Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, de hulpvragen van m’n medestudenten maken me gek

Lieve Tosca,

Het einde van het collegejaar is in zicht en ik moet nog superveel werk afmaken en inleveren. Nou ben ik zelf al niet de snelste, maar m’n medestudenten maken het nog veel bonter. Doorlopend en op alle uren van de dag en nacht krijg ik hulpverzoekjes van klasgenoten. Het maakt me gek. Of ik hun opdrachten wil lezen, of ik nog aantekeningen heb die ze missen. Ik wil ze met liefde helpen, maar die tijd heb ik eigenlijk niet, ik moet eerst m’n eigen werk afmaken. Hoe krijg ik mijn eigen werk af en hou ik m’n klasgenoten tevreden?

Grts Zomerzon

Lieve Zomerzon,

Ik snap je spagaat. Iedereen zit in de stress en mensen afwijzen die hulp nodig hebben, voelt natuurlijk niet goed. Toch gaat je eigen werk voor. Wanneer dat af is, kun je pas met een gerust hart anderen helpen.

Heb je voor jezelf al een werkplanning gemaakt tot het einde van het jaar? Wanneer je weet wat je wanneer moet inleveren en hoe lang het ongeveer duurt om die klusjes af te maken, kan je een schema maken. Verdeel het werk over de dagen en maak per dag een overzichtelijk takenlijstje met korte afgekaderde taken.

Zet dus niet ‘verslag vak A’ op de lijst maar ‘lezen studiehandleiding voor verslag A’, ‘verzamelen relevante informatie verslag’, ‘inleiding tikken’, ‘beantwoording deelvragen’, en ‘conclusie verslag’. Dan kan je lekker vaak iets afstrepen en zie je vooruitgang en dat maakt je brein blij.

Als je klaar bent met je opdracht, kun je hem beter niet direct versturen. Plan aan het begin van de volgende werkdag een half uurtje in om je werk van de vorige dag door te lezen en eventueel te finetunen voordat je het inlevert. Wedden dat je er dan nog de laatste (tik)fouten en andere slordigheden uithaalt?

Zorg daarnaast dat je niet te veel taken op één dag plant. Beter bikkel je een paar uur met volle focus (telefoon weg, geen mail lezen en beantwoorden) dan dat je de hele dag achter de computer door je Instagram- of Facebooktijdlijn scrollt en ieder binnenkomend mailtje leest.

Na 4 of 6 uur hard werken, ga je lekker wat anders doen. Je brein heeft ook ontspanning nodig. Ga wandelen, koken, spreek af met vrienden of kijk een serie. Zo kan je morgen weer fris aan de volgende dag op je takenlijstje beginnen.

Als je graag klasgenoten wilt helpen met hun werk, kan dat nadat je je eigen werk hebt afgerond. Of iedere dag een half uurtje of uurtje nadat je je eigen lijstje hebt afgevinkt. Wees hier van tevoren duidelijk over. Zeg/mail/app dat je graag wilt helpen, maar pas wanneer jij eraan toe bent. Donderdagavond, zondagmiddag, roep maar iets wat haalbaar is.

Op deze manier bied je hulp op jouw voorwaarden en manage je de verwachtingen. Dat scheelt een heleboel afleidende ‘heb je het al gelezen’-appjes tijdens je eigen werkproces.

Succes met de laatste loodjes!

Lfs Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 4 July 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Lieve Tosca, de hulpvragen van m’n medestudenten maken me gek

  1. Ik denk dat het vooral belangrijk is om nu al nee te durven zeggen, later in het bedrijfsleven werken deze mensen ook. Deze mensen gaan jou dan ook om hulp vragen en als jij jouw werk niet af hebt voordat jij ze helpt zit jij met de gebakken peren.

  2. Waarom moet je je klasgenoten tevreden houden?
    Leer gewoon “nee” zeggen.

  3. Ik sluit me aan bij de rest en adviseer u om vaker “nee” te verkopen, ten behoeven van het behouden van uw (mentale) gezondheid.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top