotterdam voor een daling van de mbo-instroom met 80 procent. Gevolg: de HR-pabo wordt wit, want de mbo’ers zorgden ook voor culturele diversiteit. Op dit moment heeft de pabo nog maar 18 procent studenten met een niet-westerse achtergrond.

Een onwenselijke situatie, vindt collegevoorzitter Ron Bormans. ‘Volgens filosofe Hannah Arendt is school de plek waar je oefent voor de echte samenleving. Maar dan moet school wel lijken op die samenleving. Op de HR was dat ook zo. Veel werelden zijn steeds sterker gesegregeerd, maar juist in de grote hogescholen en roc’s kom je de hele samenleving tegen.’

Die meerwaarde staat nu door de toelatingstoetsen onbedoeld onder druk. Daarom is het doel van het schakeltraject: meer kleur, meer mannen, meer diversiteit. Het is een geluid dat een beetje tegen de stroom in is, erkent minister Bussemaker die van de gelegenheid gebruikmaakt om haar beleid van de afgelopen kabinetsperiode nog eens in de etalage te zetten. Het schakeltraject komt uit de pot van het programma Gelijke kansen waarmee ze ongelijke toegang in het onderwijs wil bestrijden‘Er gaat nu te veel talent verloren. Als jullie naar de pabo willen’, sprak ze de aanwezige mbo-leerlingen toe, ‘gaan wij ons best doen om iedereen erdoorheen te slepen.’

Zou het schakeltraject dan niet verplicht moeten worden, vroeg gespreksleider en RAC-onderwijsmanager Gyzlene Kramer-Zeroual aan de minister. ‘Nee’, antwoordde Bussemaker. ‘Ik ga jongeren niet verplichten wat ze moeten studeren. Ik wil wel dat ze bewust kiezen en zich goed voorbereiden. Daar doen we alles aan: met de studiekeuzecheck, maar ook met deze pilot. Deze maatregelen samen moeten ervoor zorgen dat de pabo aantrekkelijker wordt voor studenten uit alle groepen.’

Foto?

Bormans sloot af met twee vragen aan de minster. ‘Wij willen graag meer van dit soort doorstroomprogramma’s, ook voor studenten van andere opleidingen. Graag maak ik daarover een afspraak met u.’ ‘Dat is goed’, antwoordde de bijna demissionaire minister meteen. ‘En tot slot: Ik zag dat mensen met u op de foto zijn gegaan. We hebben de afgelopen jaren soms gekibbeld, dat hoort er nou eenmaal bij. Maar, minister, mag ik ook met u op de foto?’

Tekst: Esmé van der Molen
Foto: Gyzlene Kramer-Zeroual

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

 

 

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Bussemaker: ‘We gaan iedereen erdoorheen slepen’

  1. Erdoorheen slepen is ongelukkig geformuleerd. Studenten kunnen heus wel op eigen kracht de haven binnenkomen, als zij maar voldoende gefaciliteerd, gestimuleerd, etc. etc. worden.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top