Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Eerste HR-Ochtendritueel in Teams: Studenten delen tips over planning en ontspanning

Gepubliceerd: 30 March 2020 • Leestijd: 2 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

‘We gaan nu de derde week van het thuiswerken in en we maken even een rondje, hoe ziet jouw dag eruit?’, vraagt Leonie van Staveren van Student aan Zet opgewekt aan de tien deelnemers van de eerste Ochtendritueel-bijeenkomst in Teams.

Schermafbeelding van het eerste HR-Ochtendritueel van Student aan Zet

Van Staveren en haar collega Paula van Galen van Student aan Zet (SaZ) leiden samen het Ochtendritueel. Ze zijn ermee begonnen omdat ze een ochtendritueel misten. En zo’n ritueel helpt om de dag goed en gemotiveerd te beginnen. Eerst als collega’s, nu voor alle Hogeschool Rotterdam-studenten die er behoefte aan hebben. Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag zitten ze om 9.00 uur klaar voor hun webcam.

Op de eerste maandagochtend bestaat de Ochtendritueel-groep in Teams uit veertig mensen. Ongeveer tien zijn er actief: een handjevol studenten, de medewerkers van SaZ en een paar decanen. Iedereen vertelt wat het doel van die dag is. Van Galen begint, ze wil meer structuur in haar werkdag brengen. Niet alleen voor haar, maar ook voor haar zoontje dat maar niet aan z’n huiswerk wil.

Ritme en planning

Daarna volgen de studenten, die het momenteel druk hebben. Ze moeten een nieuw ritme vinden, zichzelf motiveren en in sommige gevallen keihard werken aan opdrachten die hun komende tentamens vervangen. Het vinden van een ritme en het maken van een planning zijn dingen waar iedereen mee struggelt.

Een studente raad de #BOOS antidepressie-podcast aan en dan vooral deze aflevering (tekst gaat verder onder de afbeelding):

‘Na het luisteren van deze podcast maak ik steeds een lijstje met haalbare doelen: op tijd opstaan, bed opmaken, ontbijten, studeren, een rondje lopen’, allemaal dingen die ik moet doen en kan afstrepen. Succeservaringen, het afstrepen van taken op mijn lijstje, zijn voor mij heel belangrijk.’

Hierna wordt de ene na de andere nuttige tip gedeeld: een student blijkt een handig planningstooltje te hebben gemaakt. Tot enthousiasme van de groep wordt dat later die dag gedeeld in de groep.

Een andere deelnemer vertelt dat zij haar takenlijstje opdeelt in taken van 45 minuten: ‘Ik studeer 45 minuten geconcentreerd en daarna neem een kwartiertje pauze om even te ontspannen. Dat werkt heel goed voor mij, langer kan ik me toch niet echt concentreren.’

‘M’n hoofd staat constant aan’

Dat iedereen met dezelfde problemen worstelt is ook een geruststelling. Een student vertelt dat haar hoofd constant aanstaat en dat ze zich daardoor niet goed op haar studie kan concentreren. Een student vertelt dat ze aan het einde van de dag meestal even 15 minuten op een stoel gaat zitten om de dag door te nemen af te sluiten. Mediteren vindt ze een naar woord, maar dit werkt voor haar.

Van Galen vertelt dat ze haar zoontje iedere ochtend een ‘braindump’ laat doen voordat ‘ie aan z’n huiswerk begint. ‘Gewoon even alles opschrijven wat er in z’n hoofd zit zodat hij met een leeg hoofd aan de dag begint’. Op die tip volgt instemmend geknik. Een ander houdt juist nu een dagboek bij om wat orde te scheppen in de chaos.

Ochtendstart en dagsluiting

Als aan het einde van het gesprek iedereen een doel voor de dag heeft gesteld, vraagt een student of het mogelijk is om aan het einde van de middag ook nog even te bellen om door te nemen of alle doelen een beetje gehaald zijn. Daar wordt enthousiast op gereageerd: de groep komt vanmiddag om 16.00 uur weer digitaal bij elkaar om de dag door te nemen. Na een rondje zwaaien, gaat iedereen om 9.45 uur gemotiveerd aan de slag.

Het digitale HR-Ochtendritueel lijkt na de eerste bijeenkomst al een klein succes te zijn. Als er veel meer mensen mee gaan doen, wordt de groep misschien te groot. Gelukkig hebben de organisatoren van SaZ daar al over nagedacht: ‘Als studenten het behulpzaam vinden, moeten we ons best doen dit te blijven doen. Ik kan me voorstellen dat we dan verschillende groepen gaan maken. Maar laten we eerst eens kijken hoe we deze week doorkomen met elkaar.’

Meedoen?

Het Ochtendritueel begint maandagochtend om 9.00 uur en vindt elke maandag tot en met donderdag plaats in Microsoft Teams onder de naam HR-Ochtendritueel. Om deel te nemen ga je naar Microsoft Teams en klik je bij Teams op ‘Lid worden of team maken’. Je kunt direct deelnemen met de code 7vyd6tp. Kom je er niet uit of heb je vragen over het Ochtendritueel, dan kun je e-mailen naar ochtendritueel@hr.nl.

Tekst: Tosca Sel
Foto: Leonie van Staveren

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top