Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Marloes van der Hoeven werkt als coördinator studentzaken op de Rotterdam Academy en helpt daar studenten die vastlopen in hun studie. Ze vindt het de mooiste baan die ze zich kan bedenken. Marloes heeft ook een persoonlijk blog, die vind je hier: marloesvanderhoeven.nl

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Eventjes een agenda kopen

Gepubliceerd: 19 February 2018 • Leestijd: 2 minuten en 4 seconden • Marloes

Er zit regelmatig een student tegenover me die hulp vraagt bij het plannen. Vroeger, op de middelbare school, was het nog overzichtelijk. Nu wat minder, maar ik heb tips!

Vroeger zei de leraar aan het einde van de les gewoon dat je je agenda moest pakken om te noteren wat het huiswerk was. En dan zei je moeder als je thuiskwam dat je je huiswerk moest maken en ging ze je ‘s avonds nog even overhoren. Maar dat was vroeger.

Nu ben je student en heb je veel te veel te doen in veel te weinig tijd. Werken, studeren, sporten, een sociaal leven, het huishouden en soms zelfs zorgen voor kinderen of een ziek familielid. Zie dat maar eens allemaal in te plannen. Daar kan je zo tegenop zien dat je er maar niet eens aan begint.

Maar niet getreurd, hier zijn de beloofde tips:

Stel prioriteiten

Besteed het grootste deel van je tijd aan dingen die voor jou belangrijk zijn. Maak even een lijstje met de vijf dingen die in jouw leven het belangrijkst zijn. En als jouw top 5 bijvoorbeeld bestaat uit:

1) quality time met je vriend(in)
2) werk
3) school
4) sport
5) tijd doorbrengen met je familie en vrienden

Waarom zit je dan vier uur per dag te instagrammen en je online winkelmandje van de ZARA te vullen? Nou?

Plan per week

Plan je week, op zondagavond bijvoorbeeld. Pak je agenda en start met alle ‘verplichtingen’ voor die week. School, werk, trainen, tandarts, etc. Dit is het moment dat je erachter zou moeten komen dat je op donderdagavond hebt afgesproken maar dat je dan altijd Temptation Island kijkt en dat je eventjes een afspraak moet afzeggen of uitzending gemist moet kijken.

To-dolijstje

Maak een to-dolijstje voor de week, met to-do’s die echt die week moeten gebeuren. Maak vervolgens voor elke dag een korter to-dolijstje met daarop de dingen van de weeklijst die je die dag gaat doen.

Probeer het aantal dingen dat je op een dag echt gedaan wil hebben zo beperkt mogelijk te houden. Dat doe je niet omdat je lui bent, maar omdat je aan het einde van de dag met een zelfvoldaan gezicht naar je volledig afgevinkte lijstje wil kijken. En vooral omdat er minder dingen echt belangrijk of urgent zijn dan je denkt. Plannen is prioriteiten stellen.

Maak het concreet

De kans dat je je planning daadwerkelijk uitvoert, is het grootst wanneer die planning haalbaar is. Plannen is daarom vooral ook een kwestie van grote taken klein en concreet maken.

Werken aan een project of een rapport schrijven zijn best grote, onoverzichtelijke monsters om aan te moeten beginnen. Wanneer je dat project of rapport opdeelt in kleinere stukjes (plus een tijdsinschatting per stukje) wordt het ineens een stuk beter te doen. Echt hoor.

Wees niet zo snel afgeleid

In de tijd dat je productief bezig zou moeten zijn, is het verleidelijk om dertig keer in een uur Snapchat, WhatsApp en Instagram te checken. Waardoor je na een uur precies net zo ver bent als een uur geleden. De gouden tip: dat moet je niet doen. Doe je telefoon weg. Je mist niks. Helemaal niks.

Soms zegt een student aan het einde van het gesprek: Oké, ik snap het. Ik ga vanmiddag gelijk even een agenda kopen! En dat vind ik dan weer mooi.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top