Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Utrecht wil bindend én dringend bsa

Gepubliceerd: 19 January 2018 • Leestijd: 0 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Utrecht wil opleidingen de mogelijkheid geven om te kiezen voor een ‘dringend studieadvies’. Studenten kunnen dat, anders dan een bindend studieadvies, naast zich neerleggen.

Als de hogeschoolraad ermee instemt, komt deze nieuwe optie in de Onderwijs- en Examenregeling (OER) te staan, meldt hogeschoolblad Trajectum. Nu hanteert de hogeschool alleen nog het bindend studieadvies (bsa), zoals de meeste instellingen. Het bsa blijft bestaan, maar er wordt een soepelere variant als keuzemogelijkheid toegevoegd.

Twee varianten

Instituutsdirecteuren kiezen straks per opleiding voor één van de twee varianten. Daarvoor moeten ze eerst de opleidingscommissie raadplegen. Het dringende advies wordt niet door de examencommissie gegeven, zoals bij het ‘normale’ bsa, maar door het instituuts- of opleidingsmanagement.

Mocht de hogeschoolraad geen bezwaren hebben, dan kan het nieuwe studieadvies nog volgend collegejaar ingaan.

Afschaffen bsa?

GroenLinks pleitte gisteren tijdens een algemeen overleg voor het afschaffen van het bindende karakter van het bsa. De term klonk Kamerlid Zihni Özdil “bijna Orwelliaans” in de oren: “Dat is net zoiets als ‘verplicht vrijwilligerswerk’. Een advies moet gewoon een advies blijven.” D66 vroeg zich af of er bij een bsa niet breder dan alleen naar de studiepunten gekeken moet worden.

Minister Van Engelshoven liet weten daar wel open voor te staan, maar wacht eerst een rechtszaak tegen de Erasmus Universiteit Rotterdam af. Die is aangeklaagd door het Landelijk Studenten Rechtsbureau: de eis dat eerstejaars alle studiepunten moeten halen is volgens het rechtsbureau in strijd met de wet.

HOP, Irene Schoenmacker

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Hogeschool Utrecht wil bindend én dringend bsa

  1. Ik denk dat in sommige gevallen een dringend BSA wel kan helpen. In mijn geval was het dat ik 59 van de 60 punten had, met gemiddeld een 8. Toch moest ik de opleiding verlaten in het 2e jaar, beetje jammer vind ik zelf.
    Ik hoop dat hiermee veel studenten toch nog geholpen kunnen worden in de toekomst, mocht er een verandering komen.

  2. Ik erger mij toch aan de titel en de taalkundige verwoording. Een BSA is een bindend studieadvies; een dringend BSA is dan een dringend bindend studieadvies, in de titel wordt het nog bonter: een bindend bindend studieadvies. Ik begrijp dat de overweging waarschijnlijk was om BSA in de titel te houden omdat het herkenbaar is, maar het is net als APK-keuring, dat is de algemene periodieke keuring-keuring.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top