Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Marit

‘Onze sponsoractie is verplaatst, maar nu hebben we wel meer tijd om te trainen en sponsorgeld op te halen’

Marit Lems is studentendecaan op de Willem de Kooning en zamelt via de (vanwege corona uitgestelde) marathon van Rotterdam onderzoeksgeld in voor haar zwager met een hersentumor. ‘Dat is zo’n zware kankersoort dat de meeste mensen het niet overleven, daardoor is er minder aandacht voor en wordt er ook minder geld voor onderzoek ingezameld.’

‘Mijn zwager Chris kreeg vorig jaar tijdens een sportles een epileptische aanval en belandde in het ziekenhuis in Dubai, waar hij met zijn vrouw al jaren woonde en werkte. Er werden veel onderzoeken gedaan om te ontdekken wat er met hem aan de hand was, maar de doctoren kwamen er niet uit. Vervolgens is hij in Nederland onderzocht en werd al snel duidelijk dat het geen goed nieuws was.

‘Uit onderzoek in het Erasmusziekenhuis bleek dat hij een hersentumor had, type drie, dat wil zeggen dat zijn levensverwachting vijf tot tien jaar is. Vorig jaar mei is hij geopereerd en afgelopen zomer is hij bestraald en nu is hij bezig aan zijn chemo’s. Afgelopen zomer zijn hij en zijn vrouw ook getrouwd, in Spanje. Twee weken na hun bruiloft werd er ingebroken in hun nieuwe appartement in Rotterdam en waren ze veel spullen meteen weer kwijt. Het was echt een opeenstapeling van narigheid.

‘Uit onderzoek bleek dat hij een hersentumor had waarbij zijn levensverwachting vijf tot tien jaar is.’

‘Zijn vrouw had een goede baan in Dubai en heeft gelukkig ook hier weer een goede baan kunnen vinden. Ook Chris kon voor twee dagen in de week weer ergens aan de slag. Best een bizar idee, dat iemand die dit heeft gewoon nog kan werken.

‘Omdat de behandelingen bij Chris goed aansloegen dachten mensen in onze omgeving ook meteen dat alles weer helemaal goed zou komen. Het is lastig te begrijpen dat hij ongeneeslijk ziek is en dat de ziekte uiteindelijk dodelijk zal zijn. Na de chemo moet hij revalideren, krijgt hij elk half jaar scans en is het hopen dat het wegblijft. Het klinkt misschien zwart, maar het is gewoon een tikkende tijdbom in zijn hoofd. Het kan ook op andere plekken teruggroeien want ze kunnen niet alle cellen weghalen.

Het is lastig te begrijpen dat hij ongeneeslijk ziek is en dat de ziekte uiteindelijk dodelijk zal zijn.’

‘Een hersentumor is zo’n zware kankersoort dat de meeste mensen het niet overleven. Daardoor is er minder aandacht voor en wordt er ook minder geld voor onderzoek ingezameld. Borstkanker of prostaatkanker komen vaker voor. Er zijn dan ook veel bekende Nederlanders die het overleven en zich vervolgens inzetten als ambassadeur om geld in te zamelen. Voor hersentumoren is dit niet het geval. Er zijn ook haast geen stichtingen. Er is er één en die haalt eigenlijk al het onderzoeksgeld binnen.

‘Om onderzoeksgeld in te zamelen en bewustwording te creëren hebben mijn man en ik iets bedacht. We wilden allebei ooit de marathon lopen en toen we in oktober terugkwamen van onze huwelijksreis voelden we dat het nu of nooit was. Het was echt een momentum. Mijn dochter is twee en misschien komt er nog een kindje. En als we toch die marathon wilden lopen dan konden we er net zo goed iets positiefs van maken. Zo kwamen we op het idee om met de marathon geld op te halen voor onderzoek.

‘Voor hersentumoren zijn haast geen stichtingen.’ 

‘We wilden wel dat het geld naar de kankersoort van mijn zwager zou gaan. Bij KWF belandt alles vaak op een hoop en is het maar de vraag waar het geld precies naartoe gaat, daarom hebben we verder gekeken. We kwamen uiteindelijk terecht bij de EMC Foundation van het Erasmus MC, waar Chris ook wordt behandeld. We hebben contact gezocht met de fondsenwervers en zij brachten ons in contact met een onderzoeker die ook van hardlopen houdt en onderzoek doet naar hersentumoren.

‘Toen we alles hadden uitgevogeld zijn we begonnen met trainen – ook niet onbelangrijk – en gaan bedenken hoe we dit zo groot mogelijk konden gaan maken. We hebben nu zestig lopers en er is een bedrijf met 120 lopers. We hebben nu 24.000 euro opgehaald en Hogeschool Rotterdam is shirtsponsor geworden. Het is van iets gezellig kleins, naar iets groots gegroeid. Het is echt een movement geworden met allemaal vrienden en familie.

‘Het is echt een movement geworden met allemaal vrienden en familie.’

‘Het leek ons leuk om iedereen die meeloopt uit te nodigen in het ziekenhuis om te laten zien wat we met het geld gaan doen. We dachten en hoopten dat er misschien een arts zou zijn om het een en ander toe te lichten, maar uiteindelijk stond daar gewoon het hele behandelteam. Het was een heel leuke samenkomst.

Mijn zwager zit sinds afgelopen woensdag samen met zijn vrouw en hond in thuisquarantaine.’

‘De ontwikkelingen rond het coronavirus hebben wel gevolgen. Mijn zwager zit sinds afgelopen woensdag samen met zijn vrouw en hond in thuisquarantaine en kan het beste niet naar buiten gaan. Dat is mentaal zwaar voor hen, zeker na wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd. Maar zolang we allemaal thuis blijven heeft dat ook positieve invloed op zijn gezondheid, dus ik zou graag iedereen willen oproepen zelf thuis te blijven.

‘De marathon wordt vooralsnog verplaatst naar het najaar en daarmee ook onze actie. Het positieve is dat we nu meer tijd hebben om te trainen en sponsorgeld op te halen.’

Wil je bijdragen aan de actie van Marit? Hier vind je informatie.

Tekst en foto: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Gepubliceerd: 20 March 2020 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top