Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 maart 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hard getroffen cateraars openen kantines voor nieuw studiejaar

Gepubliceerd: 8 September 2020 • Leestijd: 2 minuten en 34 seconden • Nieuws

Studenten en medewerkers van de HR kunnen weer terecht in de meeste kantines voor een kop koffie, ontbijt, lunch of warme maaltijd. Helaas lang niet met alle vertrouwde gezichten, want om te overleven moesten de cateraars drastische maatregelen nemen.

Kantine Academieplein
Ladagerie op locatie Academieplein

Makkelijk was het de afgelopen maanden niet voor de horeca op de Hogeschool Rotterdam toen half maart de locaties sloten en ook de deuren van de kantines dichtgingen. De cateraars zagen hun omzet in rook opgaan en moesten ingrijpende maatregelen nemen.

Marco van Leeuwen van Ladagerie, de cateraar van locaties Museumpark, Rochussenstraat, Pieter de Hoochweg en sinds kort Academieplein, nam in de zomer afscheid van ruim dertig personeelsleden. ‘Het zijn zware tijden, we hopen dat na de introductieperiode de kantines drukker worden.’

Grotendeels online en thuis

Ook in het nieuwe studiejaar blijft het onderwijs grotendeels online en blijft thuiswerken de norm. Ondanks dit vooruitzicht staan de cateraars toch in de startblokken.

‘Het is te hopen dat na de introductieperiode de kantines drukker worden.’

Van Leeuwen start het schooljaar met ruime openingstijden en assortiment, terwijl onder de huidige coronamaatregelen de locatiecapaciteit maar voor maximaal veertig procent wordt gebruikt. ‘Het is belangrijk dat de locaties toewerken naar een constante stroom studenten binnen de marges die zijn toegestaan. Als dit eenmaal op gang komt kunnen we tijden en assortiment daarop aanpassen.’

Van Leeuwen besloot de koffiecorner in het Paviljoen op locatie Museumpark te sluiten en de kantine op locatie Rochussenstraat om te toveren tot mini-kantine en die te verhuizen naar de begane grond. De HR had de wens de kantine te handhaven vanwege praktijklessen op deze locatie. De kantine op de onderwijsvrije locatie Pieter de Hoochweg blijft voorlopig gesloten.

Steunmaatregelen onvoldoende om alle medewerkers te behouden

Alle HR-cateraars deden voor de zomer een beroep op de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkgelegenheid (NOW). Deze steunmaatregel vanuit de overheid moet ervoor te zorgen dat ondernemers de lonen van het personeel zoveel mogelijk kunnen doorbetalen. Voor de cateraars is de steun, gezien de grote omzetverliezen sinds de sluiting van de kantines, onvoldoende om te voorkomen dat ze medewerkers moesten ontslaan.

‘We hebben een proefperiode ingesteld om te kijken hoe de verkoop gaat lopen.’

Zo heeft Deli 33, de cateraar op locatie Posthumalaan afscheid genomen van een groot deel van het personeel. De locatie is momenteel geopend voor vergaderingen; er wordt geen onderwijs gegeven. Daarom is het restaurant gesloten en wordt een beperkt assortiment aan broodjes en salades aangeboden bij de koffiecorner. ‘Hoe we dit gaan voortzetten is nog maar de vraag’, vertelt Dennis Rens van Deli33. ‘We hebben een proefperiode ingesteld om te kijken hoe de verkoop gaat lopen.’

‘Kijken waar te verdienen valt’

Ook catering Appèl heeft een reorganisatie doorgevoerd op locatie Kralingse Zoom en ook daar vielen ontslagen. ‘Onontkoombaar’, vertelt Steven ten Cate, accountmanager van Appèl. ‘De crisis heeft een grote impact op onze organisatie, waarin we noodzakelijke maatregelen hebben getroffen en jammergenoeg afscheid moesten nemen van personeel. Het is schrapen en kijken waar te verdienen valt.’

Cateraar Césant was niet bereikbaar voor commentaar, maar blijft wel voortbestaan op locatie Wijnhaven. Ook zij namen in de zomer afscheid van bijna al het personeel. De kantine op locatie Academieplein werd door Césant verkocht aan de Ladagerie van Marco van Leeuwen.

Openingstijden restaurants en koffiecorners

Kralingse zoom
– Restaurant geopend maandag t/m vrijdag 09.00 tot 15.00 uur en maandagavond van 17.00 tot 19.00 uur.
– Grand Café: gesloten

Wijnhaven 107
Foodlab geopend van 10.00 tot 14.00 uur.

Blaak/Wijnhaven 61
Restaurant De Willem geopend van 09.00 tot 15.00 uur.

Museumpark
– Restaurant geopend van 08.30 tot 19.00 uur.
– Koffiecorner geopend van 08.00 tot 15.00 uur.
– Koffiecorner Paviljoen: gesloten.

Rochussenstraat
– Koffiecorner: Uitgifte van 08.00 tot 16.30 uur.
– Restaurant 1e etage: gesloten.

Academieplein
Restaurant geopend van maandag t/m donderdag van 08.30 tot 17.30 uur en vrijdag van 08.30 tot 15.00 uur.

Posthumalaan
– Koffiecorner: Uitgifte van 09.30 tot 14.00 uur.
– Restaurant 8e etage gesloten.

Pieter de Hoochweg
Restaurant: Gesloten.

Alle koffie- en snoepautomaten op de locaties zijn beschikbaar.

Tekst: Asli Kösker
Beeld: Jos van Nierop

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top