Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 september 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Ramona is vierdejaars student ruimtelijke ontwikkeling. Met haar blogs wil ze je meer laten zien over de ruimtelijke ontwikkeling in steden en meenemen in haar leven als student.

Recente blogs

Blog

Blijf jezelf ontwikkelen!

Gepubliceerd: 12 January 2021 • Leestijd: 1 minuten en 39 seconden • Ramona

Ik heb de druk van het maken van goede voornemens nooit begrepen. Een nieuw jaar betekent niet meer dan dat er een jaar voorbij is. Als je iets wilt bereiken kan dat altijd. Je kan van elk moment iets moois maken!

Een nieuw jaar betekent namelijk niet meteen een schone lei, maar je kunt dat er wel van maken. Ik ben van mening dat je uit elke situatie – of die nou leuk of minder leuk is – wat kunt leren. Zo heeft 2020 mij ook een hoop geleerd. Doordat ik in het begin van het jaar veel thuiszat had ik meer tijd om dingen te doen die ik anders nooit deed. Ik vond het altijd leuk om gebruik te maken van het Adobe pakket en heb mijzelf hierin dan ook verder ontwikkeld. Ik heb nieuwe hobby’s ontdekt. Zo heb ik een cursus gedaan over grafisch ontwerp. Het is heel wat anders dan stedenbouw, maar gaf mij wel een nieuwe invalshoek om door te ontwikkelen en mijn ontwerpen te presenteren.

Maar ook begon ik aan een stage in de stedenbouw. Ik leerde een nieuwe kant kennen van duurzaamheid, wat mij ook weer plannen en doelen opleverde. Ik zie het vakgebied als een kans om steden toekomstbestendig te maken. In de afgelopen jaren was er veel ophef over klimaatverandering, wat ook gevolgen heeft voor het ontwerp van onze steden. Ontwerpers zijn hard bezig nieuwe oplossingen te bedenken om bijvoorbeeld de stad te verkoelen en regenwater op te vangen. Zij denken na over groene daken, groene gevels, duurzame energie, nieuwe warmtebronnen, waterpleinen en noem het maar op.

Nu heb ik tijdens mijn stage geleerd dat alleen het toepassen van groen niet genoeg is. Het gaat erom hoe wij, als stedenbouwkundigen, groen toepassen. Daarin is biodiversiteit erg belangrijk: rekening houden met plantensoorten in de natuur die weer dieren aantrekken die zich in onze omgeving bevinden. Als er bijvoorbeeld alleen gras wordt toegevoegd, zullen hier nauwelijks dieren op afkomen, dus zorgt dit niet voor de diversiteit die je wilt bereiken. Door te variëren met groen kan je dit wel bereiken en dat houdt de kringlopen in de natuur in stand.

Ik vond het heel interessant hier tijdens mijn stage meer over te leren en wil mijzelf dit jaar dan ook specialiseren in het omgaan met de natuur in de stedenbouw. Ik wil meer leren hoe je groen op de juiste manier kan toepassen en ga dan ook kijken of ik hier een minor in kan vinden.

Ik wil jullie graag meegeven dat het niet uitmaakt of en wanneer jij goede voornemens opstelt voor jezelf. Maar het heeft zeker zin om doelen op te stellen als je jezelf wilt ontwikkelen. Dus wat wil jij graag nog ontwikkelen?

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top