Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogeschool ‘uit de kast’ met eigen regenboogvlag

Gepubliceerd: 11 October 2019 • Leestijd: 2 minuten en 25 seconden • Nieuws

Daar is ie dan, de regenboogvlag van de Hogeschool Rotterdam. Vanochtend, op Coming Out Day, hesen docent René Huitema (ontwerper van de vlag) en collegevoorzitter Ron Bormans de vlag ceremonieel op het dak van locatie Museumpark.

Huitema, ontwerper en docent aan de Rotterdam Academy, heeft de kleuren van zijn regenboog op verschillende manieren gebruikt. De kleuren op de achtergrond variëren, de ene keer zie je bijvoorbeeld meer rood en de andere keer meer geel. Er zijn dus verschillende vlaggen. Huitema: ‘Dat reflecteert het inclusieve en unieke karakter van onze studenten en medewerkers.’
Op alle vlaggen staat het woord ‘Pride’ en op de plek van de letter R het logo van Hogeschool Rotterdam.

#BOOS

Dat Bormans een regenboogvlag hijst is bijzonder als we terugkijken naar drie jaar geleden toen de HR besloot om tijdens Coming Out Day geen regenboogvlaggen te hijsen op de gebouwen. Dat was tegen het zere been van enkele mensen onder wie student Johann die het belachelijk vond dat de HR de lesbian, gay, bisexual, transgender en intersex-studenten (LGBTI) niet wilde steunen op deze dag. Hij stuurde een mailtje naar Tim Hofman van het YouTube-programma #BOOS.

De presentator kwam op 11 oktober met een cameraploeg verhaal halen en dwong het hijsen van de regenboogvlag af. Vanaf het moment dat de aflevering van #BOOS online stond, moest Bormans zich regelmatig verdedigen voor het niet-hijsen van de vlag. Het statement toen was: ‘Op iedere locatie wappert onze eigen HR-vlag. Het warme rood van die vlag staat voor wie we zijn: wij maken geen onderscheid naar sekse, geaardheid, godsdienst, levensovertuiging, culturele achtergrond of huidskleur.’

Van wimpel naar vlag

Het statement werd niet door iedereen even goed ontvangen en Bormans gaf in 2017 toe dat ‘het niet-hijsen van de regenboogvlag een groter statement werd dan het verhaal waar onze eigen vlag voor staat. We krijgen het niet goed uitgelegd. En dat komt misschien wel doordat we met de rode vlag zeggen dat iedereen gelijk is, maar dat is niet waar. We moeten sommige groepen zoals de LGBT-gemeenschap extra steunen en daarom voegen we dit jaar op Coming Out Day een regenboogwimpel toe.’

Na twee jaar wimpel is er nu dan toch een vlag. Niet dé regenboogvlag maar eentje die is bedacht door docent René Huitema; hij won de door de HR uitgeschreven ontwerpwedstrijd. Aanleiding voor de wedstrijd en voor het hijsen van een eigen vlag en niet de bestaande regenboogvlag was de wens om twee boodschappen te combineren’, verklaart Bormans. ‘Dus de boodschap van de inclusie van de rode vlag van de Hogeschool Rotterdam én de extra symboolwaarde van de regenboogvlag.’

‘Tof dat hogeschool eindelijk stelling neemt’

Oud-student Johann, die in 2016 Tim Hofman inschakelde, zegt ‘erg trots’ te zijn dat hij er mede aan heeft bijgedragen dat er nu een vlag wordt gehesen. Johann: ‘Niet alle eer komt mij toe, maar ik vind het tof dat de hogeschool eindelijk (het heeft té lang geduurd) weer stelling neemt vóór LHBT+ studenten en laat zien achter hen te staan. De kritische kanttekening blijft wel: waarom kon dit niet gelijk? De regenboogwimpel van afgelopen jaren was voor mij een minieme verbetering. Wat mij betreft gaat het om zichtbaarheid, dat lijkt deze vlag goed te doen. Dat het een hele vlag is maakt voor mij al een wereld van verschil. Je hebt die vlag als geheel nodig, niet een wimpeltje, niet een eigen merkvlag van de hogeschool.’

Eyasu Balcha, voorzitter van COC Rotterdam Rijnmond, is te spreken over de vlag van de HR. ‘Ik vind het een leuk design geworden met een goed verhaal. Geen harde grenzen of hokjes, maar juist een zacht verloop tussen de kleuren. En nog steeds duidelijk herkenbaar als regenboogvlag, een mooi symbool van eenheid.’

