Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Minister moet voortbestaan onderwijsbladen garanderen’

Gepubliceerd: 20 June 2018 • Leestijd: 2 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studentenorganisatie ISO maakt zich zorgen over de persvrijheid in het hoger onderwijs. De media van universiteiten en hogescholen zijn kwetsbaar volgens het ISO en daarom zou de minister van Onderwijs hun bestaan moeten garanderen.

Universiteits- en hogeschoolbladen zijn van groot belang voor een volwassen medezeggenschapscultuur, schrijft het Interstedelijk Studenten Overleg in een rapport over de persvrijheid voor onderwijsbladen.

Kritische geluiden over onderwijsbladen

Zulke instellingsbladen kunnen immers feiten en verhalen op de voorgrond plaatsen die het bestuur ‘wellicht liever op de achtergrond had gezien’, is de gedachte. Goede medezeggenschap vereist ‘dat er ruimte is voor kritische geluiden over de koers en het functioneren van de instelling’. Zeker nu de raden meebeslissen over de verdeling van de extra miljoenen die de invoering van het leenstelsel oplevert.

Uit een – niet uitputtende – inventarisatie van het ISO blijkt dat alle veertien publiek bekostigde algemene universiteiten over een instellingsblad of -site beschikken. Bij de 36 hogescholen, en zeker bij de kleinere, is dat veel minder gebruikelijk: daar stopt de teller van het ISO bij acht.

Relatie met de communicatie-afdeling

Een deel van de redacties heeft bovendien ‘een duidelijke relatie’ met de communicatieafdeling van de instelling, wat hun onafhankelijkheid volgens het ISO niet ten goede komt. Weliswaar hebben veel bladen een redactiestatuut en een redactieraad, maar de leden van die raad worden meestal aangesteld en benoemd door het bestuur van de instelling. “Zo wordt wellicht de schijn gewekt dat de redactieraad functioneert als toezichthouder van het college van bestuur.”

ISO-voorzitter Tom van den Brink roept de minister op om nader onderzoek te doen naar de positie van de pers in het hoger onderwijs. Hij wil dat officieel wordt vastgelegd dat de instellingen een blad moeten faciliteren. Minister van Engelshoven liet onlangs nog weten dat ze de persvrijheid in het hoger onderwijs ‘heel belangrijk’ vindt, maar dat ze geen sanctie kan opleggen als die vrije pers er niet is.

Vertrouwelijk

Ries Agterberg, hoofdredacteur van het Utrechtse Digitale Universiteitsblad (DUB) en voorzitter van de Kring van Hoofdredacteuren van hogeronderwijsbladen, is blij met het onderzoek van het ISO. ‘Helemaal nu de medezeggenschapsraden meer te vertellen hebben over de verdeling van het geld, is het van belang dat studenten en medewerkers goed worden geïnformeerd.’ Hoe de minister het bestaan van de bladen precies zou kunnen garanderen weet hij niet. ‘Als er binnen een instelling geen open cultuur heerst, dan is een onafhankelijk blad moeilijk af te dwingen.’

Waar veel redacties nu bijvoorbeeld tegenaan lopen is dat vergaderingen van de medezeggenschapsraden steeds vaker vertrouwelijk worden verklaard, zodat er geen verslag kan worden gedaan. ‘Het zou goed zijn als daar meer duidelijkheid over komt’, aldus Agterberg.

Situatie bij Profielen

Profielen is het onafhankelijke nieuwsplatform van de Hogeschool Rotterdam. De communicatie-afdeling valt onder dezelfde dienst-directeur, maar de redactie functioneert onafhankelijk.

Die onafhankelijkheid is vastgelegd in een redactiestatuut en bij conflicten kunnen de redactie en het college van bestuur zich melden bij de onafhankelijke redactieraad wiens leden door het college van bestuur worden benoemd.

De redactieraad bestaat uit twee leden op voordracht van de cmr, van wie tenminste één student; twee leden op voordracht van de directeuren opleiding(en) en stafdirecteuren; twee leden op voordracht van de redactie van Profielen, van wie tenminste één student en de voorzitter, op voordracht van het college van bestuur, van buiten de hogeschool. Het redactiestatuut, met daarin meer informatie over de redactieraad, is hier te lezen.

Profielen is nog steeds welkom bij vergaderingen van de medezeggenschapsraden en schrijft daar dan ook regelmatig over.

HOP, Hein Cuppen/Tosca Sel

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to ‘Minister moet voortbestaan onderwijsbladen garanderen’

  1. Een nieuwsblad of in dit geval de onderwijsbladen hoeven van mijn part helemaal niet gegarandeerd te worden. Het is weer als van ouds het weggooien van subsidie aan deelonderwerpen met een lage prioriteit.
    Het voortbestaan van bijvoorbeeld een krant of onderwijsblad wordt pas gegarandeerd wanneer het genoeg lezers heeft die er geïnteresseerd in zijn en dus het nieuws lezen. Dit komt dus neer op het bestaansrecht van een nieuwsbron.

    Ik vind overigens wel dat de artikelen van het HR Profielen wel af en toe de moeite waard zijn om te lezen maar ik zal niet zeggen dat ik het zal missen als het bijvoorbeeld zou verdwijnen. Het is maar net hoeveel waarde de overige studenten en het HR zelf hechten aan HR Profielen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top