Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, hoe haal ik die gewraakte landelijke kennistoets eindelijk?

Lieve Tosca,

Ik doe pabo en heb de landelijke kennistoets (lkt) al vier keer gedaan en nog steeds niet gehaald. Op dit moment hangt het van de toets af of ik kan afstuderen of niet. Elke keer als ik om hulp vraag aan de opleiding, hoor ik: ‘Je moet gewoon harder leren.’ Maar ik leer al superhard.
Helaas weet ik ook niet precies wat je moet leren voor de landelijke kennistoets. In principe kan je oneindig door blijven leren en dan is het alsnog geen garantie dat je de toets haalt. Help… 

Lfs, Wanhopige lkt’er

Lieve Wanhopige lkt’er,

Omdat niet iedereen weet wat de landelijke kennistoets (lkt) is, praat ik eerst even de niet-leraren in opleiding bij. Er zijn twee landelijke kennistoetsen voor pabo-studenten: één voor rekenen-wiskunde en één voor taal. Deze toetsen worden afgenomen vanaf het derde studiejaar en moeten ervoor zorgen dat alle studenten hetzelfde eindniveau voor rekenen-wiskunde en voor taal hebben. Andere lerarenopleidingen hebben andere kennistoetsen.

Lees hier meer over de LKT:

HR-pabo scoort hoog bij landelijke kennistoetsen

Anita Derks, onderwijsmanager bij het Instituut voor Lerarenopleidingen, vertelt: ‘Als leerkracht moet je rekenen en taal op een hoog niveau beheersen. Er zijn meerdere studenten die vier of meer kansen nodig hebben om de landelijke kennistoets te halen. Oefenen is inderdaad een belangrijk onderdeel om de toets onder de knie te krijgen.’

De lkt is voor de meeste studenten geen probleem. Het merendeel van de studenten haalt de toetsen in één keer. Toch zijn er studenten die net zoals jij, Wanhopige lkt’er, de toets maar niet weten te tackelen. En ik kan me je frustratie goed voorstellen: ben je zo ver gekomen in je studie, blijf je haken op die toets.

Ik wil je adviseren toch weer met de hogeschool in gesprek te gaan. Mevrouw Derks raadt aan om contact op te nemen met je rekendocent of een van de docenten van de sectie rekenen. Samen kunnen jullie dan onderzoeken welke hulp je nodig hebt en welke hulp er beschikbaar is. Derks: ‘Er zijn extra contactmomenten en zomercursussen ingepland. Daarnaast kan er ook hulp van een peercoach gevraagd worden.’

Ook de site van 10voordeleraar biedt ondersteuning. Hier vind je per kennisbasis (waar alles in staat wat de student moet weten voor dat vak) een voorbeeldtoets, oefenvragen, wegwijzers die laten zien hoe je tot het juiste antwoord komt, en andere hulpmiddelen. Je kunt er bijvoorbeeld ook de kennisbasis zelf downloaden.

De hulp die de hogeschool je kan bieden hoeft trouwens niet alleen over rekenen en taal te gaan. In het stuk dat we eerder schreven over de lkt vertelde toenmalig coördinator Josine Cats dat het niet halen van de toets vaak te maken heeft met stressbestendigheid: ‘Wat je wel ziet, is dat het al dan niet slagen voor de toets na een paar keer zakken ook te maken heeft met stressbestendigheid. Sommige herkansers hebben al dagen van tevoren buikpijn. Stress gaat dan echt een rol spelen. We praten met deze studenten en zorgen dat ze behalve op rekengebied ook emotioneel begeleid worden.’

Lieve Wanhopige lkt’er, zoek hulp en laat je helpen. Je staat er niet alleen voor, maar je moet wel écht zelf aan de bak. En vergeet niet dat je de andere taal- en rekentoetsen in je opleiding al gehaald hebt. You can do this.

