Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Jonnick is student aan de docentenopleiding maatschappijleer en werkt bij ProDemos. Hij schrijft graag over problematiek die hij tegenkomt in het onderwijs, maar een lichter onderwerp op zijn tijd gaat hij niet uit de weg. Eerdere blogs van Jonnick lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Hulp voor mensen die nog niet geel uitslaan

Gepubliceerd: 20 April 2020 • Leestijd: 1 minuten en 37 seconden • Jonnick

Als de deur opengaat, zie ik achter Jürgen de dieprode muren en het lichtbruine tapijt dat op de grond ligt. Hij vraagt mij met die bekende, vertrouwde en diepe stem of ik een kop thee wil voordat we beginnen.

Ik parkeer mijzelf op de bank terwijl hij in een andere kamer de thee aan het zetten is. Het zakje bosvruchtenthee en de dispenser met zoetjes stonden al klaar toen ik binnenkwam. Ik weet nog niet wat onze sessie vandaag gaat opleveren, maar dat ontdek ik gaandeweg vast wel.

In een periode van drie jaar heb ik zo’n twaalf maanden cognitieve gedragstherapie gevolgd. Het is een vorm van therapie waar geen medicatie aan te pas komt en niemand vanuit de armstoel je vertelt dat je problemen worden veroorzaakt door een slechte band met je moeder. Voor mij heeft het gewerkt, en ik denk dat het voor meer mensen nuttig zou zijn. Als we tenminste twee struikelblokken op zouden kunnen ruimen: het taboe rondom mentaal welzijn en de wachttijden. Aan die wachttijden kan ik zelf weinig doen, maar aan dat taboe doorbreken kan ik misschien iets toevoegen.

Ik denk dat de taboes van vandaag anders zijn dan die van vroeger. Het is misschien sociaal geaccepteerd om een therapeut te bezoeken vandaag de dag, maar veel mensen denken nog steeds dat het niets voor henzelf is, omdat hun eigen problemen ‘wel meevallen’. De implicatie is dat therapie voor mensen is die echte problemen hebben, in tegenstelling tot jouw eigen, niet-echte probleem. Maar wat is dan een echt probleem? Dat je in de ochtend je bed niet meer uit kunt? Dat je altijd overal de pest in hebt?

Wat zouden we in een bizarre wereld leven als we zo ook over onze lichamelijke gezondheid dachten. ‘Ja, natuurlijk sla ik geel uit, maar ik kan gewoon m’n dag door zonder dat ik me er heel erg aan stoor, en ik heb sowieso geen hartklachten dus het zal wel niets zijn!’

Mentale klachten zijn klachten, en net zoals je niet pas naar een dokter gaat met lichamelijke klachten als je geel uitslaat, zou je ook niet moeten wachten met het zoeken naar mentale hulp tot je in de ochtend je bed niet meer uitkomt.

Jürgen heeft mij geholpen in te zien dat mijn leven niet een eeuwige strijd is tegen dakloosheid die altijd om de hoek ligt. Ik durf meer risico’s te nemen en ik voel mij geen mislukt mens meer als de eerste keer iets niet lukt. Het heeft mij een enorme hoop mentale rust gegeven, en die rust gun ik iedereen. Ongeacht hoe klein je denkt dat je eigen problemen zijn.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top