Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 januari 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Zeyad Al Mumar (23) is derdejaarsstudent bedrijfskunde met veel passie voor het hoger onderwijs. Zijn persoonlijke missie is kennis delen en anderen helpen. Hij geeft de studenten in zijn blogs handige tips om hun studiesucces te vergroten.

Recente blogs

Blog

Op naar de 240 studiepunten (maar vergeet niet te genieten van de reis)

Gepubliceerd: 13 October 2020 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Zeyad

‘Als ik mijn hbo-diploma op zak heb, dan verandert alles in mijn leven.’ Dat is precies hoe ik twee jaar geleden dacht. Maar toen ik hoorde dat ik voor mijn associate degree opleiding was geslaagd, en cum laude zelfs, was ik eigenlijk maar heel even blij. Meteen daarna dacht ik: en NU?

Op een gegeven moment was mijn scriptie de laatste opdracht die ik nog moest halen om te mogen afstuderen. Op 20 juli 2020 zou ik te horen krijgen wat voor cijfer ik voor mijn scriptie had. Vol spanning zat ik achter mijn laptop op de uitslag wachten.

Na anderhalf uur zag ik eindelijk op mijn scherm staan: ‘Een 9,3, gefeliciteerd met het behalen van je CL.’ Tot mijn verbazing had ik helemaal niet het gevoel dat ik hierbij had verwacht. Het was gewoon dat ik naar het scherm keek en mijn schouders ophaalde met de vraag: ‘Oké, wat is next?’ in plaats van een uitbundig ‘Yes, I did it!

Dat was precies het moment dat ik mij iets belangrijks realiseerde.

De kwaliteit van je leven wordt niet bepaald door of je in het bezit bent van een hbo-diploma of niet. Integendeel: de kwaliteit van je leven wordt bepaald door de reis daarheen. Het pad dat je aflegt van 0 studiepunten naar 120 of 240 is de grootste beloning.

Geniet dus zo veel mogelijk van die reis. Want als ik zo terugkijk op de mooiste momenten van mijn Ad-opleiding, dan zijn het juist de momenten dat ik goed voorbereid naar de lessen ging, vragen stelde, urenlang studeerde, goed contact had met mijn docenten en klasgenoten, stage liep en mijn projecten uitvoerde. Die journey is dus echt waarvoor je het allemaal doet!

Kortom, wat ik je zou willen zeggen is: de kwaliteit van je studie (en eigenlijk je hele leven) hangt af van alles wat er gebeurt terwijl je onderweg bent. Ik zou zelf willen dat ik me daar iets meer van bewust was geweest.

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Op naar de 240 studiepunten (maar vergeet niet te genieten van de reis)

 1. Het is de moderne versie van Ithaka, een levenslied van de Griekse dichter Kavafis die datzelfde beschrijft
  Succes.

  RonaldG

 2. En dat gaat dan weer over de reis van Odysseus, beschreven door Homerus. Odysseus, die er zoals we weten lang over deed voor ie al zijn studiepunten had 🙂

 3. Binnenkort op de Hogeschool, de keuzevakken “Omgaan met cyclopen in de moderne samenleving” en “Risicoanalyse: eilandgodinnen en basale driften”.

  Studiepunten nader te bepalen, het is nog niet duidelijk hoe de werklast van niet opgegeten of betoverd te worden moet worden berekend. Inschrijven kan vanaf de 8e eeuw voor Christus.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top