Video: Asli Kösker
Tekst: Asli Kösker en Jos van Nierop

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

11 Responses to Hogeschool ‘uit de kast’ met eigen regenboogvlag

 1. Ik word zo moe van al het gezeur van LHBT’ers. Het is altijd hetzelfde liedje, ze voelen zich gepasseerd, ze voelen zich niet gehoord, ze voelen zich achtergesteld en als je er een keer wat van zegt ben je gelijk een homofoob. Dat laatste zal ik ongetwijfeld als commentaar krijgen op deze post omdat je werkelijk niks meer kan zeggen over LHBT’ers.

  Ik snap ook werkelijk niet wat er bereikt moet worden met deze vlag. Wordt er nu werkelijk gedacht dat je zo aandacht krijgt omdat LHBT’ers het zo ontzettend moeilijk hebben? Door dit soort acties duwen ze zichzelf alleen maar in een hoekje. Ik word er een beetje moe van van al dat gedoe van de LHBT community. Stop toch eens met dat zielige gedoe dat LHBT’ers niet geaccepteerd worden. Tuurlijk worden ze dat wel. Zoals ik het zie zijn we allemaal mensen en iedereen is welkom. Door dit soort acties ga ik me er juist aan ergeren omdat het de zoveelste zinloze actie is die gebaseerd is op drogredenen en een onjuist gevoel.

  Het statement dat Ron Bormans aan naam was de juiste: ‘Op iedere locatie wappert onze eigen HR-vlag. Het warme rood van die vlag staat voor wie we zijn: wij maken geen onderscheid naar sekse, geaardheid, godsdienst, levensovertuiging, culturele achtergrond of huidskleur.’
  De gene die onderscheid maken zijn de LHBT’ers zelf! Ik vind het erg jammer dat meneer Bormans heeft toegegeven omdat zijn instelling de enige juiste was.

  Zet je zelf niet in een hoekje en trek je toch eens niet zo aan wat een enkeling zeg. Als ik me alles moet aantrekken wat een ander zeg, kan ik ook nooit meer een blog uitbrengen!

 2. @Danny: Dat is juist het hele punt: jij moet er niks van vinden en je moet je niet zo aanstellen met je heterodag 364 dagen in het jaar. LHBT’ers zijn nog steeds oververtegenwoordigd in zelfmoordcijfers, LHBT’ers lopen nog steeds tegen systematische discriminatie aan, LHBT’ers kunnen nog steeds niet veilig hand in hand over straat. Dit zijn de feiten, punt.

  Tot het punt dat wij net als ieder mens behandeld worden, zullen wij inderdaad blijven vechten voor onze rechten en altijd aandacht vragen voor onze problemen. Jouw reactie bagatelliseert al die problemen waar wij mee zitten, omdat je niet kan inzien vanuit jouw positie dat mensen gediscrimineerd worden. Realiseer jij je wel hoe ontzettend luxe dat is?

  Die regenboogvlag is niet: ‘boehoehoe, geef ons aandacht’, die regenboogvlag is: ‘wij willen laten zien dat je hier mag zijn wie je bent, ongeacht wat, vrij van oordeel’. Het gaat om normalisering, we bestaan, we mogen er zijn, maar wij worden nog steeds gediscrimineerd. Die vlag is daar een universeel symbool voor.

  Hoe je praat over hokjes laat zien hoe weinig je snapt van LHBT+, die hokjes zorgen voor een gedeelde vocabulaire, iets waardoor wij aan de buitenwereld kunnen communiceren: dit zijn wij, dit houdt die term in. Dat is heel hard nodig in het begin, om het zichtbaar te maken. Om het te normaliseren en mensen die tot dan toe niet wisten hoe ze zich identificeren op bepaalde (wetenschappelijk vastgestelde) schalen te helpen om zich gerepresenteerd te voelen.

  Ik vind je reactie walgelijk, het raakt mij als LHBT+ persoon tot in mijn botten. Dat iemand die niet hoeft te vechten voor representatie, die niet hoeft te vechten om zichzelf te laten zien, ons gaat vertellen dat wij ons niet zo moeten aanstellen. Dus volgende keer als je de behoefte voelt om LHBT’ers uit te maken voor mensen die zichzelf discrimineren of in de hoek zetten, denk eens even wat beter na en laat ons met rust, we hebben het al druk genoeg zonder dit soort comments.

