Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Appen tijdens je tentamen: ook op de HR wordt gefraudeerd bij online toetsen

Gepubliceerd: 29 June 2020 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De fraudezaken over online tentamens stapelen zich langzaam op bij universiteiten en hogescholen, meldde het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP) vorige week. Op de Hogeschool Rotterdam is het beeld hetzelfde.  

Bewaker kijkt uit wachttoren neer op studenten achter beeldschermen

Het HOP maakte een rondgang langs hogescholen en universiteiten en ontdekte dat er in Maastricht, Twente, op de Erasmus Universiteit in Rotterdam en in Nijmegen gefraudeerd werd. Profielen schreef eerder al over een klas die samen een toets maakte, (en door de mand viel), maar dat bleek klein bier in vergelijking met wat er op andere onderwijsinstellingen gebeurt.

Op de Universiteit Maastricht (UM) werden 1200 tentamens ongeldig verklaard na een fout in de tentamensoftware. Het was de bedoeling dat studenten allemaal verschillende meerkeuzevragen voorgeschoteld kregen, maar ze kregen per ongeluk allemaal dezelfde. Hierdoor konden zij de mogelijke antwoorden met elkaar bespreken in een chatroom. De UM heeft de toetsen van bijna 1.200 studenten daarom ongeldig verklaard.

Plechtig beloven

Ook bij de Universiteit Twente (UT) werden vorige maand 280 online videotentamens ongeldig verklaard vanwege fraude. Het viel docenten op dat sommige studenten opeens uitzonderlijk goed presteerden of juist precies dezelfde foute antwoorden gaven.

De UT had bewust niet voor online proctoring gekozen, omdat haar studenten slim genoeg zouden zijn om deze systemen te omzeilen, schrijft U-Today. In plaats daarvan moeten studenten bij elk tentamen op afstand ‘plechtig beloven’ niet vals te zullen spelen. Ook kunnen zij na een tentamen alsnog worden uitgekozen voor een mondelinge overhoring.

Erasmus Magazine berichtte vorige week over studenten international business administration die elkaar bij een online tentamen zouden hebben geholpen via Whatsapp. Van negen studenten is bekend dat zij elkaar concrete vragen over de toets stelden.

‘Het is bij ons niet anders’

‘Het beeld is bij ons niet anders als bij de andere hogescholen en universiteiten. We hebben nu vooral individuele gevallen van fraude gezien, heel sporadisch wordt een hele toets ongeldig verklaard’, antwoord Hogeschool Rotterdam-woordvoerder Jeroen Cok op onze vragen naar de situatie op de Hogeschool Rotterdam. ‘We zien meer incidenten en ik verwacht een stijging te zien als we volgend jaar het jaarverslag over 2019-2020 van de examencommissies gaan ontvangen.’

De HR heeft er volgens de woordvoerder altijd ‘realistisch in gezeten’ en wist dat er risico’s zaten aan het online toetsen, risico’s die de HR op een gecontroleerde manier heeft willen nemen. Cok: ‘Dat is een goede keuze geweest, want over het algemeen gaat het gewoon goed. De meeste studenten deugen, een enkeling niet en die loopt het risico tegen de lamp te lopen, ook met online toetsen.’

Overigens wil Cok alle studenten nog een duidelijke boodschap op het hart drukken: ‘Fraude wordt niet geaccepteerd: we sporen het op en handelen ernaar.’

Tekst: HOP, Evelien Flink/Profielen, Tosca Sel
Illustratie: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Appen tijdens je tentamen: ook op de HR wordt gefraudeerd bij online toetsen

  1. Toch jammer dat ik al meerdere meldingen van overduidelijk fraude heb gedaan, maar geen van allen voldoende kan worden bewezen door de examencommissie.
    Die studenten krijgen een mooi Corona-diploma.
    Het online toetsen is een farce.

  2. Natuurlijk frauderen er in deze situatie meer studenten dan in de reguliere situatie. Er zijn altijd studenten die uit principe niet willen frauderen, omdat ze begrijpen dat ze studeren om kennis te vergaren en niet om het systeem te verslaan. Er zijn studenten die het allemaal weinig boeit en gewoon een papiertje willen, en er zijn studenten die naargelang de situatie kiezen of ze zich dit keer wel of niet aan alle regels houden. Als de gelegenheid er is, is die verleiding net iets groter.

    Zonder ongeloofelijk invasief te zijn is online proctoring onbetrouwbaar en functioneert het meer als een “security theater” dan als daadwerkelijke beveiliging. Proberen het online toetsen op dezelfde manier te doen als het toetsen op locatie is mijnsinziens een vergeefse taak. We kunnen niet op afstand de gebruiker, de device(s) en de omgeving beheersen en dit moeten we ook niet willen. De in het artikel afgebeelde panopticon is niet zonder controverse. Er zijn andere opties, maar daarvoor moeten we anders denken.

    Ik denk dat het een goede keuze is geweest de aandacht en energie niet op dat aspect te richten, mensen hebben hard moeten werken om het online toetsen functioneel op gang te krijgen. Deze situatie heeft ons allemaal overvallen en ik heb zo veel collega’s gezien en gesproken die vanuit nul ervaring head-first het digitaal toetsen zijn ingedoken om het studiejaar behoorlijk af te kunnen ronden. Ik heb veel studenten gezien die, in een onwennige situatie en soms met technische haperingen, zo goed en eerlijk mogelijk hun toets hebben gemaakt. Al deze mensen verdienen een pluim.

    En de fraudeurs? Uiteindelijk zullen studenten eigen werk moeten afleveren waaruit blijkt dat ze de kennis van hun afgelopen studiejaren daadwerkelijk beheersen dus die komen zichzelf nog wel tegen. Dat “corona-diploma” zal dus wel meevallen. En laten we niet vergeten, in de “normale” situatie glipt er ook wel eens een fraudeur door een tentamen. Dat zijn er nu meer, en dat is erger, maar lang niet zo erg als het alternatief: een half studiejaar verliezen omdat niemand tentamens heeft mogen maken.

  3. Er had imo een eenduidige lijn getrokken moeten worden. Bij sommige opleidingen zijn alle toetsen uitgesteld en zijn een paar zelfs naar volgend studiejaar verschoven. Die eerste groep is dus de dupe en krijgt te maken met een overvol studieprogramma. Bij andere opleidingen zijn de meeste toetsen online afgenomen wat uiteraard zeer fraudegevoelig is. Uiteraard kan de Hogeschool helemaal niks aan de situatie doen.

    Maar er had wel beter beleid gevoerd moeten/kunnen worden vind ik. Had een eenduidige (desnoods per faculteit) beslissing genomen om toetsen om te zetten in andere vormen indien mogelijk (verslag, opdracht, etc.) en wanneer dit niet kan om gewoon de toets uit te stellen. Resultaten van online toetsen zijn moeilijk serieus te nemen wanneer er niet gesurveilleerd wordt.

    Wellicht komt er komende maanden weer een nieuwe golf in het nieuwe studiejaar en hopelijk wordt er dan met de kennis van nu beter beleid gevoerd.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top