Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Niet reizen = geen ov-boete

Gepubliceerd: 20 April 2018 • Leestijd: 0 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten krijgen straks geen boete meer als ze hun verlopen ov-studentenkaart helemaal niet gebruiken. Dat heeft het ministerie zojuist na de ministerraad bekendgemaakt.

illustratie ov-chipkaart

Tientallen miljoenen euro’s betalen studenten en oud-studenten aan ov-boetes als ze vergeten hun ov-studentenkaart op tijd stop te zetten. Een nieuwe wet moet het aantal boetes drastisch terugdringen.

De belangrijkste maatregel: wie niet reist, kan ook geen boete meer krijgen. Wie nog wél doorreist terwijl dat eigenlijk niet mag, krijgt aanvankelijk een lagere boete dan nu: 75 euro per halve maand in plaats van 97 euro.

Na een maand gaat die boete juist omhoog. Dan kan het doorreizen flink in de papieren lopen: de boete wordt 150 euro per halve maand. Het idee is dat een kleine vergissing minder hard wordt bestraft, terwijl het serieuze misbruik juist harder wordt aangepakt.

Bovendien hebben studenten straks langer de tijd om hun verlopen ov-kaart stop te zetten: tien dagen in plaats van vijf. Al deze maatregelen zijn de uitkomst van felle politieke debatten. De politiek praat al jaren over dit onderwerp.

Als het goed is, gaan de nieuwe regels op 1 januari 2019 in. Maar eerst gaat het wetsvoorstel naar de Raad van State, die er advies over geeft. Daarna mag de Tweede Kamer zich erover buigen.

Technisch zou het nog niet mogelijk zijn om de ov-studentenkaarten automatisch stop te zetten. De Tweede Kamer kan dat maar nauwelijks geloven. De ov-bedrijven lijken weinig haast te hebben om een einde aan de boetes te maken, bleek uit een reconstructie van het HOP.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Evi Penders

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top