 3. Zolang er mensen in de kast zitten, in elkaar geslagen worden omdat ze een keertje elkaars hand vast houden of zoenen op straat hebben we meer zichtbaarheid nodig. Omdat het nog helemaal niet zo geaccepteerd is als jij nu zegt.

  De dag dat er niemand meer naar het ziekenhuis of tandarts hoeft omdat hij / zij hand in hand loopt met zijn / haar geliefde en het woord gendergedram is verdwenen stoppen wij de regenboogvlag IN de kast en komt die er alleen uit als we naar Pride gaan. Want een LGBT + feestje 1x in het jaar mag toch wel?

 4. Nu is de school weer inclusief voor de LHBTI (+????) gemeenschap en bijna ieder ander. Wat is er eigenlijk veranderd??

  Misschien kunnen we nu ook zorgen dat alle meningen meetellen en niet gecensureerd worden, en laten we dan ook de demonisering van blanke mensen (,die hetero zijn,) stoppen. Dan zou het echt inclusief zijn.

  @ Danny

  Helemaal mee eens!

 5. @ johann

  Dat is juist het hele punt: jij moet er niks van vinden en je moet je niet zo aanstellen met je heterodag 364 dagen in het jaar.
  – waar gaat dit over? wat een onzin. Zo kan ik het ook; Hetero`s hangen niet hun hele identiteit eraan op, wat veel LHBT wel doen.

  – systematische discriminatie? Leuk woord, kan je een voorbeeld geven? Discriminatie oke, maar systematisch?

  omdat je niet kan inzien vanuit jouw positie dat mensen gediscrimineerd worden. Realiseer jij je wel hoe ontzettend luxe dat is?
  – Wat discriminerend en veroordelend, misschien weet hij dat wel, mensen zijn meer dan hun geaardheid..

  Die regenboogvlag is niet: ‘boehoehoe, geef ons aandacht’, die regenboogvlag is: ‘wij willen laten zien dat je hier mag zijn wie je bent, ongeacht wat, vrij van oordeel’
  – je oordeelt net zelf keihard.

  Hoe je praat over hokjes laat zien hoe weinig je snapt van LHBT+, die hokjes zorgen voor een gedeelde vocabulaire, iets waardoor wij aan de buitenwereld kunnen communiceren: dit zijn wij, dit houdt die term in.
  – Je stopt hem net in een hokje.

  . Dus volgende keer als je de behoefte voelt om LHBT’ers uit te maken voor mensen die zichzelf discrimineren of in de hoek zetten, denk eens even wat beter na en laat ons met rust, we hebben het al druk genoeg zonder dit soort comments.
  – Dat doen ze zelf ook genoeg, de LHBT- groep is geen homogene groep (no pun intended).

 6. Ik vind het schrikbarend dat er complottheorieën worden gespuid over demonisering van witte mensen, houd toch op met dat kleuterachtige FvD-gedrag. Onvoorstelbaar dat mensen dat geloven. Straks wordt hier nog beweerd dat er een witte genocide in Zuid-Afrika gaande is, of dat we allemaal worden vervangen door immigranten. Ga lekker op 8chan trollen dan, sneue types.

  Witte mensen (en dan natuurlijk vooral mannen) zijn altijd in machtspositie geweest, dan snap ik wel dat LHBT’ers een bedreiging zijn voor je luxepositie. Witte mensen zijn nooit zo gediscrimineerd als mensen van kleur, lhbt+’ers en vroeger in ergere mate dan nu (maar nog steeds aanwezig) vrouwen.

 7. @Johann

  Ja tuurlijk, complottheorie… En dat is ineens FvD gedrag? en wat als je dat niet stemt en dat verachtelijk vindt terwijl je de demonisatie wel ziet? Het zegt veel over jou. Je politieke tegenstanders wegzetten als sneue types is pas sneu. Dat jij het fabels vindt wil niet zeggen dat het geen feit is. Je ziet het zelfs op profielen, maar ook in het nieuws.

