Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

VVD pal achter leenstelsel

Gepubliceerd: 6 November 2020 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als het aan de VVD ligt, komt er geen nieuwe basisbeurs in het hoger onderwijs. In haar concept verkiezingsprogramma pleit de partij voor het behoud van het leenstelsel.

illustratie van handen die zakken geld vasthouden

Vier partijen steunden het schrappen van de basisbeurs in 2015. Dat waren de toenmalige regeringspartijen VVD en PvdA samen met oppositiepartijen D66 en GroenLinks. Drie van de vier hebben inmiddels een draai gemaakt.

Maar de VVD niet, blijkt uit het conceptverkiezingsprogramma. Met het sociaal leenstelsel en de aanvullende beurs blijft het hoger onderwijs volgens de liberalen ‘laagdrempelig én toegankelijk voor iedereen’.

Eerlijk aandeel terugbetalen

Als een opleiding tot een hoger inkomen leidt, betaal je een ‘eerlijk aandeel’ van de kosten terug, aldus het programma. ‘Daarom lost een oud-student de lening af naar draagkracht en blijven de rentepercentages laag.’

De opbrengst van het sociaal leenstelsel gaat naar verbetering van het onderwijs. ‘De besteding van het geld moet voor studenten eenvoudiger controleerbaar zijn’, vindt de partij. ‘Die terugsluis wordt simpel en transparant vormgegeven zodat studenten zicht hebben op wat er met het geld gebeurt.’

Verder wil de VVD een lager collegegeld voor opleidingen ‘die mensen klaarstomen voor een sector waarin tekorten op de arbeidsmarkt bestaan’. Denk aan opleidingen in de zorg, het onderwijs en de techniek. Techniekopleidingen zouden sowieso meer overheidsfinanciering moeten krijgen, meent de partij. Daarnaast pleiten de liberalen voor kwaliteitsbekostiging: ze willen meer financiering voor ‘excellente opleidingen en onderzoek’.

‘Persoonlijk studietegoed’

Ze willen ook een experiment met een ‘persoonlijk studietegoed’, oftewel leerrechten – een stokpaardje dat Mark Rutte in zijn tijd als staatssecretaris van hoger onderwijs al bereed. Studenten mogen de overheidsbekostiging dan zelf ‘meenemen’ naar de opleiding van hun keuze, ook aan private onderwijsinstellingen. Dus als de student switcht, gaat het overheidsgeld mee.

De verkiezingen zijn in maart. In de huidige peilingen is de VVD met afstand de grootste partij. Andere partijen pleiten voor het invoeren van een nieuwe studiebeurs, maar ze zullen vermoedelijk een compromis moeten sluiten met een partij die daar niets in ziet.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Evi Penders

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top