Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Docent van het jaar’ word je niet zomaar

Gepubliceerd: 17 January 2018 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wie de beste HR-docent van 2017 is, wordt komende week bekendgemaakt. Wat maakt iemand tot goede docent en wie werden in voorgaande jaren Docent van het jaar?

De organisator van de Docent van het jaar-verkiezing is de studentenraad van de cmr (de sgmr). In voorgaande jaren werd door de opleidingscommissies een favoriete docent voorgedragen. Dit jaar konden studenten voor het eerst zelf een docent voordragen, inclusief motivatie. Maar liefst 123 docenten zijn voorgedragen.

De opleidingscommissies kiezen vervolgens op basis van de motivatie één docent. Uit die selectie kiest de sgmr deze week een docent die de titel mag ontvangen. De beoordelingscriteria die de sgmr daarbij hanteert, zijn in lijn met die van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), omdat de HR-verkiezing geldt als voorronde voor de landelijke docentverkiezing van het ISO.

Passie voor het vak

Als beste docent van de hogeschool doe je meer dan ‘alleen’ lesgeven. Wat maakt een docent goed of zelfs de beste van de HR? Ten eerste is passie voor het vak erg belangrijk. Logisch misschien, maar dat moet wel overkomen. Ook moet de kwaliteit van de lessen hoog zijn en moeten docenten iets extra’s bieden naast de gewone lesstof. Daarnaast herkent een potentiële Docent van het jaar problemen van studenten.

Foto van Joyce

Sterke persoonlijkheid

Winnaars van voorgaande jaren hadden verschillende kwaliteiten die bijdroegen aan de toekenning van de titel. Zo won Joyce Buitelaar (entrepreneurship-small business) vorig jaar niet alleen vanwege haar goede lessen, maar ook omdat de studenten haar als een ‘sterke vrouw’ zagen. Ze gaven haar op alle punten de maximale score. Buitelaar: ‘Het leukste aan het docentschap vind ik het persoonlijk contact met studenten. Het is heel fijn om terug te krijgen dat studenten dat merken.’

Foto Adriaan de Jongh met beker

Respect

Het jaar daarvoor won Adriaan de Jongh, mede dankzij zijn respectvolle manier van omgaan met de studenten en interessante manier van lesgeven. De Jongh geeft bij meerdere instituten het vak ‘wet’. Kareltje, een belangrijk personage tijdens zijn lessen, doet alles wat verboden is. De studenten mogen vervolgens uitzoeken wie er aansprakelijk is. Volgens studenten weet De Jongh de aandacht van de studenten goed vast te houden en heeft hij humor.

Enthousiasme

In 2014 werd vastgoed- en makelaardijdocent Maurice Scheepers de Docent van het jaar vanwege zijn absolute enthousiasme voor zijn vak, maar ook voor zaken buiten de klas. Scheepers werd gewaardeerd om zijn toegankelijkheid en zijn werk als begeleider van studieverenigingen op Academieplein.

Tekst: Lana van der Meer
Foto’s: Wouter Le Duc (foto Joyce Buitelaar), Levien Willemse (foto Adriaan de Jongh), Maurice Scheepers (sgmr)

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to ‘Docent van het jaar’ word je niet zomaar

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top