Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Breaking news: collegegeld eerstejaars straks maar 542 euro

Gepubliceerd: 16 March 2021 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Eerstejaars studenten betalen komend studiejaar maar 542 euro collegegeld: de helft van het halve tarief. De eenmalige ‘dubbele korting’ geldt ook voor tweedejaars van de lerarenopleiding. Met die beslissing van het ministerie is bijna 100 miljoen euro gemoeid.

Mandala van Euromunten door Demian Janssen

In de coronacrisis wil het kabinet studenten tegemoetkomen en daarom gaat hun collegegeld volgend studiejaar omlaag. Ze hoeven maar de helft te betalen. Voor de meeste studenten betekent dit: geen 2.168 euro, maar slechts 1.084 euro.

Aanvankelijk leken eerstejaars buiten deze tegemoetkoming te vallen. Zij krijgen altijd al een halvering van het tarief, was het idee, en bovendien is de compensatie bedoeld voor studievertraging, en die hebben de eerstejaars nog niet.

Maar in een nieuwe Q&A van het ministerie staat iets anders. Het wettelijke collegegeldtarief gaat volgend jaar (eenmalig) omlaag naar 1.084 euro. Eerstejaars betalen daar de helft van, dus slechts 542 euro.

‘LSVb: Dit is goed nieuws’

‘O, dat wist ik niet’, zegt voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) verheugd. ‘Ze hadden me bij het ministerie eerst iets anders verteld, maar dit is goed nieuws. Die eerstejaars hebben nog heel lang de tijd om extra studieschulden te maken, dus dit kunnen ze goed gebruiken. En de coronacrisis heeft op hen ook een enorme impact.’

Een woordvoerder van het ministerie hamert er desondanks op dat dit géén nieuwe beslissing is. Het is slechts de uitwerking van de wens om het collegegeld voor studenten volgend jaar te halveren, stelt hij.

Eerder werd inderdaad gekeken of de eerstejaars studenten (die altijd al de helft betalen) ervan uitgezonderd konden worden, maar dat was in de praktijk niet zo eenvoudig en het ministerie vindt het wel ‘fair’ als ook eerstejaars de korting krijgen.

Ook voor tweedejaars lerarenopleiding

Met die uitwerking is tussen de 85 en 100 miljoen euro gemoeid, afhankelijk van het aantal eerstejaars. Afgelopen jaar begonnen er 65 duizend eerstejaars aan de universiteiten en 119 duizend eerstejaars aan de hogescholen, maar dat waren er uitzonderlijk veel.

Niet alleen eerstejaars betalen maar de helft van het halve tarief. Hetzelfde geldt voor tweedejaars studenten van lerarenopleidingen. Zij betalen eveneens 542 euro voor hun studiejaar.

Ook schakelstudenten (die worden bijgespijkerd tussen bachelor en master in) zijn goedkoper uit, want zij betalen hooguit het wettelijke collegegeld. Dat is volgend jaar dus 1.084 euro. Het mag overigens ook minder zijn, dat kan de onderwijsinstelling zelf bepalen.

De verlaging van het collegegeld is eenmalig: alleen in studiejaar 2021/2022 krijgen studenten dit lage tarief.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Breaking news: collegegeld eerstejaars straks maar 542 euro

  1. Vind ik niks, juist de studenten die in hun 3, 4de of meer jaren in opleiding zitten hebben het zwaarst. Wij hebben echt de crisis echt meegemaakt en alles online (en alles erom heen) moeten doen door de crisis niet de komende eerstejaars. Maar goed..

  2. Helemaal mee eens Elize. De eerstejaars wordt alles maar makkelijk gemaakt, terwijl wij maar zitten te ploeteren op onze kamers. Tevens is een stage vinden praktisch onmogelijk, dus nog meer vertraging. Gaat lekker dit…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top