Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kom maar op met die buitenlandse studenten, zegt hoger onderwijs

Gepubliceerd: 14 May 2018 • Leestijd: 1 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er mogen nog veel meer studenten uit het buitenland hierheen komen, zeggen universiteiten en hogescholen vandaag. Maar dan willen ze meer geld krijgen en beter kunnen selecteren.

Tabellen internationale diplomastudenten

Terwijl er steeds meer stemmen opgaan dat de ‘verengelsing’ van het hoger onderwijs doorslaat, houden universiteiten en hogescholen vandaag een pleidooi om nog veel verder te gaan met internationalisering van het onderwijs. Ze hebben hun notitie zojuist aan minister Van Engelshoven overhandigd.

Denk aan de voordelen van internationalisering, zeggen de onderwijsinstellingen. De samenleving vergrijst en op de arbeidsmarkt ontstaan allerlei tekorten. Waarom zouden we geen buitenlandse studenten werven om in het gat te springen?

Andere culturen

Ook zou het onderwijs beter worden van internationalisering. Studenten leren immers omgaan met andere culturen, raken bekend met tradities uit andere landen en kunnen beter uit de voeten op de internationale arbeidsmarkt.

Er zijn misschien ook wat problemen met internationalisering, maar die kan de politiek volgens deze notitie best oplossen. Kwestie van de wetten en regels een beetje aanpassen, zodat het hoger onderwijs meer vrijheid krijgt om te ‘sturen’.

Volgende maand stuurt minister Van Engelshoven een brief naar de Tweede Kamer waarin ze haar visie op internationalisering en Engelstalig onderwijs uiteen zet. Vandaar dat de lobby van de onderwijsinstellingen op volle toeren draait.

Onontkoombaar

Dat er steeds meer buitenlandse studenten komen, presenteren ze als een onontkoombaar feit waar je goed mee om moet gaan. Eén op de drie universitaire docenten is ook international, net als de helft van alle promovendi. Zolang universiteiten en hogescholen de juiste middelen in handen hebben om de kwaliteit te bewaken, komt het goed.

Wat doe je bijvoorbeeld als er te veel buitenlandse studenten naar een opleiding komen, of als het aantal Nederlanders te klein dreigt te worden? Dan moet je kunnen ingrijpen, is de gedachte. Geef universiteiten en hogescholen de mogelijkheid om op nationaliteit te selecteren, zodat de ‘international classroom’ divers genoeg blijft.

Ook willen opleidingen een Nederlandstalige én een Engelstalige variant kunnen aanbieden: Nederlanders hebben dan altijd toegang (via de Nederlandstalige track) en voor de Engelstalige variant kun je een studentenstop hanteren. Zo blijft het hoger onderwijs ook in de toekomst voor Nederlandse studenten toegankelijk, zelfs bij een vloedgolf van buitenlandse studenten.

Branding

Hoger collegegeld voor studenten van buiten Europa, bijscholing van docenten, voldoende studentenhuisvesting, meer Nederlandse studenten die naar het buitenland gaan… het komt allemaal voorbij. Ook willen de onderwijsinstellingen aan een betere branding in het buitenland werken.

In de ‘slotoverweging’ vatten de schrijvers van de notitie nog even samen hoe Nederland ervoor staat: er komen tussen 2024 en 2030 minder Nederlandse studenten, terwijl de ‘grijze druk’ toeneemt: over vijftien jaar is één op de drie Nederlanders met pensioen.

Werven

Dus zou je ook voluit kunnen inzetten op het werven van buitenlandse studenten. Als de overheid betaalt voor extra docenten, dan kunnen er nog veertigduizend studenten extra hierheen komen. Uiteindelijk zal dat de samenleving alleen maar ten goede komen, is de gedachte.

HOP, Bas Belleman
Tabel: Internationaliseringsagenda Hoger Onderwijs, VSNU/Vereniging Hogescholen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Kom maar op met die buitenlandse studenten, zegt hoger onderwijs

  1. Probleem is de woonvoorziening en de taal. Internationals uit China zijn veelal bereid om 800 euro per maand neer te leggen en bieden makkelijk tot 20% boven de koopprijs voor een woonruimte en verpesten daarmee dus de markt. Gelukkig worden nu nog vooral op social media en verhuursites kamers aangeboden met als eerste zin NO INTERNATIONALS of DUTCH ONLY. Ook lopen internationale studenten flink achter met de taal. Laatst iemand ontmoet die al hier al 2 jaar studeert, maar nog geen woord Nederlands sprak. Om je voor kapot te schamen, vind ik.

  2. ”Laatst iemand ontmoet die al hier al 2 jaar studeert, maar nog geen woord Nederlands sprak. Om je voor kapot te schamen, vind ik.” – Het is in Nederland best moeilijk om de taal te beheersen, aangezien iedereen hier basis Engels kan. Dat zorgt er voor dat het moeilijker is om te oefenen.

  3. @svo, enerzijds ben ik het met je eens. Meestal vinden de mensen dit zelf erg leuk maar wordt er inderdaad snel over gegaan op Engels praten omdat dit makkelijk en sneller communiceert.

    Anderzijds is het ook een stukje interesse tonen in het land waar je bent… In supermarkten hoor je mensen ook in het Nederlands communiceren en “goedenavond” zeggen, toch? Het ligt er natuurlijk ook aan hoe de mensen in je omgeving ermee omgaan. Ik probeer bezoekers uit het buitenland of stagaires van buiten de grens altijd te motiveren om de basis te leren. Gewoon proberen om een basiswoordje uit te spreken zoals “goedemorgen” of “dankjewel” is al supertof. Op mijn vorige stage waren 2 Portugese dames ook op stage, van hun heb ik een aantal Portugese woorden geleerd en na een maand wenste we elkaar bij het afsluiten van een dag een “fijne avond” en op een vrijdagmiddag een “fijn weekend”. Ik had echt respect voor hoe snel zij de Nederlandse taal oppikte en ik vond het ook echt leuk. Deze dames keken op een gegeven moment zelfs in kinderboekjes om een beetje Nederlands te leren. En dan spraken we samen toch vaak Engels…

    @Bal de Bal… Of je je er kapot voor moet schamen als je na twee jaar in een land de taal niet spreekt..? Klinkt een beetje overdreven, vind je ook niet? Dit alles is namelijk echt afhankelijk van je leeftijd en omstandigheden. Als je hier als oudere van 70 binnen komt pik je minder snel een taal op… Als je als student hier aankomt en niemand probeert contact te leggen met je, in wat voor taal dan ook kan dit ook voor obstakels zorgen. Heb je er ooit aan gedacht om aan die student(e) te vragen of ze een woord Nederlands wil leren? Misschien wil die persoon wel maar weet hij/zij niet hoe.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top