Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wie schrijft het mooiste verhaal over Rotterdam?

Gepubliceerd: 6 March 2018 • Leestijd: 2 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Samen met boekhandel Donner en de Bibliotheek Rotterdam organiseert start-up Sweek de schrijfwedstrijd #RotterdamSchrijft. Hr-student Esmee van Gijzen doet haar afstudeerstage bij Sweek.

Het schrijversvak in vijf erg leuke illustraties

‘Ik vond deze stageplek per toeval, maar met mijn passie voor lezen had ik het niet beter kunnen treffen.’ Esmee van Gijzen studeert ibl aan de Rotterdam Business School en zoekt voor Sweek uit hoe je mensen die al graag schrijven, stimuleert om een boek uit te geven. Sweek is naast een onlineplatform ook uitgever. ‘Ik ben hier pas vier weken dus ik zit nog in de beginfase. Dat ik de schrijfwedstrijd op deze manier kan volgen naast mijn afstudeeronderzoek vind ik heel leuk, want ik ben een echte lezer. Ik zie alle ingezonden verhalen voorbijkomen.’

Schrijvende millennials

Met een half miljoen internationale gebruikers is Sweek, een lees- en schrijfplatform met app en website, een succes te noemen. Het platform is pas 16 maanden jong maar een broedplaats voor schrijftalent. En nu organiseert deze start-up dus een wedstrijd voor Rotterdam en omstreken. Medeoprichter Sabine van der Plas: ‘Sweek ontstond uit het idee dat schrijven niet alleen voor ouderen is. Millennials hebben een literair platform nodig dat aansluit op hun belevingswereld. Ons platform wordt nu ook gebruikt om jong talent te scouten.’

Sweek is gratis en iedereen kan zijn verhalen uploaden, verhalen van andere leden lezen, volgen en voorzien van feedback. Van der Plas: ‘Om de creativiteit te stimuleren, organiseren we nu deze schrijfwedstrijd. We nodigen iedereen uit Rotterdam en omgeving, ongeacht leeftijd, uit om mee te doen. Er zijn plannen om dit in andere steden in Nederland te organiseren, maar graag zien we eerst hoe dit loopt.’

Herken je stad

Tot nu toe zijn er al 180 inzendingen. De leeftijd van de deelnemers loopt zeer uiteen, de jongsten zijn tieners en de oudste deelnemer is 86 jaar. Ouderen kunnen niet altijd zelf hun verhaal uploaden, dus dan helpt Sweek graag. Esmee van Gijzen: ‘Onlangs publiceerde ik het verhaal van een 65-plusser die dat zelf niet kon. Toevallig kwam hij uit dezelfde omgeving als ik. Het verhaal was daardoor heel herkenbaar.’ Dat is precies wat Sweek wil bereiken. ‘Herkenning is het uitgangspunt. Op deze manier leer je je stadsgenoten kennen en zie je de stad eens door andermans ogen’, zegt Van der Plas.

De winnaar wordt op 24 april bekendgemaakt. Er zijn verschillende Rotterdamse prijzenpakketten te winnen. Twee pakketten voor deelnemers onder de 18 jaar, twee voor boven de 18 jaar, een publieksprijs en een hoofdprijs. De winnaar krijgt, naast een prijzenpakket, ook een rondvlucht boven de stad. De 40 beste verhalen, het populairste verhaal online en vijftien ambassadeursverhalen worden gebundeld en het boek zal worden verkocht bij Donner en online bij Sweek Publishing.

Ambassadeurs

Burgemeester Aboutaleb, hoofdredacteur van Gers! magazine Sander Grip, schrijfster Julie van Mol en vele andere ambassadeurs van Sweek hebben een verhaal geschreven dat je nu al kunt lezen op de site. De deadline van de wedstrijd is 12 maart, dus je kunt nog meedoen! Het verhaal mag niet langer dan 2.000 woorden zijn en Rotterdam, of een plek in Rotterdam, moet erin voorkomen. Meer informatie vind je hier.

Tekst: Lana van der Meer
Illustratie: Demian Janssen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Wie schrijft het mooiste verhaal over Rotterdam?

  1. Ik heb TWEE verhalen ingezondenMag dat en zo nee,,hoe verwijder ik er dan een? Mijn verhalen zijn Kade Karma en schateiland.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top