HR neemt afstand van NSE 2019: resultaten zijn onbetrouwbaar
Gepubliceerd: 26 March 2019 • Leestijd: 2 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Alle studenten die de afgelopen weken de Nationale Studenten Enquête 2019 hebben ingevuld, en alle docenten die hen aanmoedigden, hebben dat voor niets gedaan. De Hogeschool Rotterdam gaat niets met de verzamelde data doen.
De Vereniging Hogescholen maakte dinsdagmiddag bekend niet langer mee te werken aan de Nationale Studenten Enquête 2019 (NSE) van Studiekeuze123. Bij het invullen van de vragenlijst die aan alle studenten in het hoger onderwijs wordt voorgelegd, is volgens de vereniging dit jaar veel misgegaan. ‘Er zijn de afgelopen maanden veel klachten ontvangen, zowel van studenten als vanuit hogescholen over moeilijkheden met het invullen van de vragenlijsten’, is te lezen in een reactie op de site van de Vereniging Hogescholen (VH).
De VH legt daarin uit dat het probleem te maken heeft met de nieuwe privacywetgeving. Voorheen mochten bekende studentgegevens ingevuld worden door de hogescholen. Dit jaar moesten studenten zelf hun studierichting en opleidingsvorm in de enquête aanklikken. Omdat er onjuiste namen voor studierichtingen in de enquête waren opgenomen, beoordeelden sommige studenten niet hun eigen opleiding maar een andere. Hierdoor wijkt de respons bij verschillende studierichtingen sterk af ten opzichte van voorgaande jaren.
Daarnaast zijn er ‘veel invulproblemen’ geconstateerd bij het gebruik van mobiele apparaten. Dit alles leidt volgens de vereniging tot ‘onbetrouwbare en dus onbruikbare resultaten’.
Bedankt voor de moeite
Hogeschool Rotterdam schaart zich achter de Vereniging Hogescholen. Collegevoorzitter Ron Bormans laat weten dat hij teleurgesteld is dat de HR de onderzoeksresultaten dit jaar niet kan gebruiken: ‘Het is een heftige beslissing, maar als hogescholen kunnen we niet anders. Studenttevredenheid is een belangrijke pijler in de kwaliteitszorg van ons onderwijs en waardevolle informatie in de voorlichting aan studiekiezers. Dus móet de informatie betrouwbaar zijn. Nu dat niet het geval is, moeten we helaas stoppen met de NSE. Ik baal heel erg voor alle studenten die de enquête hebben ingevuld en medewerkers die zich hebben ingezet voor een hoge respons. Hen wil ik graag bedanken voor hun inzet en moeite.’
De NSE-uitslagen spelen een belangrijke rol in het hoger onderwijs. Studenten beoordelen hun onderwijsinstelling en opleiding uitgebreid en op basis van de antwoorden wordt de studenttevredenheid gemeten. Dat de cijfers dit jaar niet bruikbaar zijn, is onhandig. Ron Bormans: ‘Ik ga ervan uit dat de Vereniging Hogescholen gaat evalueren hoe dit heeft kunnen gebeuren. Dat zou ik toejuichen. En dat we gezamenlijk snel gaan werken aan een alternatief voor de toekomst. Kwaliteit van onderwijs kan niet zonder het (collectieve) geluid van studenten.’
Universiteiten en private hogescholen wel door met NSE 2019
Wat er gebeurt met de ingevulde vragenlijsten is nog onduidelijk. Studiekeuze123 laat in een reactie weten ‘alles in het werk te stellen om de huidige resultaten niet verloren te laten gaan’. Hogescholen hebben aangegeven niet verder te gaan met de NSE 2019 en werken niet meer mee met de uitvoering van de enquête. Dat betekent dat ze niet helpen met de verwerking en duiding van de data en dat ze de resultaten waarschijnlijk niet bekend gaan maken. Universiteiten en private hogescholen gaan wel door met de NSE 2019 en geven studenten nog twee weken de tijd om de vragenlijst in te vullen.
De studentenorganisaties reageren teleurgesteld. ‘Wij zijn boos’, zegt voorzitter Carline van Breugel van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). ‘De hogescholen gooien de handdoek veel te snel in de ring. Volgens ons is er voor de enquête van 2019 nog wel een oplossing te vinden.’
Ook Tom van den Brink, voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO), betreurt het besluit van de hogescholen. ‘We moeten alles op alles zetten om de NSE in 2020 weer beschikbaar te hebben voor universiteiten én hogescholen. Wat ons betreft komt daar een wettelijke grondslag voor en regelt de minister dat.’
Of de hogescholen in 2020 wel meedoen met de NSE, is nog niet duidelijk.
Tekst: Tosca Sel/HOP
Illustratie: Demian Janssen
Ik vind dit jammer. Ik heb er tijd en moeite in gestoken om de NSE in te vullen. Met alle liefde en plezier, want ik wil mijn opleiding, en de HR, graag van goede feedback voorzien zodat ze zich (nog) verder kan verbeteren. Daarnaast spelen de cijfers van de NSE een belangrijke rol in het keuzeproces van veel aspirant studenten.
Ik snap ook niet goed hoe het heeft kunnen gebeuren. Sorry dat ik het zo zeg, maar hoe stom ben je om een verkeerde opleiding te selecteren? Je koos eerst voor stad, daarna voor school, daarna instituut en daarna opleiding. Dat het bij een enkeling mis gaat kan ik begrijpen, maar dat het bij zo veel respondenten mis gaat, dat begrijp ik niet.
En ook de invulproblemen met de mobiele telefoon. Dat moet vanuit studiekeuze 123 toch getest zijn? Laten we eerlijk zijn met elkaar, dit is niet het eerste jaar dat ze deze enquête afnemen.
Ik zou met liefde en plezier de NSE of een interne enquête nogmaals invullen om mijn stem en mijn mening te laten horen. Gelukkig wordt bij ons op de opleiding elke module beoordeeld door de studenten en wordt daar een uitgebreide rapportage van gemaakt die openbaar gemaakt wordt.
Ja heb het zelf ook opgegeven, zes jaar lang vol trouw dat ding ingevuld in de ijdele hoop ooit een keer wat te winnen, maar helaas. Niks, nada, noppes.
Veel vertrouwen heb ik er vanaf nu ook al niet meer in dat zelfs als ik dat ding invul er ooit wat mee gedaan wordt.
Ach, laten we er eerlijk mee zijn; die NSE was toch meer voor het bestuur dan voor de student.
Heuy, heel mooi dat ik hem niet heb ingevuld gelukkig
Dit is het ideale moment om de NSE in zijn geheel te heroverwegen. In plat Hollands: stop er gewoon mee.
Tijd voor een SEHR (Studenten Enquête Hogeschool Rotterdam), die meer toegespitst is op de HR-situatie.
Immers, de NSE wordt gemaakt door een extern bureau iov Vereniging Hogescholen en staat dus zo veel verder van de instellingen af.
Daarnaast: je weet niet wat er met je gegevens gebeurt. Feitelijk worden jouw gegevens dan doorgegeven aan een andere instantie die er ook weer van alles mee kan doen. Zo zou het niet moeten. Op de hogeschool waar ik studeerde heb ik om die reden – principieel – geweigerd om de NSE in te vullen.
Quote: Ach, laten we er eerlijk mee zijn; die NSE was toch meer voor het bestuur dan voor de student.
#true