Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Maurice

‘Deze generatie is niet lui maar wel enorm gemotiveerd om met zo min mogelijk moeite dingen te bereiken.’

Maurice van Veldhooven is docent sportfysiotherapie en geeft lezingen over ‘Generatie Slapjanus’. ‘Ik hoop dat studenten die zich aangesproken voelen, gaan nadenken over hoe ze hun gedrag kunnen aanpassen om actiever te worden.’

‘Ik geef nu een jaar of vier lezingen over Generatie Slapjanus. Deze generatie is niet lui maar wel enorm gemotiveerd om met zo min mogelijk moeite dingen te bereiken. Een generatie die opgroeit in een digitaal tijdperk en verwacht dat alles binnen een druk op de knop kan worden geregeld. Het gaat trouwens niet alléén om de jeugd, ook ouderen vallen hieronder. Ik heb het over een ongedisciplineerd deel van de maatschappij waarvoor alles geregeld moet worden, die zonder ambitie is en vooral afwacht.

‘Het gaat trouwens niet alléén om de jeugd, ook ouderen vallen hieronder.’

‘Als sportfysiotherapeut maak ik me met name zorgen dat mensen niet genoeg bewegen en zwaarder worden. Als ik naar Center Parcs ga dan zie ik allemaal jonge mensen met overgewicht in het zwembad. En tijdens de lessen binnen de Minor Sport en Bewegen valt op dat de algemene fysieke conditie van een groot deel van onze studenten heel erg slecht is. Ze zijn snel moe en geven makkelijk op. Ze bijten niet door de pijntjes heen terwijl dit, ook buiten de sportzaal, essentieel is om je doelen te behalen.

‘Mensen met overgewicht lopen bovendien gezondheidsrisico’s en ik weet dat ze zich mentaal ook niet altijd senang voelen. Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat onze hersenen beter functioneren als we bewegen. Om die redenen is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden en daarom luidt ik de noodklok, zoals neuropsycholoog Erik Scherder dat ook al doet, en probeer ik bewustwording te creëren.

‘Met mijn lezingen wil ik de maatschappij op een provocatieve manier prikkelen.’

‘Met mijn lezingen wil ik de maatschappij op een provocatieve manier prikkelen, want continu pappen en nathouden werkt volgens mij niet. Het gaat erom dat ze gaan nadenken. Simpel voorbeeld: als je op de derde verdieping moet zijn, waarom neem je dan de lift en niet de trap? Tegelijkertijd zie ik ook wel dat ze constant worden verleid om minder te bewegen. Neem het gebouw aan de Rochussenstraat: dat heeft maar liefst negen liften en maar een trap die goed zichtbaar is.

‘Wat mij wel opvalt is dat Generatie Slapjanus heel snel de buitenwacht de schuld geeft. Ze stellen zich op als slachtoffer terwijl ik vind dat je beter kunt kijken wat voor invloed je zelf hebt om dingen voor elkaar te krijgen. Vroeger liep ik wereldbekerwedstrijden voor de nationale atletiekploeg, een individuele sport waarbij je alleen maar met jezelf kan afrekenen. Ik leerde toen dat er maar één manier is om de top te halen: door keihard je best te doen en vooral niet teveel naar anderen te wijzen. Ik probeer dit ook aan jongeren mee te geven.

‘Met dat mooie kastje dat ze bijna 24/7 in de hand hebben, zijn ook andere dingen te doen dan alleen op social media zitten.’

‘Ik hoop dat studenten die zich aangesproken voelen, gaan nadenken over hoe ze hun gedrag kunnen aanpassen om actiever te worden. Het positieve aan deze tijd is dat er genoeg informatie en faciliteiten beschikbaar zijn om dit te doen. Met dat mooie kastje dat ze bijna 24/7 in de hand hebben, zijn ook andere dingen te doen dan alleen op social media zitten. Zo kunnen ze de stappenteller op de iPhone gebruiken, en er zijn nog veel meer apps die heel handig kunnen zijn om meer te gaan bewegen. En in zweet is nog nooit iemand verdronken.’

Tekst: Wietse Pottjewijd
Foto: Via Maurice Veldhooven

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Gepubliceerd: 30 October 2020 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to ‘Deze generatie is niet lui maar wel enorm gemotiveerd om met zo min mogelijk moeite dingen te bereiken.’

  1. Heb altijd wat moeite met generalistische stereotypering van ‘generaties.’ Generatie X, Generatie Y, Generation Why. De fixatie op sport en gezondheid van Maurice vind ik bovendien nogal monomaan overkomen. Het grote probleem van nieuwe ‘generaties’ is dat de generatie ervoor hen om de oren slaat met allerlei stigma’s, gebaseerd op de eigen normen. Maurice, het staat jou natuurlijk vrij om met een verstuikte enkel in de bloedhitte onder een hekje door te tijgeren, maar laat je studenten er dan ook gewoon moe van worden, dat is echt niet altijd zeuren. Niet iedereen is zo stoer als jij.

  2. Dit hangt zeker deels samen met mijn eigen woonsituatie in een beschermd wonen-huis, maar ik frustreer me mateloos aan al die mensen die ik alleen maar hoor klagen en zeuren terwijl ze zelf te lui of apatisch zijn om iets van hun leven te maken. Dit probleem is helaas veel breder dan alleen sport, gewicht en conditie en ook veel breder dan binnen een bepaalde generatie. Wat ik met Maurice eens ben is dat teveel mensen wachten tot iemand hen komt helpen, als ze die hulp vervolgens al accepteren, en in de slachtofferrol kruipen nog voordat ze geprobeerd hebben het heft in eigen handen te nemen. Voor mij een goed voorbeeld hoe het niet moet, en een motiverende factor om uit te stijgen boven mijn omgeving. En dat geheel zonder sport – ik ben een hersenmens, geen lichaamsmens – tenzij je ‘s weekends in de tuin werken meetelt. Ook zwaar hoor!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top