Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
12 juni 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, mijn baas is een corona-ontkenner en ik voel me niet veilig op het werk

Lieve Tosca, 

Als ik mijn baas moet geloven, is corona een complot van de overheid om meer invloed te krijgen op haar onderdanen. Omdat hij denkt dat corona hooguit een griepje is, weigert hij van de winkel waar ik een bijbaantje heb een veilige plek te maken. Op de locatie waar ik werk is amper ruimte om afstand te houden en m’n baas wil niet dat we mondkapjes dragen. Daarnaast vindt hij dat we moeten komen werken, tenzij we echt heel ziek zijn. Hij heeft al een collega die positief getest is maar niet veel klachten heeft, een waarschuwing gegeven omdat ze thuisbleef. Ik voel me niet veilig op m’n werk, maar wil m’n bijbaantje niet kwijt. Wat kan ik doen?

Lfs, Freethewerknemer

Lieve Freethewerknemer,

Toen ik maandagavond in de Instagram-stories van Profielen vroeg of mensen voor een baas als die van jou zouden blijven werken, stemde 93 procent op ‘nee’. En ik snap dat. Het is me een raadsel waarom je zo aan dit baantje gehecht bent, terwijl je baas duidelijk niet zo aan jou en jouw gezondheid gehecht is.

De beste man mag geloven wat hij wil, maar hij moet als werkgever voor een veilige werkplek zorgen. En dat doet hij momenteel dus niet. Sterker nog, hij creëert bewust een onveilige werkplek voor jou en je collega’s en probeert jullie met officiële waarschuwingen te dwingen de coronaregels van de overheid te overtreden. Ik vind dat kwaadaardig.

Ten eerste zou ik niet gaan werken tot je je veilig voelt op je werkplek. En veilig zou voor jou betekenen dat je afstand kan houden van anderen en/of een mondkapje kan dragen EN dat je collega’s thuisblijven als ze ziek zijn. Ik zou dat formeel aan je baas melden (in een e-mail bijvoorbeeld, zodat je kunt bewijzen dat jij de onveilige situatie hebt gemeld) en vragen hoe hij voornemens is de veiligheid op de werkplek te verbeteren.

Er is een kans dat je baas je op basis van deze actie ontslaat of uitroostert. Er is ook een kans dat hij verbeteringen belooft. Tot die verbeteringen zijn doorgevoerd, zou ik in ieder geval niet naar het werk gaan. En als hij zich naar aanleiding van jouw mail misdraagt, zou ik ontslag nemen en de volledige mailconversatie + eventuele bewijzen van misdragingen (screenshots, voiceberichten, noem maar op) aan zijn baas doorsturen. Als er een baas is.

Voor mij is het simpel: een bijbaantje is een bijbaantje en de meeste bijbaantjes zijn inwisselbaar. Natuurlijk kan het zijn dat je op deze plek leuke collega’s of klanten hebt, maar die vind je op een andere plek ook wel. En ik gok dat er genoeg andere baantjes zijn waarmee je ongeveer hetzelfde verdient.

En als geld een onoverkomelijk probleem voor je is, is (tijdelijk, tot je een nieuw baantje hebt gevonden) wat meer van DUO lenen een optie. Of misschien willen je ouders je wel helpen omdat het zo’n uitzonderlijke situatie is; zij zullen waarschijnlijk ook bijzonder blij zijn dat jij niet meer onbeschermd in een omgeving met mogelijke coronalijders hoeft te werken.

En dan is er dus nog de optie om je onveilige werksituatie te melden bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Via dit formulier kan je aangeven dat je baas zich niet aan de regels houdt. De arbeidsinspectie maakt er dan werk van: ze bellen of ze komen langs om de situatie in te schatten. Ik weet niet of je je daar comfortabel bij voelt, maar het kan anoniem en er zijn tot nu toe vooral waarschuwingen uitgedeeld en amper boetes.

Kies voor je gezondheid en niet voor geld. Ik weet dat corona voor de meeste jonge mensen niet heel gevaarlijk is, maar je zal maar net degene zijn die maandenlang uit de roulatie is. Dat kost je uiteindelijk veel meer dan dit baantje je oplevert.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 14 October 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, mijn baas is een corona-ontkenner en ik voel me niet veilig op het werk

  1. In aanvulling op wat Tosca adviseert. Mocht je vanwege het aankaarten van de onveilige situatie ontslagen worden/ onheus behandeld worden kun je voor laagdrempelig juridische advies contact opnemen met https://rechtswinkelrotterdam.nl. Bijkomend voordeel van de Rechtswinkel is dat de vrijwilligers net als jij studenten zijn en zich waarschijnlijk heel goed in je situatie kunnen inleven.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top