Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: Ondanks toename besmettingen voel ik mij veilig op de HR

Gepubliceerd: 28 September 2020 • Leestijd: 3 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt toe, onder andere in de regio Rotterdam. Toch gaan er studenten en docenten naar hogeschoollocaties. Voelen ze zich daar wel veilig?

Vooral eerste- en tweedejaarsstudenten worden geacht af en toe naar een van de hogeschoollocaties te komen voor colleges, toetsen en bindingsactiviteiten.

De hogeschool trof allerlei maatregelen om dat coronaproof mogelijk te maken. Maar is dat voldoende? Houdt iedereen afstand? Met andere woorden: Is het veilig genoeg op de locaties?

We legden de leden van Het Panel de volgende stelling voor: ‘Ondanks het toegenomen aantal coronabesmettingen in Nederland voel ik mij veilig op de hogeschool’.

Panel portret Marijn PrinsMarijn Prins: ‘Studenten en docenten volgen coronaregels net zo slecht als de rest van Nederland’

Student marketing of social business

‘Dit jaar loop ik stage. Voor de terugkomdag was ik afgelopen week weer voor het eerst op de hogeschool. Mijn ervaring is dat studenten en docenten de coronaregels net zo slecht volgen als de rest van Nederland. De anderhalve meter is iedereen al lang weer vergeten. Ook zitten er meer mensen aan tafels en in de hokjes dan de bedoeling is.

De coronabeveiligers lopen gelukkig wel actief rond, dat is goed geregeld. Omdat studenten vaak besmet worden en Rotterdam een risicogebied is, zie ik het wel gebeuren dat de hogeschool weer moet sluiten. Hier maak ik mij wel zorgen om.’

 

Ed Meesters: ‘Komen er mensen met vage klachten naar een toets?’

Docent social work

‘De veiligheid staat voortdurend onder druk. Een van mijn studenten heeft bijvoorbeeld een collega met corona maar heeft zelf (nog geen) echte klachten. Mag die student naar school komen?

Een andere student vraagt zich het volgende af: “Ik heb een toets. Als ik die mis omdat ik vanwege verkoudheid (beginnende, ik denk het niet..) niet naar school mag, dan verspeel ik die toetsgelegenheid. De opleiding is daar star in. Dus kom ik toch maar.”

Vandaag voel ik mij zelf redelijk veilig. Het kan morgen anders zijn. En zeker bij het toezichthouden bij een toets ben ik bezorgd: komen er mensen met vage klachten omdat ons beleid weinig flexibel is?’

Gerben Sanders: ‘Ik vind het erg rustig op school’

Embedded librarian Instituut voor Sociale Opleidingen

‘Ja, ik voel mij veilig op de hogeschool. Met de maatregelen op de HR moet je verstandig omgaan: iedereen moet zich eraan houden. Bovendien vind ik het erg rustig op school. De combinatie van maatregelen, het feit dat veel mensen zich eraan houden en de rust in de gangen geeft mij een veilig gevoel.’

Panel portret Yuri MeulemanYoeri Meulemans: ‘Onderschat zo’n griepje niet’

Student civiele techniek

‘Een gevoel van veiligheid staat meestal los van de werkelijke veiligheid. De hogeschool is wat betreft coronaregels ontzettend streng, en naar mijn mening is dat allemaal een beetje overdreven. Ik zie het coronavirus als niet veel anders dan de griep.

Tegen andere studenten wil ik zeggen: “Onderschat zo’n griepje niet!”. De laatste keer dat ik de griep had kwam ik met 40 graden koorts een week lang mijn bed niet uit. Ik zou zelf dus ook geen corona willen oplopen.

Toch is angst een slechte raadgever en mag het niet zo zijn dat het normale leven compleet ontwricht wordt door een “onregelmatigheid” als het coronavirus. Op de hogeschool is het houden van voldoende afstand simpelweg een onmogelijke opgave. Zelf wil ik het liefst gewoon naar school en verder leven met corona, maar voor de studenten die zich niet veilig voelen op school moet wel steeds de mogelijkheid blijven om thuis te studeren.’

Johan Fontijn: ‘Mensen die naar school komen hebben geen baat bij overtreden regels’

Docent Rotterdam Business School

‘Ik merk dat de mensen die naar school komen zich daar heel prettig bij voelen. Met een glimlach zeggen ze “wat fijn om hier weer te zijn”. Ze hebben dan ook geen baat bij het overtreden van de regels. Overtredingen zijn er eerder onbewust en niet expres. Daarom is het goed dat je er hier in het hele gebouw aan wordt herinnerd, zodat je er bewust mee omgaat. Complimenten voor de Hogeschool Rotterdam!’

Zeyad Al Mumar: ‘Pijlen worden op juiste wijze gevolgd’

Student bedrijfskunde

‘Ik voel mij over het algemeen wel veilig op de hogeschool. In het gebouw zie ik niet teveel studenten en docenten en tijdens de les zitten we, met maximaal veertien personen, op anderhalve meter afstand van elkaar. Er is ook genoeg handgel in het gebouw.

Daarnaast zijn er overal pijlen op de grond geplakt, om te voorkomen dat mensen elkaar – in soms smalle trappen en gangen – tegemoet lopen. Deze pijlen worden vaak wel op de juiste wijze gevolgd.

Wel moet ik eerlijk zeggen dat afstand houden in de gang, kantines en voor het lokaal niet altijd wordt nageleefd. Ergens snap ik ook wel dat je dit moeilijk kunt doen bij je klasgenoten en mensen die je goed kent.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustraties: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top