Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Op het mbo in Brabant domineerde de witte Nederlander en was er veel minder ruimte voor alles wat daarvan afweek’

Jesper is tweedejaars crossmediale communicatie op de RAC en zit in het publiciteitsteam voor de associate degrees: ‘Het mooie van dit werk is dat ik veel meekrijg van de diversiteit binnen de hogeschool. Hier komen heel veel culturen samen.’

‘Ik woon nu nog bij mijn ouders in Bergen op Zoom en zit iedere dag twee uur in de trein om naar school te gaan. Inmiddels zoek ik een kamer in Rotterdam, maar dat is echt een drama. Iedere keer beland ik op plek driehonderd-en-nog-wat van de lijst óf gaat er net een kamer aan mijn neus voorbij. Ik heb al verschillende keren gereageerd, maar ben nog nooit uitgenodigd om te hospiteren. Eén keer werden er vijftig mensen uitgenodigd en was ik nummer eenenvijftig. Soms zakt mij de moed wel een beetje in de schoenen, maar ik ga ervan uit dat ik op een gegeven moment wel een kamer vind.

‘Ik ben er wel aan toe om te verhuizen want mijn leven speelt zich steeds meer af in Rotterdam.’

‘Ik ben er wel aan toe om te verhuizen want mijn leven speelt zich steeds meer af in Rotterdam. Mijn vrienden wonen hier en ik werk minstens een dag in de week voor het publiciteitsteam van de RAC. Dit is leuk en divers werk: de ene keer doe ik een interview en het volgende moment ben ik een poster aan het vormgeven. Het doel is om de RAC te promoten; ook de opleidingen kunnen ons inschakelen voor een opdracht. We maken bijvoorbeeld ook reportages van de introductiedagen. Alles gebeurt onder begeleiding van een docent die ons in principe behoorlijk vrij laat.

‘We werken nu met vijf mensen, maar eind januari gaan er drie weg omdat ze beginnen met afstuderen. Dus voor de geïnteresseerde studenten: vanaf januari hebben we weer nieuwe mensen nodig. Het is in principe voor acht uur in de week, maar als het druk is kan het soms wel vierentwintig uur zijn.

‘Het mooie van dit werk is dat ik veel meekrijg van de diversiteit binnen de hogeschool. Hier komen heel veel culturen samen. Op het mbo in Brabant waar ik eerder studeerde was dat helemaal niet zo, daar domineerde de witte Nederlander en was er veel minder ruimte voor alles wat daarvan afweek.

‘Hier kun je zijn wie je wil zijn en dus niet wat anderen van je verwachten dat je bent. Ik vind dit belangrijk en het is ook een belangrijke reden geweest om juist hier te gaan studeren. Ik denk dat de hogeschool daar ook trots op mag zijn en ik denk dat er alles aan gedaan moet worden om dit te behouden.

‘Als ik straks klaar ben met studeren zou ik het liefst gaan werken in de publieke sector, bij een ministerie of in het openbaar vervoer.’

‘Als ik straks klaar ben met studeren zou ik het liefst gaan werken in de publieke sector, bij een ministerie of in het openbaar vervoer. Vroeger wilde ik machinist worden maar dat kon toen niet omdat ik te lang was. Toch is die interesse altijd blijven bestaan. Ik ben me gaan verdiepen in de manier waarop de NS communiceert met de reiziger. Vorig jaar zijn we op het hoofdkantoor van de NS geweest en heb ik geregeld dat we een van de woordvoerders konden interviewen. Daar heb ik goed kunnen zien hoe ze werken en, wat ik heel aantrekkelijk vond, dat zowel de communicatie als de sfeer op kantoor heel informeel is. In zo’n omgeving zie ik mezelf wel werken.

‘Het lijkt me leuk om anderen, in dit geval de reizigers, echt te kunnen helpen. Natuurlijk krijg je ook veel met kritiek te maken, zeker bij de NS met bijvoorbeeld de vertragingen die er zijn, maar daarmee moet je leren omgaan. Daar zie ik ook een leuke uitdaging in: het gesprek aangaan, vragen wat er beter kan en iemands mening waar mogelijk op een positieve manier beïnvloeden.’

Tekst en foto: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Gepubliceerd: 15 November 2019 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to ‘Op het mbo in Brabant domineerde de witte Nederlander en was er veel minder ruimte voor alles wat daarvan afweek’

  1. Van alles wat deze beste jongen heeft gezegt, neemt Profielen dat kleine stukje over als de headline?
    Nogal misleidend wanneer er zo veel veer wordt verteld…

  2. Ik moet bekennen dat ik deze titel ook een beetje click-baiterig vind en dat is jammer voor iets wat verder als een behoorlijk positief artikel overkomt (wel success gewenst met het vinden van een kamer…). Het geeft geenszins de strekking van het artikel weer, wat in brede zin over de studeer/student-ervaring van de schrijver gaat.

    Allicht was b.v. de eerste zin van de opvolgende paragraaf, “Hier kun je zijn wie je wil zijn en dus niet wat anderen van je verwachten dat je bent.”, een betere titel geweest, deze geeft veel meer de strekking van de ervaring weer.

  3. Beste redacteurs,

    Ik word de laatste tijd erg moe van de manier waarop artikelen worden geschreven. (Tenminste, dit artikel is prima, maar de titel? Ik neem aan dat dit door de redactie wordt beheerd) Ik krijg een beetje een ‘anti-blank’ gevoel iedere keer, en ik heb het idee dat het mensen alleen verder van elkaar afhoud. Vorige week viel mij een discussie over zwarte piet op, nu een headline als dit.

    Een beetje neutraler zou geen kwaad kunnen. Er bestaat namelijk ook nog het ‘gezonde midden’ van Nederland, in plaats van het afwijken naar ver links of ver rechts.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top