  Witte mensen (en dan natuurlijk vooral mannen) zijn altijd in machtspositie geweest, dan snap ik wel dat LHBT’ers een bedreiging zijn voor je luxepositie. Witte mensen zijn nooit zo gediscrimineerd als mensen van kleur, lhbt+’ers en vroeger in ergere mate dan nu (maar nog steeds aanwezig) vrouwen.

  – whahahahahaha Daar gaat je complottheorie! Nu bevestig je het nog ook.

  Sneu type, zou jij het noemen, toch??

 8. De nieuwe regenboogvlag van Hogeschool Rotterdam laat zien dat iedereen op de hogeschool welkom is, ongeacht gender of seksuele voorkeur. Het is nodig om dit statement te maken, omdat het voor veel studenten en medewerkers nog steeds moeilijk kan zijn om te zijn wie ze willen zijn. Ik zie dat niet als ‘zielig’, maar wel als iets om bij stil te staan. Voor studenten en medewerkers kan het ontzettend fijn zijn als ze weten dat de organisatie achter hen staat. Zeker op momenten dat er wél wordt gediscrimineerd. Dit gebeurt namelijk helaas nog steeds in Nederland.

 9. Zoooooo, Danny laat precies zien waarom het wèl nodig blijkt aandacht te vragen voor gelijkheid. Ik word heel verdrietig van deze reactie. Leef je eens ècht in in een ander. Ook al snap ik wellicht niet altijd het waarom, ik kan wel proberen het te snappen. Dus even wachten met mijn oordeel ventileren, en het oordeel waarschijnlijk nog aanpassen ook. Het idee dat iedereen geaccepteerd wordt is prachtig, maar helaas niet waar Danny.
  En dan vraag ik me bij deze af: “Waarom voelde jij zo de behoefte om jouw reactie hier neer te pennen? Wat maakt dat dit jou zo triggerde?” Of zou het de bedoeling zijn geweest om juist extra reacties te genereren? Meestal staan er nauwelijks tot geen reacties onder de artikelen van Profielen.

 10. @Johann

  Blanke mensen worden inderdaad gedemoniseerd, met name blanke mannen. Nu zul je ons wat minder vaak horen zeuren hierover, omdat blanke mannen meestal druk bezig zijn de moderne wereld om jou heen te bouwen.

  Een genocide van blanken is in Zuid-Afrika inderdaad aan de gang, maar gelukkig niet op grote schaal. Je zou bijvoorbeeld boeken van Martin Bosma hierover kunnen lezen (Wees gewaarschuwd, Martin is parlementariër voor de PVV, ik hoop dat dit niet afschrikt, is echt een hele aardige vent trouwens).

  Overigens worden wij in Europa inderdaad door immigranten “vervangen”. Dat lijkt mij een vrij eenvoudige rekensom die je zelf op kunt maken door een middagje te koekeloeren naar de demografische ontwikkelingen. Dit komt omdat mensen aantoonbaar minder kinderen krijgen op het moment dat de welvaart omhoog schiet, en laat Afrika en China nu net volop in ontwikkeling zijn. Of dit een goede of slechte ontwikkeling is laat ik nog even in het midden. Het is wel een feit dat het gros van deze mensen niet mee kunnen in ons toenemende complexe maatschappij, dus even kort door de bocht is er geen plaats voor hen.

  Dat “witte mensen” altijd in posities van macht zijn geweest getuigt wel een beetje dat je wereldvreemd bent en erg slecht ingelezen op het gebied van wereldgeschiedenis. Ik stel voor dat je stil staat bij de twee wereldoorlogen, de algemene ontwikkeling van de mensheid de afgelopen 20.000 jaar (pro tip: het leven is pas sinds 100 jaar geen totale misère meer) en hoe de Moren “witte mensen” castreerde en tot slaaf maakten.

  Ten slotte stel ik voor dat jij je met jouw LHBTI+ kruistocht meer gaat focussen op bijvoorbeeld orthodoxe geloofsgroepen zoals de Christendom of Islam. Rationele blanke FvD-stemmende jongetjes als ikzelf heten elke minderheidsgroep (volgens mij zijn blanken dit onderhand zelf al maar, soit!) welkom mits je een mooie bijdrage aan de mensheid komt leveren.

  En ga wat Jean-Jacques Rousseau lezen of zoiets hemeltje tergend, wat een vijandigheid.

  PS

  Zelf trol ik graag op 4chan, niet 8chan

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top

%d bloggers like this: