Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Waar vallen de meeste biculturele jongens uit?

Gepubliceerd: 16 April 2018 • Leestijd: 1 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Biculturele jongens vallen vaker uit dan jongens met een autochtone achtergrond. Bij welke HR-opleidingen is de eerstejaarsuitval het hoogst en het 8-jaarsrendement het laagst?

 

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Deze infographic toont de top 5 van eerstejaarsuitval en 8-jaarsrendement. De cijfers komen van de dienst concernstrategie van de Hogeschool Rotterdam.

Onderzoeker Maaike Bajwa heeft voor het bepalen van het diplomarendement na 8 jaar de cijfers van 5 cohorten (lichtingen studenten) bekeken. Daarbij is gekozen voor de cohorten 2005-2009, omdat we voor het 8-jaarsrendement minimaal 8 jaar terug moeten in de tijd. Doordat de percentages over meerdere cohorten samen worden berekend, hebben we grotere studentenaantallen, wat de uitkomsten betrouwbaarder maakt. Bij de cijfers over eerstejaarsuitval is om dezelfde reden gekozen voor het meten van vijf cohorten. In dit geval van 2012-2016, zodat we ook een recenter beeld van studiesucces kunnen geven.

Alleen de economische en technische opleidingen zijn onderzocht, omdat de meeste jongens van niet-westerse migratieafkomst voor een studie in deze richting kiezen: 53 procent gaat voor een economische studie, 33 procent voor een technische studie en 15 procent kiest een opleiding uit een andere sector. Opleidingen waarbij het absolute aantal jongens van niet-westerse afkomst heel laag is, zijn niet meegenomen, omdat dit geen betrouwbare cijfers oplevert.

De percentages hebben betrekking op uitval en diplomarendement bij dezelfde opleiding als die waarmee studenten zijn gestart. De cijfers geven daardoor waarschijnlijk een iets te pessimistisch beeld. Sommige uitvallers zijn succesvol geswitcht naar een andere opleiding en halen daar wel hun diploma, maar tellen bij de eerste opleiding mee in de uitvalcijfers.

Cijfers: Maaike Bajwa, HR
Graphic: Jamie Groenestein
Tekst: Esmé van der Molen

Geïnteresseerd in het waarom achter deze cijfers? Lees dan deze longread en persoonlijke portretten.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Waar vallen de meeste biculturele jongens uit?

  1. Wat ik mij af vraag is, is er een relatie tussen deze cijfers en cijfers van pak ’em beet 10 a 15 jaar geleden?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top