Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 juni 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, ik snap geen snars van mijn geaardheid

Lieve Tosca,

Ik schrijf je omdat ik geen snars meer snap van mijn geaardheid. Ik ben een man en had tot voor kort een relatie met een vrouw. In mijn jeugd heb ik geëxperimenteerd met een vriend. Voor mij stelde het niet zoveel voor: ik fantaseerde toen – net als nu – vooral over vrouwen. Toch twijfel ik aan m’n geaardheid. Die vriend van vroeger zei dat ik homo ben en dat laat me niet los. Ik vind vrouwen opwindend, maar ik  ben altijd wat verlegen in hun omgeving en vind het moeilijk om me emotioneel aan ze te binden, hoewel dat ook zou kunnen komen door m’n autisme.
Nu twijfel ik: onderdruk ik mijn homoseksualiteit of ben ik misschien biseksueel? Tot ik dit heb uitgezocht, durf ik niet met vrouwen te daten omdat ik geen misbruik van mensen wil maken. Hoe kan ik meer duidelijkheid krijgen over m’n geaardheid?

Lfs,
Snars

Lieve Snars,

Ik snap dat het leven overzichtelijker wordt als je zaken ordent: je belastingaangifte gaat een stuk makkelijker als je je administratie op een plek opbergt, je witte was wordt nooit vaal als je het van de de bonte was scheidt en je raakt je sleutels nooit kwijt als je ze altijd aan hetzelfde haakje hangt.

Voor de meeste mensen met autisme brengt orde rust, maar ik vrees dat je het jezelf op het gebied van de liefde juist moeilijker maakt met de regels die je hebt bedacht. Seksualiteit laat zich niet voor iedereen zo makkelijk ordenen als de administratie en is ook niet altijd zo makkelijk te categoriseren als hetero-, homo- of biseksueel.

Voor veel mensen is seksualiteit vloeibaar. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vrijwel niemand honderd procent hetero of homo is. Het is dus vrij normaal om mannen en vrouwen aantrekkelijk te vinden. Er zijn genoeg mensen die kiezen voor een heteroseksuele liefdesrelatie, maar ook opgewonden raken van mensen met hetzelfde geslacht. En het kan ook zo zijn dat je in de ene periode van je leven mannen leuker vindt dan vrouwen of andersom.

Als jij het jezelf toestaat om verliefd te worden op mensen – zonder te ordenen naar geslacht – geef je jezelf ruimte om te ontdekken waar je voorkeur naar uitgaat. En dat uitzoeken gaat het snelst als je nieuwe mensen ontmoet. Want omdat nieuwe mensen je verleden niet kennen, kun je met hen op onderzoek uit.

Je schrijft dat je niet wilt daten tot je duidelijkheid hebt, omdat je geen misbruik van mensen wilt maken. In die zin zitten heel veel aannames. Waarom zou je misbruik maken van mensen als je date zonder plan? Ik durf met zekerheid te zeggen dat veruit de meeste mensen op datingsites en apps maar wat doen en die mensen maken heus niet allemaal misbruik van elkaar.

Een date is niets meer en niets minder dan een afspraak om elkaar beter te leren kennen. Dat kan tijdens een wandeling, via beeldbellen of tijdens een speeddate-event. Die worden vast ook weer georganiseerd als corona voorbij is. En als de eerste date leuk was, plan je een tweede. Als er niets aan was, hoef je elkaar nooit meer te zien. Als je twijfelt, bespreek je dat. Zolang jij eerlijk bent, zit er geen misleiding in.

Mijn advies aan jou is simpel: date met iedereen die je aantrekkelijk vindt (man, vrouw en/of mensen die zich niet in hokjes laten vangen) en ontdek of je hem/haar/hen leuk vindt en waarom. Met die informatie leer je jezelf steeds wat beter kennen en misschien vind je zo de antwoorden die je zo graag wilt.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 4 November 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, ik snap geen snars van mijn geaardheid

 1. Beste Tosca, je schrijft dit echt weer op zo’n geweldige manier! Bedankt voor het los laten van het hokjes denken en de mooie tips die voor heel veel mensen bruikbaar zijn, niet alleen voor de niet-hetero personen.

  Beste Snars, het voelt inderdaad fijn als je precies weet waar je aan toe bent of hoe je jezelf kunt typeren. Er zijn genoeg mensen die dit bewust niet willen en kiezen voor een algemenere term die veel kan omvatten en voor iedereen anders is (zoals queer of genoegen nemen met niet-hetero). Mocht je het toch fijn vinden om een label te kiezen voor jezelf wil ik je twee dingen mee geven. Ten eerste vind je een passend label alleen door veel te proberen. Misschien is dat voor jou puur om jezelf een label te geven of juist wel door heel veel te daten en daar eerlijk in te zijn. Ten tweede is seksualiteit voor veel mensen vloeibaar, zoals Tosca aan geeft. Dat betekent ook dat als je een label kiest, je deze kiest omdat die NU goed voelt. Je bent altijd vrij om jezelf in de toekomst anders te noemen of een ander label te adopteren.
  Laat je niet van de wijs brengen door andere mensen die jou wel even komen vertellen wat jij bent. Dat kan alleen jij bepalen en dat mag je ook weer veranderen als dat toch niet helemaal past.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top