Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuwe hbo-cao: 4,9% loonsverhoging én €800 bonus

Gepubliceerd: 23 March 2018 • Leestijd: 2 minuten en 19 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Meer salaris, meer vaste banen en minder werkdruk. Daarover hebben hogescholen en vakbonden een akkoord bereikt. De achterban moet nog instemmen met de nieuwe cao.

Het principeakkoord tussen de onderhandelaars van de hogescholen en vakbonden is woensdagavond tot stand gekomen. Als werkgevers en vakbondsleden ermee instemmen, gaat de nieuwe cao vanaf 1 april in en loopt hij op 31 maart 2020 af.

Meer loon

De salarissen gaan met 4,9 procent omhoog. Dat gebeurt in twee stappen: op 1 september van dit jaar met 2,5 procent en op 1 april 2019 met nog eens 2,4 procent. Daarnaast krijgen de werknemers in juni een eenmalige uitkering van 400 euro en in juni 2019 nogmaals.

Over de werkdruk zijn minder harde afspraken gemaakt. Elke hogeschool gaat zelf beleid ontwikkelen, volgens het akkoord in overleg met de medezeggenschapsraad. Ze kunnen bijvoorbeeld samen afspreken hoeveel personeel er nodig is.

Flexwerk

Op dezelfde manier gaan ze het flexwerk te lijf. Er komt geen landelijke norm. Het hogeschoolbestuur gaat zelf, wederom ‘in overleg met’ de medezeggenschap, een bovengrens stellen aan de hoeveelheid flexwerkers. Zo kunnen ze recht doen aan de verschillen tussen hogescholen, is het idee.

‘Die bovengrens zal hoger liggen bij een hogeschool die veel gastdocenten heeft’, zegt Douwe Dirk van der Zweep, onderhandelaar namens de Algemene Onderwijsbond (AOb). ‘Denk bijvoorbeeld aan een kunstacademie. Een argument kan ook zijn dat er op een hogeschool veel met tijdelijke financiering wordt gewerkt. Maar voorop staat dat een vast contract, of het uitzicht daarop, de norm wordt, en dat de ‘flexibele schil’ eromheen in elk geval uitlegbaar moet zijn.’

Tijdelijk contract

Een tijdelijk contract met uitzicht op een vaste baan duurt nu in principe één jaar, maar het kan met een jaar worden verlengd. Ook dat gaat met de nieuwe cao per hogeschool verschillen. Bepalend wordt hoe lang het duurt om een nieuw personeelslid in te werken. Het afronden van een didactische cursus kan twee jaar duren, maar er zijn ook kortere of langere inwerktrajecten denkbaar. Ze mogen maximaal drie jaar duren. Na die periode volgt standaard een vast contract, tenzij de beoordeling onvoldoende is of er zwaarwegende bedrijfsmatige argumenten zijn. Van der Zweep: ‘Bijvoorbeeld als een opleiding gesloten wordt. Maar niet als zich drie studenten minder hebben ingeschreven.’

Uitzendwerk

Verder wordt het inhuren van uitzendkrachten onaantrekkelijker. Er is afgesproken dat ze gelijk worden beloond als hun collega’s aan de hogeschool. Van der Zweep: ‘Dus ze nemen hetzelfde loon mee naar huis, en ook de werkgeversbijdrage voor de pensioenpremie. Gelijk loon voor gelijk werk dus, en de vergoeding voor het uitzendbureau staat daar los van. Bovendien worden uitzendkrachten op dezelfde manier behandeld als collega’s met een normaal contract: ze krijgen bijvoorbeeld dezelfde lesvoorbereidingstijd als de collega die ze vervangen.’

Tijdelijke contracten met een langere looptijd zijn er nu voor lectoren, maar in de nieuwe cao kunnen ze ook gaan gelden voor onderzoekers die met extern geld werken of voor personeel dat een grote tijdelijke klus doet. ‘Denk bijvoorbeeld aan een bouwproject of een IT-reorganisatie. Nu worden daar vaak dure externen voor ingehuurd. Die kun je beter in tijdelijke dienst nemen.’

Instemmingsrecht?

Volgens het akkoord moet de medezeggenschap instemmen met zulke specifieke projecten. Of de medezeggenschap ook in het overleg over werkdruk en flexwerk instemmingsrecht krijgt, blijkt niet met zoveel woorden uit het akkoord, maar Van der Zweep interpreteert dat wel zo.

De Vereniging Hogescholen wil nog niet inhoudelijk reageren. Volgens een woordvoerder heeft de AOb het akkoord te snel naar buiten gebracht. In april gaan de vier betrokken vakbonden en de Vereniging Hogescholen hun achterban om goedkeuring vragen. De werking van huidige cao, die op 1 april afloopt, zal daarom met een maand worden verlengd.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

11 Responses to Nieuwe hbo-cao: 4,911 loonsverhoging én €800 bonus

  1. Ben blij dat er meer vast personeel komt, docenten op regiebasis laten werken is waanzin en bevorderd de kwaliteit van het onderwijs helemaal niet.

  2. @BozePaarseAlien: bevordert (onvoltooid tegenwoordige tijd, stam +t). Gaat vast goedkomen met die kwaliteit.. 😉

  3. Dat is mooi en verdient!

    Ik kan niet terugvinden of het administratief personeel er ook onder valt, ja toch?

  4. Je hebt gelijk, het was dubbelop! Ik heb het woord ‘erbij’ verwijderd. Dank voor het opletten 🙂

  5. En nog meer extra kosten om op te moeten bezuinigen. Dus nog minder docenten voor de klas. Gefeliciteerd vakbonden (en (mede)zeggenschap), goed werk afgeleverd!

  6. “De salarissen gaan met 4,9 procent omhoog. Dat gebeurt in twee stappen: op 1 september van dit jaar met 2,5 procent en op 1 april 2019 met nog eens 2,4 procent. Daarnaast krijgen de werknemers in juni een eenmalige uitkering van 400 euro en in juni 2019 nogmaals.”

    Eenmalige uitkering die een jaar later nog een keer komt?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top