Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Ik ontspul in mijn hoofd want daar ligt een hoop dat weg mag

Gepubliceerd: 18 March 2019 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Serge

Doe je mee? Zes maanden lang geen nieuwe spullen kopen! Wel dagelijkse boodschappen natuurlijk, maar geen nieuwe kleding, apparaten, gadgets, spulletjes en troepjes. Ontspullen is hip en het ruimt mentaal op. Maar waarom verzamel je al die meuk überhaupt?

De meeste spullen die je kocht waren het gevolg van een emotie die je op dat moment had. Je was down en wilde jezelf opbeuren. Of je was blij omdat je een succesje had geboekt en wilde jezelf belonen. Het maakte even wat endorfine aan in je brein en leerde je dat kopen helpt. Voor korte tijd dan. Daarom heb je ook zo veel van alles. En daarom heb je nu ook voorlopig niets nieuws nodig.

Toen ik dit eerder deed, maakte het me heel duidelijk hoe we gericht zijn op consumptie. Loop maar eens door de stad. Links en rechts word je om de oren geslagen met pre-mid-seizoen-after-extra-sale, nu kopen later betalen, 2 voor 1 of opheffingsuitverkoop. Maar ook de politiek blijft ons inpeperen hoe belangrijk economische groei en koopkracht zijn. Het moet altijd meer, hoger, beter en sneller. En wat brengt dat dan?

Toen ik jaren geleden een rondreis door Sri Lanka maakte, kwam ik in contact met veel zeer arme mensen. Die waren zo vredig, vriendelijk en warm dat ik aan mezelf ging twijfelen: de gesjeesde westerling met kleding ter waarde van een lokaal maandsalaris en een camera om zijn nek waar zij een jaar van kunnen eten. Ik maakte me druk of ik geen jaloezie zou opwekken, maar in gebrekkig Engels wist een man me te vertellen dat hij ons westerlingen totaal niet benijdt. Al die ballast, die stress en druk die wij meetorsen met onze hypotheken, spullen en drukke banen. Het leidt enkel af van de dingen die echt belangrijk zijn, zei hij me.

Later raakte in gesprek met een boeddhistische monnik nadat ik hem had gefotografeerd. Ik vertelde hem over mijn observatie. En wat hij toen zei, bleek een omslagpunt te zijn in mijn leven. ‘Het enige wat we echt bezitten is dit moment. Nu. We kunnen niet veranderen wat is geweest en we weten niet wat komt. Alle energie die we daarin steken is verloren en brengt enkel angst, zorgen en stress. Onze hechting aan herinneringen, spullen en aan onze wensen, verwachtingen en eisen zorgen voor veel klein en groot lijden.’

Zijn uitspraak bracht me er later toe me te bekwamen in mindfulness en meditatie. Zo ontspul ik ook in mijn hoofd. Man, wat heb ik daar een hoop liggen dat best weg mag. Letterlijk en figuurlijk ontspullen maakt je gevoelsmatig lichter en vrijer. Je ontworstelt je aan de invloeden van marketeers, algoritmes en cookie-terreur, maar bovenal aan de impulsieve aard van je mind.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Ik ontspul in mijn hoofd want daar ligt een hoop dat weg mag

  1. In je hoofd ontspullen. Die neem ik mee!
    In Afrika hoorde ik onze gids (in Mali) zeggen: klein geld, kleine zorgen; groot geld, grote zorgen. Voor ‘geen goud’ verlangde hij naar ‘het Westen’.

  2. Simone Huijbregts, Studentendecaan en student van de Master Pedagogiek says:

    Hey Serge, je hebt helemaal gelijk lieverd…rotzooi eruit, alles wat écht van waarde is erin!

    xxx Simone

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top