Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Onderwijsminister wil betere afspraken over definitie investeringen

Gepubliceerd: 14 February 2018 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hebben de hogescholen en universiteiten nu 280 miljoen euro extra besteed aan hun onderwijs of toch 860 miljoen? Minister Van Engelshoven denkt het laatste, maar wil betere afspraken over de definitie van investeringen.

Met het afschaffen van de basisbeurs in 2015 zouden er op termijn honderden miljoenen euro’s beschikbaar komen om het hoger onderwijs te verbeteren. Maar dat geld liet nog wel even op zich wachten en daarom werd van instellingen gevraagd om drie jaar lang uit eigen zak ‘voorinvesteringen’ te doen. De Hogeschool Rotterdam investeerde al 16,5 miljoen in het onderwijs.

Eind vorig jaar keek de Algemene Rekenkamer of universiteiten en hogescholen zich aan deze afspraak hadden gehouden. Dat bleek nog maar de vraag: van de 860 miljoen die instellingen zelf zeiden te hebben uitgegeven, konden de rekenmeesters maar 280 miljoen euro labelen als voorinvestering. Een bijna even groot bedrag (250 miljoen euro) was volgens hen géén voorinvestering en van nog eens 330 miljoen euro viel het niet te achterhalen.

Onduidelijkheid

Maar van de suggestie van GroenLinks dat instellingen alsnog miljoenen moeten bijleggen, wil minister Van Engelshoven niets weten. Immers, schrijft ze, ook de Rekenkamer geeft aan dat de 860 miljoen euro ‘in potentie aan onderwijskwaliteit is besteed’, en daar hebben alle studenten van kunnen profiteren. Wel erkent ze dat er onduidelijkheid blijkt te zijn bij de verantwoording of dit nu wel of geen voorinvesteringen waren.

Hoe dan ook, stelt ze, van deze onduidelijkheid ‘kunnen we leren voor toekomstig beleid.’ Daarmee doelt ze op de kwaliteitsafspraken die straks met de hogeronderwijsinstellingen worden gemaakt.

Medezeggenschap

De Rekenkamer onderzocht ook of de medezeggenschap betrokken was bij de extra uitgaven. Dat bleek lang niet altijd het geval. geval. Maar dat signaal herkent Van Engelshoven niet: ‘Uit de overleggen die ik met de koepels en studentenbonden voer over dit onderwerp, is gebleken dat ten aanzien (van de hoofdlijnen) van de begroting van 2017 alle medezeggenschapsorganen op zowel universiteiten als hogescholen hun instemming hebben verleend.’ Wel vindt ze dat de medezeggenschap vroegtijdig moet worden betrokken bij de besluitvorming.

Ze belooft dat er na afronding van de gesprekken met de koepels en de studentenbonden in april een vervolgbrief komt over het rapport van de Rekenkamer.

HOP, Irene Schoenmacker

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top