Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 januari 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Verklaring Redactieraad Profielen over blog over racisme

Gepubliceerd: 2 July 2020 • Leestijd: 2 minuten en 33 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op 16 juni publiceerde Profielen een stuk van HR-student Danny. Er kwamen veel (boze) reacties op de blog, en ook de redactieraad van Profielen ontving reacties en klachten. Daarover heeft de raad vergaderd en hieronder publiceren we de verklaring van de redactieraad over de kwestie.

Op 16 juni publiceerde Profielen een stuk van een Hogeschool Rotterdam-student die vaker blogt bij Profielen met als titel Black lives matter! Oké, en alle andere mensen dan’? In de blog over de internationale protesten die zijn losgebarsten na de dood van George Floyd als gevolg van politiegeweld, zegt de student dat hij de ophef niet begrijpt, en betoogt hij in essentie dat er in Nederland geen of nauwelijks racisme is, dat betogers er onterecht allerlei zaken bijhalen en dat als je daarop wijst, je zelf voor racist wordt uitgemaakt.

Op deze blog werd fel gereageerd, vooral afkeurend. Die afkeuring richtte zich niet alleen op de inhoud van de blog (ondoordachte, ongeïnformeerde, hatelijke borrelpraat, kort gezegd, en daarmee onderdeel van het probleem) maar ook tot de redactie van Profielen. Die had de blog niet mogen plaatsen omdat deze volgens de klagers op zichzelf racistisch was, en de blog zou onmiddellijk verwijderd moeten worden. Een deel van de reacties richtte zich rechtstreeks tot de redactieraad. Met deze reactie wil de raad zijn positie duidelijk maken.

Eerst over de rol van de redactieraad (volgens het redactiestatuut): Die houdt toezicht, vormt een klankbord voor de redactie en bemiddelt bij conflicten.

Dan over Profielen: Profielen is een onafhankelijke journalistieke organisatie, die schrijft voor en over de leden van de gemeenschap die door de Hogeschool Rotterdam gevormd wordt.  Naast het informeren van deze leden over ontwikkelingen binnen en buiten de Hogeschool Rotterdam, is het doel van Profielen expliciet ‘een zo breed mogelijk discussieplatform voor de leden van de hogeschoolgemeenschap’ te vormen.

Profielen werkt onafhankelijk, en die onafhankelijkheid wordt door de redactie en door de Hogeschool Rotterdam zelf zeer serieus genomen, zo is ook in het verleden gebleken. Profielen schrijft regelmatig kritisch over gebeurtenissen en beleid op de Hogeschool Rotterdam, en mag dat ook, zolang de journalistieke kernwaarden in acht worden genomen. Alleen zo kan Profielen haar belangrijke rol vervullen in de informatie, discussie en de meningsvorming binnen de Hogeschool Rotterdam.

Daarnaast geeft Profielen uiteenlopende leden van de gemeenschap de gelegenheid hun stem te laten horen. Dat past ook; de school is een plek waar mensen gevormd worden, waar in gesprek met elkaar samen geleerd wordt en meningen ontwikkeld kunnen worden tot overtuigingen. Er zitten wel beperkingen aan de geluiden die Profielen toelaat. Zo worden de online reacties op stukken gemodereerd, en worden duidelijk racistische, kwetsend bedoelde of lasterlijke reacties niet geplaatst.

De leden van de redactieraad zijn het erover eens dat de omstreden blog niet best was; oppervlakkig geïnformeerd, en slecht beredeneerd. Maar toch vindt de raad dat de redactie de blog niet hoefde tegen te houden. De raad is er niet van overtuigd dat de blog in zijn bewoordingen disrespectvol of racistisch bedoeld was. Daarbij komt dat de raad weet dat de in de blog verwoorde opvattingen en de impliciete opvatting dat dergelijke uitspraken ‘moeten kunnen’, nu eenmaal in de hogeschool en daarbuiten leven.

De beslissing van Profielen om de blog te plaatsen is daarmee niet een daad van racisme van de redactie zelf, en ook niet een uiting van de mening dat dit soort ideeën probleemloos zijn of zouden moeten zijn. Je kan zelfs zeggen dat, door zelf een reactie te plaatsen en door de vele goede, inhoudelijke reacties onder het blog te plaatsen, het gewraakte blog de discussie binnen de Hogeschool Rotterdam over (onbewust) racisme heeft aangewakkerd of in ieder geval zichtbaar gemaakt, ook voor leden van de hogeschoolgemeenschap die niet gewend zijn zich met dit onderwerp bezig te houden.

Achteraf gezien was het, gezien de reacties en het fundamentele karakter van de discussie, misschien verstandig geweest als de redactie de blog vergezeld had laten gaan van een begeleidende verklaring, al was het maar een waarschuwing en de verwijzing naar de vertrouwenspersonen waar mensen die aangedaan waren, naartoe konden.

Hoogachtend,

De redactieraad

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Verklaring Redactieraad Profielen over blog over racisme

 1. Wonderlijke verklaring van de redactieraad. Omdat een paar mensen fel reageren op een deel van de inhoud van Profielen hoeft de raad toch niet in een kramp te schieten? Uitleggen dat de redactie niet verantwoordelijk is voor de inhoud van een bijdrage is toch een open deur? Vrijheid van meningsuiting is toch de gewoonste zaak van de wereld? Wat ‘student Danny’ zegt valt toch binnen alle normale grenzen van een bijdrage? En om dan ‘slachtofferhulp’ erbij te halen in de vorm van een vertrouwenspersoon voor hen die ‘aangedaan’ zijn. Daarmee wordt ieder debat neergeslagen. Het recht om je ‘beledigd of gekwetst te voelen’ als hoogste recht!

 2. Ach alsjeblieft zeg, een disclaimer of een trigger warning en een vertrouwenspersoon omdat je “aangedaan bent van een stuk tekst waar je het niet mee eens bent?
  Als je echt zo zwakzinnig bent dat je niet eens een tegenstrijdige mening kan waarnemen, hoor je helemaal niet op een instelling waar je cognitief vermogen wordt getracht te vergroten. We moeten niet die safe space PC babies uit Amerika gaan na-apen.

 3. Danny is met naam, achternaam, leeftijd en studie bekend als auteur van de blog. Wordt hem ook hulp aangeboden voor het omgaan met deze situatie? Ik kan me best voorstellen dat hij het nu ook moeilijk heeft met alle heftige reacties, beledigingen etc.

 4. Lief dat je aan Danny’s welzijn denkt. De redactie heeft de afgelopen periode doorlopend contact met Danny gehad en hij heeft hulp gekregen waar nodig. Het gaat goed met hem.

  Grts Tosca

 5. Mijn enige antwoord op de artikelen van profielen en Danny zou zijn: Schrijf het opnieuw en geef een genuanceerdere en meer bezonnen onderbouwing. Dat zou beter zijn voor iedereem: als hij zijn stand punt van all lives matter wil onderbouwen, prima, maar doe dat op een bezonnen wijze, waar iedereen baat aan heeft alstjeblieft…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top