Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 juni 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bormans niet aansprakelijk; rechter geeft roc veeg uit de pan

Gepubliceerd: 28 February 2018 • Leestijd: 1 minuten en 50 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ron Bormans had, samen met de andere oud-toezichthouders van ROC Leiden, niet aansprakelijk gesteld moeten worden, vindt de rechtbank. ROC Leiden heeft op geen enkele wijze hard kunnen maken dat Bormans iets te verwijten valt.

Update 15:00 uur: reactie Ron Bormans toegevoegd aan het artikel.

Ron Bormans, voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool Rotterdam, kan opgelucht ademhalen. Er hing sinds eind 2015 een miljoenenclaim boven zijn hoofd vanwege het vastgoeddebacle bij ROC Leiden. Maar de rechter maakte vandaag gehakt van de claim van ROC Leiden als zou hij daar samen met zijn collega-toezichthouders persoonlijk aansprakelijk voor zijn.

Van 46 naar 220 miljoen

Bormans was van 2006 tot 2010 lid van de raad van toezicht van ROC Leiden en tevens lid van de commissie nieuwbouw van die raad. In die tijd werd begonnen aan de bouw van twee nieuwe panden en werden beslissingen genomen over de financiële structuur van het nieuwbouwproject van het roc. Later bleken zowel de bouw als de financiering vele miljoenen meer te kosten dan verwacht. Het prijskaartje steeg van 46 miljoen naar zo’n 220 miljoen, blijkt uit de uitspraak.

Anderhalf jaar geleden stelde ROC Leiden twee ex-bestuurders en elf oud-toezichthouders, onder wie Bormans, persoonlijk aansprakelijk voor het uit de hand gelopen nieuwbouwproject. De schade werd geraamd op 40 miljoen euro, gelijk aan het bedrag waarmee de minister ROC Leiden moest redden. De rechter vindt nu dat het roc de schade beter had moeten onderbouwen.

Aansprakelijk stellen ‘opmerkelijk’

Het roc verweet de oud-bestuurders en -toezichthouders dat ze ‘verplichtingen zijn aangegaan die het onderwijs van ROC Leiden zo ernstig hebben geschaad dat de stichting dreigde om te vallen’.

De rechter is echter zeer kritisch op het feit dat ROC Leiden niet alleen de bestuurders, maar ook de toezichthouders aansprakelijk heeft gesteld. Hij noemt het ‘op zijn minst opmerkelijk’ dat ROC Leiden dat deed, terwijl de commissie-Meurs al had geconcludeerd dat hen geen ernstig verwijt kon worden gemaakt. Nog opmerkelijker is vervolgens dat ROC Leiden niet heeft gesteld wie precies welke verwijten moeten worden gemaakt, terwijl de impact van het aansprakelijk stellen als ‘groot verondersteld kan worden’, zegt de rechter.

Roc wilde liever een vonnis

Uit de uitspraak blijkt dat het roc zijn claim tegen de ex-bestuurders nauwelijks heeft onderbouwd. Toen de rechter gedurende het proces zelf voorstelde om een extra ronde in te lassen om die onderbouwing alsnog te geven, vroeg ROC Leiden in plaats daarvan om een vonnis.

Het gebeurt overigens zelden dat een rechter toezichthouders persoonlijk aansprakelijk stelt. De bewijslast is hoog. Van iedere toezichthouder moet individueel vastgesteld worden of deze zijn of haar  taak ‘onbehoorlijk’ heeft vervuld en of hen daarvan een ‘ernstig verwijt’ kan worden gemaakt. Daarvan heeft ROC Leiden de rechtbank niet kunnen overtuigen.

Bormans blij, ‘roc verdient rust’

Ron Bormans zegt in een reactie dat hij blij is met de uitspraak, ook al komt deze ‘niet geheel onverwacht’. ‘Het belangrijkste is dat ROC Leiden nu de rust krijgt die het verdient om goed onderwijs te verzorgen.’

Olmo Linthorst

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top