Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 oktober 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Recente blogs

Blog

Nieuw haar

Gepubliceerd: 12 February 2019 • Leestijd: 2 minuten en 1 seconden • Serge

‘Je hebt altijd van die gordijntjes, hè? Je kapsel…’, zei mijn lieve, goudeerlijke collega volkomen uit het niets.’ Ja, al 25 jaar heb ik hetzelfde kapsel ja. Een kapper heeft me ooit wijsgemaakt dat ik vanwege mijn kruinen een gedwongen scheiding heb, recht over het midden.’ ‘Maar wil je dan niet eens wat anders?’, vraagt ze. ‘Ja, op zich wel, maar ik ben een schijterd. Ik houd niet zo van verandering.’

Een paar minuten later zijn we nieuwe kapsels aan het googelen. Eerst denk ik nog: prima hoor, ik ga het toch niet doen, maar gaandeweg word ik enthousiaster en begin ik me voor te stellen hoe het zal zijn als ik die stap nu eens wél zet. Door die koudwatervrees heen, en met lak aan wat iedereen ervan zal vinden. We komen tot vier opties. Om te zorgen dat ik er niet op kan terugkomen, app ik ze alle vier naar mijn collega’s en een paar vrienden en vraag ze te stemmen.

En toen nog de kapper. Ik ging altijd bij Whitney, gewoontediertje dat ik ben, maar was de laatste keren minder tevreden. En toen ze een keer uitviel door ziekte ging ik bij Wendy. Veel beter. En dat nieuwe kapsel ga ik niet bij voorbaat al laten verknallen door Whitney! ‘Goedemiddag, Haarmode Peter, met Whitney.’ ‘Oh, hoi Whitney, eh ja, ik wil graag een afspraak maken bij ehm… Wendy. Werkt zij donderdag?’ ‘Nee, maar ik wel.’ ‘Oké, en zaterdag?’ ‘Zaterdag 9.30 uur heeft ze nog plek.’ ‘Fijn, doe mij die maar dan. Dag!’ Snel hang ik op. De moed ontbreekt me het haar gewoon te zeggen. Maar hé, ik ben klant. Dus koning.

Als ik zaterdag een kwartier te vroeg binnenkom, blijf ik mezelf vertellen dat het allemaal niets voorstelt en dat haren altijd weer de neiging hebben terug aan te groeien als het niets wordt. En dat ik me eventueel langdurig ziek kan melden in het uiterste geval. Besmettelijk virus ofzo. Wendy loopt uit en dus zit ik uiteindelijk een halfuur te wachten. Whitney is er ook en ik kan merken dat ze professioneel wil reageren op me. Oftewel: ik doe net alsof ik je niet ken, eikel! Dat Whitney en ik uit elkaar gaan, heeft duidelijk impact op haar. We hebben zoveel gedeeld in al die jaren. Ik weet alles over haar nieuwe huis, vakanties en de dingen waar ze zich druk om kan maken.

Dan is het zover. Het lijkt plots of alles in slow motion gaat. Ik laat Wendy de foto van het kapsel zien. ‘Durf je dit aan bij mij?’, vraag ik onzeker. ‘Ja hoor, ik pak de tondeuse vast.’ WTF! Serieus? Tondeuse?! Ik besluit gewoon diep adem te halen en het te ondergaan. In nog geen 15 minuten is ze klaar. Ze klettert er allerlei superdure troep in en overtuigt me dat ik die nodig heb. Ik reken een rib uit mijn lijf af en stap als een nieuw mens naar buiten. Ik voel me lichter en blij. Ik heb eindelijk iets gedaan wat ik al 25 jaar niet durfde.

En waarom eigenlijk niet? Wat stelt het nou voor? Iets nieuws doen buiten je comfortzone: is dat niet precies wat de leukste en mooiste herinneringen maakt? Ik nodig je van harte uit als je hulp zoekt bij je koudwatervrees. Kun je meteen zeggen wat je vindt van mijn nieuwe kapsel voor de komende 25 jaar.

 

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Nieuw haar

 1. Haha, dat dacht ik ook al, Menno! 🙂

  PS: Serge, ik ga graag met je lunchen 😉

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top

%d bloggers like this: