Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nog altijd 28 miljoen euro aan boetes voor niet stopzetten ov-kaart

Gepubliceerd: 24 April 2019 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vervoersbedrijven inden in 2018 voor ruim 28 miljoen euro aan boetes bij studenten die hun ov-kaart te laat hadden stopgezet. Ondanks maatregelen om het afmeldsysteem te verbeteren, is dat maar 5 miljoen euro minder dan in 2017.

illustratie van een trein

Minister Van Engelshoven noemt het nieuwe boetebedrag in antwoord op Kamervragen. GroenLinks wilde weleens weten hoe het nu staat met de pogingen van de vervoersbedrijven om de ov-studentenkaart automatisch stop te zetten.

Geen haast

Het is de politiek al jaren een doorn in het oog dat studenten jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan boetes moeten betalen als ze hun studentenreisproduct te laat stopzetten. Waarom wordt hun ov-kaart nog altijd niet automatisch geblokkeerd zodra ze er geen recht meer op hebben? Uit een reconstructie van het HOP bleek dat de ov-bedrijven de afgelopen jaren bepaald geen haast hebben gemaakt met technische verbeteringen die een einde hadden kunnen maken aan de torenhoge boetes.

In juli 2018 meldde minister Van Engelshoven dat automatisch stopzetten mogelijk tóch haalbaar is. De NS deed een proef met een zogeheten onbeperkte blacklist. Deze zwarte lijst met geblokkeerde ov-kaarten bestond al, maar die zou onvoldoende ruimte hebben gehad voor alle verlopen studentenkaarten. Als de proef slaagt en een oud-student checkt in, dan wordt het reisproduct gedeactiveerd en is het ook bij andere vervoersbedrijven ongeldig.

Privacy

In de tussentijd moesten andere maatregelen van de minister het aantal boetes terugdringen. Zo verkortte ze de termijn waarbinnen studenten een boete kunnen krijgen en gaf ze studenten meer tijd om hun reisproduct stop te zetten. Verder zorgde ze ervoor dat de ov-boete alleen kan worden opgelegd als de (oud-)student daadwerkelijk heeft gereisd met de ov-kaart. Daarvoor moest ze de privacywetgeving aanpassen, omdat vervoerders niet in de reisgegevens mochten kijken. De nieuwe regels gingen op 1 januari 2019 in.

Van Engelshoven stelt nu dat de maatregelen om de blacklist efficiënter te gebruiken ‘inmiddels voor een groot deel zijn geïmplementeerd’. Maar ze schrijft niet expliciet dat nu elke verlopen ov-kaart automatisch wordt stopgezet en dat studenten dus geen boete meer kunnen krijgen.

Het totale aantal boetes is al wel iets teruggelopen: van 33.218.282 euro in 2017 naar 28.376.859 euro vorig jaar. In 2016 ging het om ruim 40 miljoen, in 2015 om 52,6 miljoen euro aan boetes.

Tekst: HOP, Hein Cuppen
Illustratie: Katja Hermann

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Nog altijd 28 miljoen euro aan boetes voor niet stopzetten ov-kaart

  1. Tuurlijk heeft de NS of andere OV bedrijven totaal geen haast met het automatisch stop zetten van die OV kaarten. €28.000.000 extra cash? Natuurlijk!
    Wat mij meer verbaasd is dat er zo’n onnodig geklungel is met het automatisch stopzetten van die kaart. Het is toch niet zo moeilijk? Je hebt er 4 jaar recht op, met verlenging van maximaal 1 jaar. Nou zet dan gewoon een automatische timer op zo’n studentenkaart die na 4 jaar gedeactiveerd wordt en met melding nog een jaar verlengd wordt.
    Maar ja, €28.000.000 extra cash hè?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top