Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Student van het Jaar # 4 Carlijn: ‘Ergotherapeuten doen veel meer dan mensen soms denken’

Gepubliceerd: 14 December 2021 • Leestijd: 3 minuten en 45 seconden • Nieuws

Derdejaarsstudent ergotherapie Carlijn Akkermans is nummer 4 geworden in de Student van het Jaar-verkiezing. Ze was de grote regelaar binnen het VR-project VRiend. Samen met haar team wist ze eenzaamheid onder verstandelijk gehandicapte personen op een succesvolle manier aan te pakken, en zette ze ondertussen ook nog eens haar vak op de kaart. 

Wat maakte het afgelopen jaar voor jou bijzonder?

‘Ik heb op veel verschillende manieren kennisgemaakt met mijn vak. Ik hou heel erg van diversiteit in mijn werk en die was er zeker. Diversiteit in doelgroepen, handelingen en diversiteit in wat je als ergotherapeut kan betekenen voor iemand. Kleine dingen kunnen vaak heel betekenisvol zijn, en de geluksmomenten die daarbij ontstaan vind ik heel gaaf om mee te maken.

Heb je daar een voorbeeld van?

Er was vrouw met een eenzijdige verlamming die een nieuwe schouder had gekregen voor haar goede arm. Ze kon daardoor minder goed bewegen en haar veters niet meer strikken. Ze wilde dit heel graag weer kunnen en dat heb ik haar geleerd. Er zijn talloze YouTube-filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe je met een hand je veters strikt, maar die manieren werkten vanwege haar specifieke beperking niet dus moest ik zelf iets bedenken. Dat lukte en we hebben samen net zo lang geoefend totdat ze haar veters helemaal zelf kon strikken. Aan de twinkeling in haar ogen kon ik zien hoeveel het haar deed. Ze had weer een stukje zelfstandigheid terug. Dat betekende veel voor haar, maar ook voor mij.’

Je hebt je nominatie vooral te danken aan project VRiend. Wat heb je precies gedaan?

‘VRiend is een kleine robot met een 360-gradencamera die verbinding maakt met een VR-bril. De robot kun je meenemen naar een plek waar iemand graag naartoe wil maar waar-ie door omstandigheden niet kan komen, bijvoorbeeld omdat degene in het ziekenhuis ligt. Een instelling met verstandelijk gehandicapte personen vroeg of we VRiend bij hen konden inzetten.

We hebben eerst goed onderzocht hoe VRiend werkte, vervolgens zijn we gaan kijken hoe en waarvoor we hem het beste konden gebruiken. Binnen de instelling voelden veel cliënten zich eenzaam en vanwege corona werd dit alleen maar erger. Daar wilden we wat mee doen. We hebben verschillende situaties onderzocht en de optimale omgeving voor VRiend bleek de dierentuin, die vanwege corona gesloten was voor publiek. Verstandelijk gehandicapte personen vinden dieren hartstikke leuk en worden daar rustig van. Dus door goed te kijken wat er speelde en waar behoefte aan was, wisten we de juiste vertaalslag te maken. Dit vroeg veel betrokkenheid van zowel de makers als de cliënt en dat was de sleutel van het succes.’

Volgens de nominatie had je een voortrekkersrol in het project

‘Het was een heel uitgebreid proces. We werkten met heel veel mensen samen: studenten business innovation, T-Mobile die de verbinding verzorgde, de maker van het VRiendje – Horus, studenten ergotherapie, docenten, zorgpersoneel, zorginstelling S&L en de ergotherapeut en cliënten daar. Er moest veel geregeld en afgestemd worden. Ik was daarbij de spin in het web. We maakten duidelijke afspraken en een planning met voldoende speling voor het geval er ergens vertraging zou zijn.

Mijn voortrekkersrol zat vooral in het regelen van al die dingen. Ik probeerde ervoor te zorgen dat alle lijntjes kort waren en de afspraken werden nagekomen. Iedereen was heel betrokken en daardoor werd het voor ons allemaal een prettige ervaring. Uiteindelijk was het natuurlijk ook een superleuk project en heeft iedereen, zowel de cliënten als wij, er hartstikke van genoten. Heel belangrijk: je moet het met plezier doen!’

Wat voor effect had het uiteindelijk op de cliënten, hoe meet je eenzaamheid?

‘Met de zorgprofessionals hadden we afgesproken om de cliënten extra in de gaten te houden om te ontdekken wat het met hen deed. Wij kwamen wekelijks langs maar waren er alleen op bepaalde momenten, wat er daarna gebeurde zagen wij niet. We hebben gevraagd of ze hun stemming in de gaten wilden houden en hoe ze reageerden op bepaalde dingen. We kregen te horen dat ze veel blijer waren en het er veel over hadden. Ze waren blij als we waren geweest. De geluksmomenten waren groter en ze leefden er ook naartoe om wat leuks te gaan doen. Ze zaten beter in hun vel en waren daardoor ook liever voor elkaar.

Ik vind het bijzonder dat zo’n kleine robot een andere wending in het dagelijks leven van iemand kan brengen en voor een betere gemoedstoestand kan zorgen. Mensen vinden het fijn als er aan ze wordt gedacht, dat ze ertoe doen, dat merkten we hiermee heel duidelijk. Het geeft hen het gevoel dat ze erbij horen.’

Hoe waren de reacties vanuit het werkveld?

‘Ik heb mijn netwerk gebruikt om dit project te promoten en te laten zien dat ik er supertrots op ben. Dit heeft de belangstelling voor ergotherapie aangewakkerd merk ik aan de reacties. De instelling waar we dit project hebben gedaan, heeft aangegeven dat ze meer met ergotherapeuten willen gaan werken in de toekomst. Ze hebben meer inzicht gekregen wat een ergotherapeut doet en wat die kan betekenen binnen de organisatie. Ik ben ook benaderd voor onderzoek en gevraagd of ik wat kan doen qua ergotherapie binnen een bedrijf. Ik vind het leuk om op die manier de bekendheid van ergotherapie te vergroten, want wij doen veel meer dan mensen soms denken.’

Carlijn is vierde geworden in de Profielen Student van het Jaar 2021-verkiezing. Profielen organiseert deze verkiezing sinds 2019. Na een oproep op de site mag de hele hogeschoolgemeenschap studenten nomineren waarvan zij vinden dat ze iets bijzonders hebben gedaan. Die nominaties komen online (dit jaar waren het er 27!) waarna er gestemd kan worden. De vijf studenten met de meeste stemmen worden geïnterviewd en op basis van die interviews heeft de jury (de redactieraad van Profielen) een top-5 bepaald. Nummer 5 werd Jonnick Kirwan. De komende dagen maken we de nummers 3, 2 en 1 bekend.

Tekst & beeld: Wietse Pottjewijd

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top