Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 oktober 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Jimmy (23) zit in het vierde jaar van de opleiding facility management. Hij woont in Den Haag op kamers, werkt daar als kok in een Spaans restaurant en reist dagelijks op-en-neer naar Rotterdam. Hij blogt over de dingen die hem opvallen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Recente blogs

Blog

Welkom op het plantenfestival

Gepubliceerd: 7 May 2018 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Jimmy

Academieplein is een oud gebouw waar wat betreft de inrichting weinig gezelligheid te vinden is. Het is er saai, kil en koud. Op een paar dagen per jaar na, want dan is de open dag. Ik bedoel: het plantenfestival.

Als de open dagen en meeloopdagen eraan komen, wordt de hogeschool omgetoverd tot een gezellige jungle. Karren vol met planten worden aangerukt om wat sfeer te brengen. Ik zou het graag het plantenfestival willen noemen, want er worden vijf, zes, zeven, misschien wel tien verschillende soorten planten over het gebouw verdeeld.  En vergeet de ballonnen niet!

Ineens ontstaat er een sfeertje dat er anders niet is en dan voel ik me genaaid. De school heeft gewoon een masker opgezet. Je weet natuurlijk dat zo’n hogeschool zichzelf goed voordoet op een open dag en dat je niet alleen maar met bevooroordeelde docenten het gesprek moet aangaan. Maar dat de hele sfeer één grote poppenkast is, had ik nooit gedacht.

Waarom doet de school zich anders voor dan ze in werkelijkheid is? Is de school niet aantrekkelijk? Zijn er veel ontevreden studenten of andere medewerkers? Als dit zo is, ligt de oplossing niet in het creëren van een poppenkast voor de ‘buitenwereld’, maar in het luisteren naar je medewerkers.

Dit is iets wat mij als jonge professional continu wordt meegegeven en waar we in mijn opleiding tot facilitair manager steeds de focus op moeten leggen. De hogeschool zelf kan ook wel worden bijgeschoold, want door zich anders voor te doen, ontstaat er alleen maar meer ontevredenheid en daar wordt er niemand beter van.

Stop met deze poppenkast en start met een continue aanpak en verbetering van de sfeer. Laat het plantenfestival na afloop van de open dag lekker staan. Dat is vele malen beter voor het klimaat en de concentratie van de medewerkers en studenten. Hierdoor krijg je minder ziekteverzuim, een betere werksfeer en beter geconcentreerde mensen. Je behoudt het festivalsfeertje het gehele jaar en hoeft niet meerdere keren met de planten te schuiven. Iedereen happy.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Welkom op het plantenfestival

 1. Beste schrijver van deze blog,

  De planten staan er altijd in het gebouw ,er is alleen een paar maanden geleden planten vernieuwd en verschoven i.v.m. de komende verbouwing van de A-vleugel die voor langere periode dicht gaat ,ik zou zeggen loop eens een ronde door het gebouw dan kan je zien hoeveel planten er altijd staan en ja natuurlijk wordt er met de opendag een hapje en een drankje neergezet , en ballonen staan er meestal bij een speciale gelegenheid .
  Met een opendag worden nooit extra planten neergezet of ik moet stekeblind zijn en het is hier een schoolgebouw voor meer planten en bloemen ga ik naar de intratuin.

 2. “Als de open dagen en meeloopdagen eraan komen, wordt de hogeschool omgetoverd tot een gezellige jungle.” –> Helemaal mee eens!

 3. Beste Jimmy,
  Ik ben een van de organisatoren van de open dagen van de hogeschool. Vanuit die hoedanigheid kan ik je verzekeren dat er geen planten gehuurd worden. Een enkele keer gebruiken we wel ballonnen, om een route aan te geven.
  Als ik jouw tekst lees, dan weet jij vast hoe wij het onze gasten naar de zin kunnen maken. ik nodig je dan ook van harte uit om voor de komende open dag een mooi plan met ons te maken!

 4. Als de vrouw (of de man) van je dromen voor het eerst bij jou thuis komt en wellicht ook naar je slaapkamer gaat, dan doe je toch ook extra je best om je kamer netjes te maken? Naarmate zij (hij) vaker naar je toekomt, zal dat waarschijnlijk minder belangrijk worden en ruim je het wellicht minder op. Is dat niet ook vergelijkbaar met een open dag? En sfeer moet je uiteindelijk ook zelf maken. Ik kan wel 3 geurkaarsen en 2 planten in mijn slaapkamer plaatsen, maar als we zelf niet gezellig zijn dan maakt het ook weinig verschil.

 5. En volgens mij hebben de studenten van Facility Management niet heel veel te klagen met zo’n mooi sfeervol interieur: allesbehalve saai, kil en koud.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top

%d bloggers like this: