Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zwart logo Profielen

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Cmr kritisch over komst nieuwe Ad Internet of Things

Gepubliceerd: 13 June 2018 • Leestijd: 1 minuten en 1 seconden • Nieuws

Bedrijfsleven en overheid willen dat de associate degree Internet of Things er komt, maar de centrale medezeggenschapsraad (cmr) is kritisch. Reden: de cmr vreest dat de nu al moeilijk te vinden informaticadocenten zullen overstappen naar de nieuwe opleiding.

De cmr had zich maandag dan ook voorgenomen om niet in te stemmen met de licentieaanvraag voor de opleiding. ‘Ik snap jullie zorgen. Op meerdere plekken, ook in de techniek en in de gezondheidszorg, is de arbeidsmarkt aan het verkrappen’, reageerde collegevoorzitter Ron Bormans die vertelde dat een deel van het onderwijs verzorgd zal worden door mensen uit het bedrijfsleven.

Dat laatste riep vragen op bij de cmr. Studentlid Jessin Rodenburg: ‘Hoe weten we zeker dat die mensen uit het werkveld de goede kwaliteit leveren?’ En Helen de Haan (personeelsgeleding) vertelde over haar ervaring bij RBS waar ‘bedrijven in het eerste jaar enthousiast meewerken, maar daarna niet meer omdat het dan niet meer nieuw voor ze is.’

Hogeschooldocenten zullen het belangrijkste deel van het onderwijs verzorgen, vertelde Bormans. ‘De mensen uit het bedrijfsleven zullen de meer specialistische kennis overbrengen. We zullen hen bijvoorbeeld niet de studieloopbaangesprekken laten doen. En we zullen hen daarnaast ook equiperen om les te kunnen gaan geven.’

Bormans wist de cmr ertoe te bewegen zijn voorgenomen tegenstem in te trekken. ‘In ruil’ daarvoor krijgt de cmr instemmingsrecht op het besluit om daadwerkelijk van de vergunning gebruik te gaan maken. Wanneer dat is, is nog onduidelijk maar Bormans hoopt vanaf aanstaande oktober te kunnen gaan werven voor de opleiding die dan in september 2019 kan starten.

Bormans en cmr-voorzitter Sjoerd van Vliet spraken af om goed vast te leggen hoe de besluitvorming over de komst van de nieuwe opleiding verder gaat verlopen.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Cmr kritisch over komst nieuwe Ad Internet of Things

 1. “En we zullen hen daarnaast ook equiperen om les te kunnen gaan geven.”
  Er is geen garantie dat dit gaat gebeuren. Je kunt niet zomaar zeggen, ‘Hier, lees dit en doe mee met die en die cursus, en dan ben je klaar om voor de klas te staan.’
  Er is geen garantie dat ze ECHT (lees: daadwerkelijk) goede ‘lecturers’ zullen worden, ondanks alle inspanningen, investeringen, en medewerking van de (echte lesgevende, bevoegde) collega’s.
  Als het allemaal niet werkt, wie moet de boel dan opruimen? ‘Wij?’ Zo ja, wie betaalt dat en hoeveel gaat dat kosten?
  Als “Senior Management” echt zin heeft om geld uit te geven, waarom dan niet meer investeringen doen in de opleidingen die er al zijn? Dat lijkt mij verstandiger.
  Meer transparantie hierover wordt gewaardeerd, bijvoorbeeld d.m.v. een realistisch ‘risk assessment’ rapport over de kans van slagen van dit project, compleet met ideeen over een realistisch (helaas, maar dit moet herhaald worden) plan van aanpak voor elke genoemde risico. Of kijkt men alleen maar naar ‘het grote geld’?

 2. Goed dat de CMR hier een kritische houding in aan neemt. De Hogeschool moet er voor uit kijken dat ze niet teveel achter de laatste trends aan rennen en hip klinkende opleidingen opzetten. IoT zal vast niet snel verdwijnen maar we moeten wel studenten afleveren met een goede basis. opleidingen zoals (technische) Informatica en Elektrotechniek kunnen hier denk ik nu al een goede basis voor vormen. Dit dus nog los van de zorgen over de organisatie van het onderwijs die de CMR heeft. Ik ben wel benieuwd wat er dan in het curriculum zou moeten zitten.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Back to Top