Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca bijl

Lieve Tosca, doe eens normaal met die code rood

Lieve Tosca,

Zondag en maandag sneeuwde het en het land was in rep en roer. Eindeloos veel files, treinen die niet reden en onderwijsinstellingen die de deuren sloten. Maar niet de Hogeschool Rotterdam las ik maandagochtend op Facebook, op school zouden de lessen gewoon doorgaan. Toen ik met een beetje vertraging op school aankwam, bleek de pret van korte duur: de lessen werden toch afgelast en ik kon weer naar huis. Superbalen! Was al die paniek nou echt nodig om die ‘code rood’? Ik vind het enorm overtrokken gedoe. Wat jij?  

Lfs, Verschrikkelijke sneeuwman

Lieve Tosca bijl

Lieve Verschrikkelijke Sneeuwman,

Die code rood is wat mij betreft geen overtrokken gedoe. De manier waarop de hogeschool ermee om is gegaan vind ik alleen niet zo handig. Het is zonde dat jij je leven waagt door naar de les te komen en dat die les dan niet doorgaat omdat er – zoals voorspeld – een weeralarm is afgegeven en het gevaarlijk is om de weg op te gaan. Juist op dat moment word jij naar huis gestuurd, de weg op dus.

Zondag gaf het Koninklijk Nederlandse Meteorologisch Instituut al een code oranje af voor maandag. En zo’n code betekent dat er een grote kans (meer dan 60%) is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Die weeralarmen worden niet vaak afgegeven: in 2016 was er één code rood wegens ijzel en negen keer een code oranje wegens gladheid en zware onweersbuien.

Meestal waaien die weeralarmen wel weer over: ze voorspellen storm, maar de tuinstoelen waaien niet eens om. Ze voorspellen een wolkbreuk, maar het hemelwater dat valt is niet eens genoeg om de dorst van de plantjes te lessen. Ze voorspellen noodweer uit de hel, maar na een slag donder en twee druppels regen kan je weer met de zonnebrand aan de slag. Maar nu dus niet.

Toen zondag de treinen niet meer reden en mensen werd aangeraden thuis te werken waar nodig had de HR wat mij betreft kunnen besluiten om de locaties dicht te houden. Omdat het goed werkgeverschap is om je mensen (medewerkers en studenten) niet in het noodweer de straat op te laten gaan.

Want hoe triest zou het zijn als hen wat zou overkomen? Als ze zelf netjes stapvoets rijden op de snelweg, maar geramd worden door een vrachtwagen die de macht over het stuur kwijt is. Of als er een boom op hun dak valt die onder het gewicht van de sneeuw is bezweken. Of dat ze met de trein naar school gaan, maar uren in de kou moeten wachten omdat de wissels bevroren zijn. Of uitglijden en een been breken. Allemaal onhandig en onnodig.

En nu zijn er – voor zover wij weten – geen ernstige ongelukken met medewerkers en studenten gebeurd. Maar dat komt misschien ook omdat er heel veel mensen waren die alle waarschuwingen van het KNMI, Rijkswaterstaat en de NS wel hebben opgevolgd en gewoon thuis hebben gewerkt. En dat thuiswerken, dat is in het geval van de HR vaak ook mogelijk.
De meeste medewerkers kunnen vanuit huis werken en de studenten hoeven zich vaak ook niet te vervelen.

Ik zou het goed vinden als de gebouwen bij een volgende code rood dichtblijven. En dat die beslissing genomen wordt op het moment dat mensen nog redelijk veilig naar huis kunnen in plaats van middenin het extreme weer. Gewoon, omdat we om onze collega’s en studenten geven en we ze ongehavend het allerleukst vinden.

Lfs Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl. En volg haar wekelijkse rubriek op profielen.hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 13 December 2017 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, doe eens normaal met die code rood

  1. 1 code rood en 9 code oranje’s. Betekend toch dat er 1 op de 5 weken een weeralarm is afgegeven. Dat vind ik toch vaak hoor.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top