Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Adviesraad: Zorg voor strengere selectie aan de poort

Gepubliceerd: 12 June 2019 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Universiteiten en hogescholen moeten zich sterker profileren. Om de studenten aan te trekken die daarbij passen, moeten ze meer mogelijkheden krijgen om te selecteren aan de poort, stelt de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI).

Het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek behoort tot de wereldtop, maar dat dreigt te veranderen, schrijft de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) in het advies dat vandaag wordt aangeboden aan minister Van Engelshoven.

Instellingen durven zich met hun onderwijs en onderzoek nauwelijks te onderscheiden van de rest. Dat heeft veel te maken met hun financiering. ‘Ze worden beloond als ze groeien in studentenaantallen en als ze zoveel mogelijk bronnen van financiering voor onderzoek najagen. Ze gaan daardoor steeds meer op elkaar lijken en werken onvoldoende samen’, zegt AWTI-raadslid Sjoukje Heimovaara.

Mismatch

Daarnaast lukt het hogescholen en universiteiten onvoldoende om studenten op de juiste plek te krijgen. ‘Er is een mismatch tussen opleidingen en de arbeidsmarkt’, zegt Uri Rosenthal, voorzitter van de AWTI. Zo zijn er te weinig afgestudeerden in sectoren als bèta en techniek en hebben instellingen door capaciteitsgebrek soms moeite om voldoende studenten op te leiden. Anderzijds leveren de studies zoals taal, cultuur, gedrag en maatschappij te veel mensen op die geen werk kunnen vinden.

Universiteiten en hogescholen moeten daarom een duidelijk profiel kiezen: waar zijn ze goed in en wat zijn hun concrete plannen? Om daar vervolgens de juiste studenten voor aan te trekken, moeten vooral de bacheloropleidingen meer kunnen selecteren, vindt de adviesraad. Nu gebeurt dat alleen bij opleidingen met een numerus fixus, bij ‘kleinschalige en intensieve’ studies en bij masteropleidingen.

Beloning

Wie zich sterk profileert, moet daarvoor worden beloond. Daarom pleit de AWTI voor ‘profielbekostiging’: een deel uit de eerste geldstoom (tussen de 5 en 30 procent) moet worden gekoppeld aan het realiseren van het gekozen profiel.

De adviesraad wil de controle daarvan overlaten aan een centraal toezichtsorgaan dat ‘een buffer vormt tussen de politiek en de autonome instellingen’. Het is aan de minister om een duidelijke maatschappelijke opdracht voor het hoger onderwijs te formuleren en die regelmatig aan te scherpen.

Verbaasd

De Vereniging Hogescholen is verbaasd over dit deel van het advies. ‘De aanbevelingen berusten op centralistische planvorming, waarvan is aangetoond dat die niet werkt.’ Binnenkort komt de VH samen met de universiteiten met voorstellen voor de toekomst van het hoger onderwijs.

Of er een politieke meerderheid is te vinden voor meer selectie aan de poort is de vraag. Partijen zetten daar de laatste jaren steeds vaker vraagtekens bij. Ze vrezen dat het sociale ongelijkheid in de hand werkt. Ook studenten zijn niet automatisch positiever over studies met een selectief deurbeleid. Kleinschaligheid lijkt nog altijd een betere voorspeller van kwaliteit.

HOP, Inge Schouten

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Adviesraad: Zorg voor strengere selectie aan de poort

  1. Als de prioriteiten van de bobos in de directie het zoveel mogelijk geld binnenhalen, dan mag iedereen toegelaten worden — en dat is precies wat de huidige situatie laat zien, namelijk dat het vrijwel niet uitmaakt wie toegelaten worden, want dat betekent meer inkomsten voor de HR. Wat is hier het bewijs van? Kijk dan voor de ene keer naar de hoge percentage uitvallers, schoolverlaters, ÉN naar de studenten die tevreden zijn met ‘n 5,5 (niet eens ‘n 6). Meer selectie aan de poort betekent dat de studenten die niet echt bereid zijn om op HBO niveau (of hoger) te studeren toch mee mogen doen met de farce. Het is zo makkelijk om een startgesprek te voeren. ‘Heb je het echt in je om hier heel hard te werken? … Ja, hoor.’ Zomaar. Wat is vaak het advies aan de docenten die de startgesprekken moeten voeren? Zo weinig mogelijk studenten weigeren. Ook zie je al dat het niet gaat lukken, ook zijn hun cijfers op de middelbare school schrikbarend laag of middelmaats, nee, hoor, ze moeten zowiezo een kans krijgen. A waste of our time, a waste of their time … en dus aan het einde van de rit, a waste of everyone’s money. Maar ja … je moet toch zoveel mogelijk geld binnenhalen?

  2. Ey Ewa,

    Ik ben er zo 1. Die altijd voor de 5,5 gaat en niet voor de 6. Die heel berekent de HAVO heeft gehaald en daarna had ik geen idee wat ik en waarom ik moest studeren. Het duurde een aantal jaar voordat het kwartje viel en ik iets vond dat bij me paste. Voor mij had jouw houding/visie betekend dat ik niet welkom ben op het HBO onderwijs. Elke studie die je start, of je nu faalt, of dat je slaagt voeft iets toe aan kennis. Soms over wie je bent en soms daarbuiten. Mijn houding/visie is nu anders, omdat ik niet wil slagen voor een toets, maar de theorie en praktijk wil leren. De toets is / de studiepunten zijn waarvoor studenten in de klas zitten met als doel een diploma. Ik denk dat daar het probleem in zit.

    Groetjes,

    Joeri

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top