Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 januari 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Zeyad Al Mumar (25) is vierdejaarsstudent bedrijfskunde met veel passie voor het hoger onderwijs. Zijn persoonlijke missie is kennis delen en anderen helpen. Hij geeft de studenten in zijn blogs handige tips om hun studiesucces te vergroten.

Recente blogs

Blog

De moeilijkste vraag die je jezelf kunt stellen is ook eigenlijk de verkeerde vraag

Gepubliceerd: 30 September 2021 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Zeyad

Ik spreek veel jonge studenten en ik merk vaak dat zij nog niet helemaal scherp hebben wat zij precies willen in het leven. Maar ook bij vierdejaars studenten komt het voor.

Het is dan ook een van de belangrijkste – maar vooral ook moeilijkste – vragen die je jezelf kunt stellen. Ik denk ook dat bijna niemand precies weet wat hij/zij in het leven wil. Ook al lijkt dat zo, diep van binnen zijn er altijd wat twijfels.

Soms denk je dat een bepaald vakgebied echt iets voor je is, maar opeens stuurt het leven je in een andere richting op. Bijvoorbeeld: je stopt met je hbo-opleiding, maar slaagt voor je tweede keus, zoals bij mij gebeurde. Er komen dan toch kansen op je pad die beter zijn dan jij eerst dacht.

Probeer niet de vraag ‘wat moet ik doen met mijn leven’ aan jezelf te stellen, want het is een vraag die in cirkels leidt. Je komt nooit tot een concreet antwoord. Stel jezelf voortaan de vraag: ‘Hoe kan ik iets doen wat mij energie geeft?’

De enige manier om die vraag te beantwoorden is om zoveel mogelijk dingen te proberen en open minded te zijn.

Als jij nooit in je leven een hbo-opleiding volgt, dan weet je nooit hoe het is om aan het hoger onderwijs te studeren. Je kan misschien aan de hand van de ervaringen van andere hbo-studenten iets meer te weten komen, maar je zal nooit echt weten hoe het is om het te doen.

Wees niet te bang dat andere mensen een mening of oordeel over je zullen hebben. Want dan ben je namelijk ook niet bang om tegen mensen te zeggen: ‘Hé, ik ben aan iets begonnen en na een jaar ben ik ermee gestopt.’ Je durft dan steeds nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Zo kom je erachter waar je energie van krijgt. En als je dat hebt gevonden, kun je ermee verder. Zonder te veel na te denken of er niet iets anders is dat jou nog meer energie kan geven dan wat je momenteel doet. Als dat zo is, dan komt het vast wel met de tijd.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top