Lfs, Tosca

Op dinsdagavond vragen we onze Instagramvolgers in de stories hoe zij op de Lieve-Toscavraag van die week zouden reageren.
Je ziet hun reacties op deze vraag terug als Instagramhoogtepunt

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Gepubliceerd: 3 July 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Lieve Tosca, hoe haal ik die gewraakte landelijke kennistoets eindelijk?

  1. De LKT is niet alleen voor de pabo, voor de overige lerarenopleidingen bestaat dit ook en die scoren helaas vaak een stuk slechter dan de pabo studenten dit doen.

    De site 10voordeleraar is inderdaad erg fijn. Verder zou ik je mee willen geven dat blindelings studeren weinig effect gaat hebben dus probeer het eens op een andere manier aan te pakken, schrijf de informatie over met de hand. Maak flashcards en gebruik deze om jezelf te overhoren. Gebruik studietechnieken zoals de pommodoro en neem die pauzes tussendoor elke keer. Maak mini goals voor jezelf zoals, wanneer ik 10 vragen goed beantwoord heb mag ik een lekkere smoothies nemen. Maak een studiegroepje met mensen die de LKT ook nog moeten doen en spreek af om elke keer een ander thema of onderdeel te bespreken waardoor je goed kunt voorbereiden en elkaar kunt overhoren. Wanneer je een studiegroep opricht helpt het ook om als een soort voorzitter te fungeren: deze week bespreken we dit en ik heb alvast vragen voor jullie opgesteld.

    Uiteraard zijn er nog veel meer manieren maar ik hoop dat dit je ook een stap dichter naar je afstuderen brengt!

  2. Hi LeroEngels,

    dank voor je oplettendheid!
    Ik pas het direct aan.

    Grts Tosca

  3. Beste Tosca,
    Na jouw aanpassing is het ‘bijpraten’ nog minder goed te volgen dan daarvoor. De LKT is niet alleen taal en rekenen, maar gaat over de kennisbasis die hoort bij de opleiding. Zo krijgt LERO aardrijkskunde een toets over (een deel van) de kennisbasis aardrijkskunde en Engels over de kennisbasis Engels. Ik schrijf ‘deel’ omdat niet perse alle (sub)domeinen getoetst worden.

    De meeste LKT’s worden afgenomen middels een meerkeuzetoets. Vooral procesvakken als Natuurkunde, Economie en Wiskunde zijn erg tegen de LKT omdat er alleen naar de antwoorden gekeken wordt, terwijl het bij deze vakken juist om de berekening (proces) gaat. Wat ook nieuw is dit jaar (2018-19), is dat de cesuur tegenwoord bepaald wordt door de Cohen-methode. Hiervoor was dat de Anghoff-methode. Landelijk vallen de slagingspercentages nu lager uit. Opleidingen vermoeden dat dit te maken heeft net de nieuwe cesuurmethode, maar daar is eigenlijk nog te weinig data voor.

  4. Ik ben er ook zo een. Inmiddels al 6x niet gehaald, lerarenopleiding Duits. Hier halen er 2 van de 18 deelnemers per jaar de toets..

    Ongelooflijk dat hier niet iets mee gedaan kan worden. Aan 10voordeleraar heb je niets. Oude informatie en oefentoetsen die stukken makkelijker zijn dan de echte. Ik ga het nog 1 jaar proberen en dan stop ik ermee. Ondanks lovende ouders, leerlingen, directie en collega’s moet ik na dit jaar vertrekken bij mijn werkgever als ik de toets niet heb gehaald. En dan zijn ze nog lief voor me geweest. Weet echt niet wat ik nog meer kan doen.

    Triest dat het zo moet gaan met een giga lerarentekort. Het is niet dat ik niets kan, anders zou ik de andere 180 punten ook niet gehaald hebben. Drama.

  5. Als 2 van de 18 studenten zakken voor een toets, dan is er of iets mis met de toets, of met het aanbieden van de leerstof…. Ik ben wel benieuwd wat de opleiding hier zelf van vindt.

  6. Rekenen, vooral voor de Wiscat-Pabo kan je prima leren en oefentoetsen maken op extraas.nl.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top