Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Humans of HR portret van Zhour Hammouten

‘Al moet ik iemand honderd keer aanspreken, ik blijf vriendelijk’

Zhour (spreek uit: Zora) Hammouten was nachtportier bij clubs, maar tegenwoordig is ze toezichthouder op de Hogeschool Rotterdam. Met haar collega’s zorgt ze voor een veilige school.

Het lijkt me lastig om aardig te blijven als je mensen steeds moet aanspreken op hun gedrag.

Zhour: ‘Nee, dat is niet lastig. Al moet ik iemand honderd keer aanspreken, ik blijf altijd vriendelijk. Streng toespreken werkt niet. Ik verplaats me in hun wereldje. Dan loop ik op een groepje af en begin ik gewoon een praatje. Simpel. Ik vraag hoe het met ze gaat en dan praten we over allerlei dingen op school. Dan hoor je wat er speelt en welke dingen beter kunnen en dat geef ik dan weer door aan mijn leidinggevende. Er moesten bijvoorbeeld meer bordjes komen waarop stond dat er in de rookhokken gerookt moet worden. Je moet studenten duidelijkheid geven.’

Bouw je met sommige studenten ook een hechte band op?

‘Vanuit mijn werk moet ik neutraal blijven. Daarom kan ik niet echt een band opbouwen met leerlingen. Ik moet objectief zijn, ook al zijn het mijn landgenoten of komen ze uit dezelfde buurt. Als iemand fout zit, dan zit iemand fout en spreek ik die persoon aan.’

Kom je weleens in een lastige situatie terecht?

‘Laatst kreeg een meisje ruzie met een jongen in de rij bij de kantine. Ze wilde hem aanvallen en ik moest haar echt tegenhouden. Eenmaal buiten ging ze nog tekeer. Ze dacht dat ik partij voor haar zou kiezen, omdat we uit hetzelfde land komen. Maar zo ben ik niet.
‘Haar man kwam langs en heeft een ruit ingeslagen. Ik had de politie al ingeschakeld, dus daarna was het gelukkig hun zaak. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat de student veilig is, en dat was gelukt. We hadden de jongen naar een andere plek gebracht en zijn met hem meegelopen naar de tramhalte. Hij kon kiezen of hij aangifte wilde doen, maar heeft dat niet gedaan. De volgende dag kwam een vriendin van het meisje excuses aanbieden. Ik vind het allemaal prima. Voor mij is het dan ook klaar.’

In zulke situaties komt je verleden als nachtportier in het Rotterdamse uitgaansleven vast goed van pas.

‘Ja, klopt. Maar we zijn allemaal speciaal getraind om met agressie om te gaan.’

Is het moeilijk om rekening te houden met alle verschillen tussen studenten?

‘Niets is moeilijk. Er zijn veel studenten met verschillende achtergronden qua cultuur, geloof of geaardheid. Ik moet rekening met ze houden, maar ze niet verschillend behandelen. Voor mij is iedereen hetzelfde. Diversiteit maakt juist rijk.’

Wat doe je thuis als je terugkomt van je werk?

‘Thuis gaat het werk door. Mijn kinderen zeggen altijd: “Mamma, je zeurt te veel.” Ik zeg dan: “Ik zeur niet, ik adviseer.” Haha!’

Tekst en beeld: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Wil je Humans of HR volgen? Dat kan via humansofhr.nl, via Instagram of de Facebookpagina. Meer lezen over Humans of HR? Dat kan hier.
Gepubliceerd: 12 March 2018 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to ‘Al moet ik iemand honderd keer aanspreken, ik blijf vriendelijk’

  1. Eén jammer punt uit dit artikel is dat mensen denken dat je hun kant kiest omdat je “uit hetzelfde land komt”. Echter zijn wij allemaal Nederlanders. Deze deze vrouw doet het in mijn ogen gewoon goed! Alleen jammer dat dat meisje die die jongen aan wilde vallen zo dacht.

  2. Erg jammer dat het in dit artikel over afkomst moet gaan. Lijkt me totaal niet relevant in deze context. Zonde.

  3. Ik herken mij heel erg in dit artikel. De toezichthouder heeft mij 1000 keer aangesproken om mijn auto niet op de stoep te parkeren. Normaal zou je denken dat iemand na de derde keer al zat is en meteen van toon verandert. Maar nee! De toezichthouder bleef het netjes vragen en sterker nog wou ze de auto zelfs van mij kopen. Ik schaamde me op een gegeven moment. Geweldige toezichthouder !!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top