Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

En de Student van het Jaar 2019 is … Thaisja Suart!

Gepubliceerd: 20 December 2019 • Leestijd: 3 minuten en 37 seconden • Longread

Daar is ze dan: de winnaar van de verkiezing Student van het Jaar 2019: Thaisja Suart. Deze vierdejaars social work doorleefde een depressie, begeleidt studenten met een psychische kwetsbaarheid en wil geen hulp, maar hoop verlenen.

Weet je door wie je genomineerd bent?

‘Ja, door een van mijn docenten die mij de afgelopen jaren van dichtbij heeft meegemaakt.  Toen ik las wat ze had geschreven kwam het echt binnen omdat ik moest denken aan alle tranen, maar ook aan de vreugde van de afgelopen zes jaar. Ik kan met trots zeggen dat het me ondanks alle tegenslagen wel gelukt is om in het vierde jaar van de opleiding te komen.’

Wat is er de afgelopen jaren allemaal gebeurd?

‘Ik ben in 2013 op 19-jarige leeftijd verhuisd vanuit Curaçao naar Rotterdam om te studeren. Op Curaçao had ik best een druk bestaan en hier had ik ineens een lege agenda. Dat was best een shock. Ik belandde in een nieuwe omgeving en kreeg voor het eerst van mijn leven een zware onvoldoende. Daardoor ging ik me dom voelen en kreeg ik allerlei negatieve gedachten. In oktober dat jaar overleed ook mijn opa nog. Vanaf dat moment ging het echt niet goed met mij.

Ik voelde me alleen, was vermoeid en kon niet uit mijn bed komen. Ik wist eigenlijk niet wat me overkwam. Een docent merkte dat er iets mis was. Ik zat steeds alleen en toen kwam ze naar me en zei: ‘Je zou echt een goede hulpverlener kunnen zijn, maar dan moet je soms ook accepteren dat je zelf hulp nodig hebt.’ Dankzij gesprekken met haar en een andere docent ging ik hulp zoeken. Ik kwam erachter dat ik overspannen en depressief was. Het was alsof die docent mijn gedachten kon lezen want ik zag het leven op dat moment echt niet meer zitten.

Ik moest uiteindelijk bijna vier maanden opgenomen worden. Ik durfde toen nog niet aan mijn ouders in Curaçao te vertellen wat er aan de hand was, maar ik belde wel elke dag met mijn vader. Ik denk wel dat hij voelde dat er iets niet goed zat want hij belde wel drie keer per dag. Hij zei op een dag: ‘Ik ben trots op je, met of zonder diploma’. Dat was heel belangrijk voor mij en gaf rust.

Later ben ik weer begonnen met studeren. Ondanks dat ik drie dagen per week in behandeling zat en ook nog werkte, is het toch gelukt om dat jaar nog mijn propedeuse te halen. Dat vind ik nog steeds een van mijn grootste prestaties. Ik heb toen tegenover mezelf bewezen dat ik een doorzetter ben.’

Wat heb je met die ervaring gedaan?

‘Ik heb de cursus ervaringsdeskundige gevolgd en ben mijn ervaringen gaan delen met anderen. Ik werd benaderd door Koplopers (een onderzoeksproject van Hogeschool Rotterdam, Inholland en gemeente Rotterdam red.), dat zich inzet voor jongeren met een psychische kwetsbaarheid. Voor dit platform geef ik nu presentaties  en daarnaast help ik elke dag medestudenten op school als ze problemen hebben of gewoon even willen praten.’

Wat probeer je anderen mee te geven?

‘Hoop. Iedereen wilde mij helpen maar dat kon pas vanaf het moment dat ik openstond voor hulp en dat kwam omdat mensen mij hoop gaven. Ik heb het daarom vaak over hoop verlenen in plaats van hulp verlenen. Vooral de Antillianen op onze school wil ik graag bereiken; die hebben moeite om hun diploma te halen, blijkt uit onderzoek. Maar ook studenten die om wat voor reden dan ook iets langer over hun studie doen. Ik wil hen meegeven om hoop te houden en te blijven geloven in hun dromen. Want als je niet in jezelf gelooft, kan je anderen niet overtuigen om jou te geloven.

