Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 september 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, moet ik wel op Zuid gaan wonen?

Lieve Tosca,

Komend collegejaar wil ik graag naar Rotterdam verhuizen. Ik ben het reizen zat en zou het ook niet erg vinden om niet meer iedere dag met m’n ouders te eten. Als ik op internet naar kamers zoek, vind ik eigenlijk alleen opties op Zuid. Ik heb daar geen goed gevoel bij; ik hoor er soms negatieve verhalen over. Moet ik daar wel gaan wonen?

Liefs, Zoekertje

Lief Zoekertje,

Of wonen op Zuid bij jou past, ontdek je alleen als je een keer naar Zuid gaat. Zuid is groot en sommige stukken zijn prachtig en gezellig terwijl andere wat schimmig kunnen zijn. Welke wijk het beste bij jou – en je voorwaarden – past, ontdek je pas als je er bent geweest.

Huur een ov-fiets en ga op excursie door de wijken om te ontdekken wat je fijne en minder fijne stukjes vindt. Markeer de plekken die je opvallen (op een positieve of negatieve manier) zodat je in je zoektocht kunt kijken waar de beschikbare kamers op jouw kaart staan.

Kijk bij het kameraanbod niet alleen naar het adres waar je gaat wonen, check ook de looproute naar de supermarkt, de metro en de fietsroute naar de stad. Als jouw straat gaaf is, maar je iedere dag gebieden moet doorkruisen waar je je niet fijn voelt, doet dat enorm af aan je woonplezier.

Als je een leuke wijk hebt gevonden, is het tijd om in een lokaal zaakje een broodje te eten of wat te gaan drinken. In een café of lunchroom kun je aan andere mensen (gasten, bediening) vragen wat zij van de wijk vinden. De meeste mensen vinden het leuk om hierover te praten. Zo ontdek je het snelste hoe een buurt daadwerkelijk in elkaar zit. Je kunt ook contact met de wijkagent opnemen voor informatie.

Heb je een stukje stad gevonden dat je aanspreekt, ga dan vooral in de avond nog eens kijken of je niet per ongeluk in een dealerhoekje of hoerenstraat belandt. Zuid is steeds meer hot and happening en de gentrificatie gaat hard, maar sommige rafelrandjes blijven hardnekkig standhouden. Sommige mensen vinden de noordoever inmiddels te ‘truttig’ en Zuid juist fijn, maar niet alle wijken zijn voor iedereen weggelegd.

Veel succes met ontdekken!

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Gepubliceerd: 4 September 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Lieve Tosca, moet ik wel op Zuid gaan wonen?

 1. Toen ik in juni op Zuid ging wonen was er een winkelstraat vlak bij waar ik woon.
  ‘spreek je uit tegen wapens, geen geweren in onze wijk’, stond er op een winkelruit. (was een campagne van de gemeente, maar soit).
  In Maart was er op slechts 50 meter een mobiele politie unit geplaatst omdat er rond oud&nieuw een of andere rapper was neergeschoten en kort daarna nog een paar andere figuren.
  Halverwegen april was er op een mooie rustige zondag middag een auto uitgebrand, nog voor 13:00.

  Ik ben er nog steeds. Ik kom ook alleen maar thuis om te eten en te slapen. Zelfs dan; in Nederland zijn het meestal de criminelen die elkaar lastig vallen. Als normale burger hoor je er niet bij betrokken te zijn. Was het niet voor het feit dat ik ofwel werk ofwel studeer en dus geen tijd voor die onzin heb. Gebruik desondanks je gezonde verstand en je komt al heel ver.

 2. Al drie jaar woon ik in de wijk Carnisse, met heel veel plezier. Er zijn ‘op’ Zuid veel mooie proeftuintjes om de wijk op te knappen en de wijk wordt inderdaad mooier. Er blijven altijd plekken die je misschien minder prettig vindt, maar ik kan je grote delen van Carnisse en Charlois aanraden waar je ‘s avonds rustig in je uppie over straat kunt. Zuid is leuk, levendig, niet al te duur en heel dicht bij het centrum van Rotterdam (en alle locaties van de Hogeschool). Succes met je rondje door de wijk en met je keuze!

 3. Kijk ook in de avond in de wijk, en overdag. Je wilt niet ergens gaan wonen waar je door de herrie in de avond niet kan slapen tijdens je examentijd …

 4. Ik woon ondertussen 2,5 jaar met plezier op zuid in de Afrikaanderwijk. Dit heeft een hele slechte naam, maar hier heb ik amper last van. Natuurlijk heb je hier ook af en toe last van ‘catcalling’, maar dat heb ik in mijn wijk niet meer dan dat ik het in het centrum meemaak. De mensen in de wijk zijn erg vriendelijk, probeer niet te snel te oordelen aan de hand van verhalen die je hoort!

 5. Momenteel woon ik met heel veel plezier en leuke buren in zuid! Persoonlijk heb ik toen ik drie jaar geleden een woning zocht niet gekeken naar de veiligheid van de woning. Zelf ervaar ik geen onveilig gevoel, soms natuurlijk wel wat sensatie op de weg omdat er een politie voor de deur voertuigen aanhoud op autocontrole, maarja ik ben dan ook wel een echte sensatieijer.
  Bovendien zijn ze Zuid aan het verbeteren en is die slechte naam niet meer van ‘deze’ tijd.

  Succes
  Nabij Maashaven

 6. Na 10 jaar zuid zag ik het hard achteruit hollen. Ik woonde het grootste deel van die 10 jaar in een appartement nabij Zuidplein. In het begin was het een rustig stukje wijk, aardige mensen. Maar voor elk rustig/normaal persoon kwam er een aso terug leek het. Tot diep in de nacht Poolse karaoke, feestjes die ‘s ochtends werden afgekapt door de politie, inval door arrestatieteam onder in ons portiek, twee keer brand (eentje door dronken lamlendige buurman veroorzaakt), gigantisch veel geluidsoverlast. Overdag, ‘s nachts, zaterdag, maandag, het maakte niet uit. Paar jaar terug weggevlucht naar een dorpje waar een huis nog redelijk te betalen was en het een stuk rustiger is.
  De pleisterprojecten waar mensen over spreken en waar de gemeente Rotterdam mee pronkt zijn er inderdaad, maar dat is louter verschuiven van het probleem. Mensen hun huizen uit jagen om vervolgens peperdure woningen neer te zetten. Oftewel elders begint het hele riedeltje van overlast weer vrolijk van voor af aan. En die rustige stukken die de gemeente hierdoor heeft gecreëerd kun je vast niet betalen, aangezien de huizenprijzen ook in Rotterdam compleet ontspoord zijn.

  Sorry, vast niet wat je wilde lezen. Gelukkig zijn de mensen hierboven een stuk positiever. 😉

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top