Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 augustus 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De uitspraak: Student eist derde lezer voor scriptie

Gepubliceerd: 6 June 2019 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Is de scriptie goed genoeg om te verdedigen of niet? Tijdens een gesprek met zijn scriptiebegeleider en de tweede lezer wordt het voor de student niet duidelijk. De student wil daarom graag een derde lezer.

Klacht van: student
Over: derde lezer scriptie
Uitspraak: gegrond

Van de begeleider mag de student de scriptie gaan verdedigen, de tweede lezer is het daar niet mee eens, maar onderbouwt zijn kritiek niet. Vervolgens vraagt de begeleider zich tijdens het gesprek hardop af, vertelt de student tijdens de zitting van het college van beroep, of de tweede lezer de scriptie überhaupt heeft gelezen. De twee beoordelaars komen er niet uit.

Begeleider wijzigt zijn oordeel

Nadat de begeleider hem dat adviseert, vraagt de student om een derde lezer. Er volgt een gesprek tussen de begeleider, de tweede lezer en de afstudeercoördinator met als uitkomst dat de begeleider het plotseling eens blijkt te zijn met de tweede lezer. Conclusie: allebei vinden ze de scriptie niet goed genoeg om te verdedigen en een derde lezer is daarom niet nodig.

Het verdient volgens de examencommissie geen schoonheidsprijs, maar als de scriptie nog niet verdedigd kan worden, dan is dat zo. Totdat de zaak dient bij het college van beroep. Het college vindt dat de gang van zaken de rechtszekerheid aantast, omdat zowel de tweede lezer als de begeleider heeft nagelaten zijn beslissing begrijpelijk en adequaat te motiveren.

Derde lezer had er moeten komen

Omdat de begeleider de student ook nog eens adviseerde te vragen om een derde lezer en de examencommissie erkent dat het niet de schoonheidsprijs verdient, is het college van beroep het met de student eens. De examencommissie had het verzoek om een derde lezer positief moeten beantwoorden.

Tijdens de zitting wordt er voor de student een regeling getroffen: er komt een nieuwe begeleider en een nieuwe tweede lezer. Twee maanden na dat tweetal is aangewezen, wordt de student geacht zijn scriptie te hebben ingeleverd.

Tekst: Jos van Nierop
Beeld: Aileen Melief

Dit artikel is gebaseerd op de schriftelijke uitspraak in deze zaak.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top