Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 november 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof.

Recente blogs

Blog

Stoïcisme in tijden van pandemie

Gepubliceerd: 5 October 2020 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Darice

Zes maanden na de intelligente lockdown denk ik: hadden scholen maar standaard filosofie in hun pakket. Geen theoretische filosofie maar praktische filosofie. En dan met name stoïcijnse filosofie.

Wereldwijd zouden mensen baat hebben bij de stoïcijnse leer van Marcus Aurelius, Seneca en Epictetus. ‘Meditations’ van Marcus Aurelius is een van mijn favoriete boeken over het onderwerp, geschreven door de Romeinse keizer in tijden van oorlog. Aurelius zelf stierf vermoedelijk gedurende een pandemie.

Stoïcijnse filosofie is een filosofische stroming die dagelijks inzetbaar is. Stoïcisme is niet hetzelfde als ‘stoïcijns zijn’. Het gaat voornamelijk over hoe onze gedachten over een situatie onze gevoelens bepalen.

De hoofdlijnen van het stoïcisme zijn onder meer verdragen van tegenslag, zelfbeheersing en onderscheiden waarop je invloed hebt en wat buiten je macht ligt.

Niet eens zes maanden konden de meeste mensen de maatregelen volhouden tegen de ergste ramp van de 21ste eeuw tot nu toe. Een ramp die nog decennialang wereldwijd gevolgen zal hebben op de algemene gezondheid van de mensen en de economie.

We geven graag de schuld aan de regering. Hun grootse fout in mijn ogen is dat de meeste maatregelen vrijblijvend zijn, want eigen verantwoordelijkheid. Maar de boodschap was duidelijk. Houd afstand, blijf thuis als je symptomen hebt, was de handen. Geen feesten, werk zoveel mogelijk thuis. Allemaal blijkbaar te zwaar voor veel mensen.

Als een groter gedeelte van de mensheid zich had gehouden aan de maatregelen, dan stonden we nu niet aan het begin van een tweede golf. En nu is er niemand om de schuld te geven dan onszelf.

‘Very little is needed to make a happy life; it is all within yourself in your way of thinking.’

― Marcus Aurelius, Meditations

Laten we op dit kritische moment niet stilzitten, of juist wel. Probeer genot en geluk te halen uit dingen die nog wel kunnen. Moeten we echt in een groep gaan winkelen tijdens een pandemie? Hangt je geluk af van feesten?

Ik strooi niet zomaar met filosofieën. Maar als het om zelfhulpboeken gaat, zijn de oude Griekse filosofen nauwelijks te overtreffen. Dus google eens ‘stoïcijnse filosofie’ of ‘stoicism’ en leer er meer over. Of lees bijvoorbeeld dagelijks een stukje in The Daily Stoic van Ryan Holiday.

Deze pandemie is een uitdaging voor de mens en de wetenschap. Ik wil graag terugkijken op deze periode en weten dat het zwaar was, maar dat ik toch mijn steentje bijdroeg om er samen uit te komen.

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top