Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tips en tricks van Teams-goeroe Ralf

Gepubliceerd: 14 September 2020 • Leestijd: 2 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Online les op de Hogeschool Rotterdam? Dan krijg je met het programma MS Teams te maken. Docent Ralf Hillebrand is inmiddels expert in Teams en deelt hier zijn beste tips.

Collage van teams goeroe Ralf Hillebrand omringt met zwevende laptops, tablets en telefoons.

Online onderwijs kreeg tot maart van dit jaar niet de allerhoogste prioriteit. Maar toen kwam corona en moesten docenten en studenten van de Hogeschool Rotterdam er toch echt aan geloven.

De hogeschool had al langer het programma MS Teams waarin docenten online les kunnen geven. Ralf Hillebrand, docent aan de lerarenopleiding én actief voor de Werkplaats onderwijsleertechnologie (WOLT), had zich er al aardig in verdiept en begon filmpjes op te nemen met instructies en praktische tips.

‘Teams is ook een beetje hobby geworden.’

Vanaf maart werden het meer en meer video’s en Teams-goeroe Ralf kreeg er echt lol in. ‘Voor het werk ben ik twee dagen per week voor WOLT actief maar Teams is ook een beetje hobby geworden.’ Een goeroe? ‘Haha, zoiets zeggen meer mensen maar ik ben ook maar gewoon een docent die collega’s en studenten helpt.’

Studenten van de HR kunnen op vijf verschillende apparaten Microsoft Office downloaden, met daarin MS Teams dat door de meeste docenten gebruikt zal worden. Je gaat het meemaken en Ralf geeft hier alvast wat handige en grappige tips.

Tip 1 – Verander je achtergrond

In Teams zit een aantal standaardachtergronden die je kunt aanklikken maar eigen achtergronden toevoegen kan ook. Ralfs favoriet is een echt klaslokaal. ‘Weemoed, hè’, verklaart hij. Kiezen voor een andere achtergrond dan je studieplek thuis kun je doen voor de leuk maar ook uit privacyoverwegingen; je docent en medestudenten hoeven niet niet per se te zien dat jij posters van Justin Bieber aan de muur hebt hangen …

Tip 2 – Screenshot jezelf

Dit is een tip die je gelijk moet vergeten (want jullie zijn natuurlijk allemaal brave studenten): maak een screenshot van jezelf en zet die ‘aan’ als achtergrond, als je zelf even wat anders gaat doen.

Tip 3 – Gebruik de handopsteekfunctie

Ralf en andere slimme docenten zijn de weglopers van tip 2 overigens te slim af met het gebruik van de handopsteekfunctie in Teams. ‘Die kunnen studenten gebruiken als ze een vraag willen stellen, maar ik gebruik ’m ook andersom’, vertelt de goeroe. ‘Als ik een college geef van honderd minuten, vraag ik na drie kwartier of er behoefte is aan een pauze. Als er maar veertien van de twintig studenten via handopsteken reageren, kan ik bij die zes nagaan of ze er geen behoefte aan hebben of dat ze al zijn vertrokken – al dan niet achter hun geprintscreende scherm.’

Tip 4 – Maak chatgroepjes voor werk en gezelligheid

Studenten kunnen chatgroepjes maken in Teams, en dat is een aanrader. Ralf: ‘Je kunt er makkelijk bestanden delen en daar samen tegelijk in werken. Zo’n chatgroep kun je ook gebruiken voor de gezelligheid en de afleiding.’ Voordeel boven Whatsapp: het is niet van Facebook waarbij je niet weet wat er met je data gebeurt. Ralf: ‘De chat van Teams is van Microsoft waarmee de HR een verwerkingsovereenkomst heeft: we weten dat zij niks met de data doen.’ Ook docenten kunnen, vertelt Ralf, groepen in teams maken waarin je even een ander gesprek kunt hebben. ‘Zodat je tijdens de pauze even kunt socializen; voor sommige studenten is dat belangrijk.’

Tip 5 – Ga soms helemaal op stil

Over pauze gesproken: Ralf maakte een kort filmpje met eigenlijk alleen maar de tekst ‘Tip voor het weekend: ga even offline, geniet van het weer!’ Ralf: ‘Als je Teams ook op je telefoon hebt gedownload, krijg je standaard notificaties. Het is goed om ook even tot rust te komen en daarom heb ik stille dagen ingesteld: van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur staan mijn mobiele apparaten op stil!’

Bekijk Ralf’s introductiefilmpje over MS Teams:

Tekst: Jos van Nierop
Illustraties: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top