Daarnaast wil ik het beeld over succes bijstellen. We denken dat je succesvol bent als je hoge cijfers haalt, maar succes is ook de ballen hebben om je huis uit te komen op het moment dat het heel kut met je gaat. Wanneer je hoofd, je voeten, werkelijk alles tegen je zegt dat je bed de beste plek is en je komt tóch naar school, dat is pas succes! We moeten het meer hebben over de weg naar succes en minder over het succes zelf, anders snappen mensen het proces niet. Ik wil door mijn verhaal laten zien dat je ook succes kan hebben als je anders bent.

Nog steeds ervaar ik moeilijke momenten. Maar voor mij is het leven net een boek, elke hoofdstuk draagt bij om tot de kern van een mooi verhaal te komen. Dus ik blijf optimistisch. Want ik weet inmiddels dat het leven gaat met vallen en opstaan. Bergen verzetten gaat niet vanzelf!!’

Over de Student van het Jaar 2019-verkiezing

Profielen organiseert deze verkiezing in 2019 voor het eerst om opvallende hogeschoolstudenten in het zonnetje te zetten. Nadat de redactie op 6 november de hele hogeschoolgemeenschap opriep zijn/haar Student van het Jaar te nomineren, stroomden de mails binnen. Maar liefst 24 studenten werden genomineerd en het ene verhaal was nog indrukwekkender dan het andere.

Na de stemronde gingen de vijf studenten met de meeste stemmen naar de finale. Ze zijn geïnterviewd door Humans of HR-interviewer Wietse Pottjewijd en op basis van deze interviews en de oorspronkelijke nominaties beoordeelde de redactieraad van Profielen (bestaande uit een externe journalist, twee HR-opleidingsdirecteuren en twee HR-studenten) als jury de finalisten. De top 5 van 2019:
1 – Thaisja Suart
2 – Marieke Eradus
3 – Zeyad al Mumar
4 – Karsten de Pauw
5 – Gary Mantiri

Alle 24 genomineerden en de 5 finalisten in het bijzonder: van harte gefeliciteerd!

Tekst en foto: Wietse Pottjewijd
Video: Asli Kösker

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to En de Student van het Jaar 2019 is … Thaisja Suart!

  1. Ik doe mijn pet af voor jou Thaisja. Van harte gefeliciteerd.

  2. Zo ongelofelijk terecht dit! Thaisja twee jaar geleden meegemaakt tijdens een keuzevak. Vond het toen heel bijzonder hoe iedereen, waaronder ik, klaagde over de tijd van dit keuzevak (half 9 in de ochtend). Thaisja klaagde niet en die bleek zelfs vóór het keuzevak te werken. Ze begon s’nachts en ging direct door naar het keuzevak, hier had ik enorm veel respect voor. Het verbaasde me daarom ook niet toen ik dit jaar Thaisja haar naam tussen de genomineerde zag. Thaisja blijf mensen inspireren, zoals jij dat bewust en onbewust doet!

  3. Gefeliciteerd Thaisja. Terecht en verdiend. Een doorzetter en een goede motivatie, dan ben je! Ik leer heel veel van je als bijvoorbeeld niet opgeven en geloven wat je waard bent. Je bent er het voorbeeld van! Top!!!!

  4. Wauw, wat een power lady! Ik ben zo ontzettend trots op Thaisja! Dit is simpelweg één van de miljoenen beloningen die zullen komen.

    Blijft HOOPverlenen!
    Chapeau

  5. Thaisja!! <3 Helemaal terecht dat je student van het jaar bent, je doet het super.

  6. Thaisja ik heb jou als baby in mijn armen mogen dragen en zien opgroeien als een van de beste vriendinnen van je moeder. Dit zegt al hoe trots ik op jou ben. God Zege Je Mijn Schat En Heel Veel Succes Met Je Carrière.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top