Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 januari 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Jennifer Schoolenberg is derdejaarsstudent aan de opleiding social work. Ze schrijft het liefst over ‘tips and tricks’ en de belevenissen die het hbo met zich meebrengt, maar durft ook haar mening te geven wanneer daar het moment voor is.

Recente blogs

Blog

Deze maand ontmoet ik de liefde van mijn leven en win jij een miljoen

Gepubliceerd: 15 April 2021 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Jennifer

Sinds corona zijn intrede deed hebben we gemiddeld meer tijd over. We gaan nu niet iedere week naar de kroeg of dagjes weg. Kennelijk spenderen we die extra tijd aan astrologie.

Er worden fiks meer astrologieboeken verkocht en verschillende apps zijn miljoenen keren gedownload. Ook zien we astrologie steeds meer voorbijkomen op social media. Denk aan de zusjes Van Lexmond die een kalender hebben uitgebracht. En ook jongeren op de TikTok maken hier video’s over. En die worden veelvuldig bekeken! Maar wat trekt ons zo aan?

Een deel valt met psychologie te verklaren. In deze onzekere tijden waarin mensen misschien hun baan of zelfs familieleden verliezen, of in een depressie raken, zoeken ze naar houvast. Vroeger trokken mensen meer naar de kerk en andere religieuze plekken in tijden van crisis. Dat is in de loop van de tijd veranderd, maar we zoeken nog steeds naar betekenis in ons leven.

Uit onderzoek van Geoffrey Dean, blijkt dat sterrenbeelden meestal niet kloppen (astrologie is ook geen wetenschap, laten we dat nog even duidelijk stellen). Een groep proefpersonen deed een psychologische test om te bepalen wie introvert en extravert was. Volgens de astrologie zouden Tweelingen, Waterman, Leeuw, Ram, Boogschutter en Weegschaal extravert zijn. Na het onderzoek bleek maar de helft van de proefpersonen met dat sterrenbeeld zichzelf als extravert te bestempelen.

Toch leest een op de vier Nederlanders horoscopen. Wanneer we iets lezen waarin we onszelf herkennen zijn we geneigd dit meer te geloven. En hoe positiever de omschrijving, hoe meer mensen zich erin herkennen. Zelf lees ik ook regelmatig beschrijvingen over mijn sterrenbeeld Tweeling. Ik vind het leuk mezelf hierin te herkennen. Wel denk ik dat ik nog steeds dezelfde persoon zou zijn als ik twee maanden eerder was geboren. Ik neem de beschrijvingen dus tegelijkertijd met een korreltje zout.

Lees jij wel eens een horoscoop? En waarom? Laat het in de reacties weten. En mocht je nou echt dat voorspelde miljoentje winnen, dan ben jij waarschijnlijk dé liefde van mijn leven. Het staat in de sterren geschreven!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Deze maand ontmoet ik de liefde van mijn leven en win jij een miljoen

 1. Ik heb een astro-allergie en grote moeite het idee serieus te nemen dat de stand van de hemellichamen van invloed is op hoe wij zijn als mens. Laat staan dat het bepaalt of voorspelt wat ons gaat overkomen. Ik snap wel dat men in een onzekere periode meer waarde hecht aan het idee dat er een gedachte of bedoeling achter alles zit. Een willekeurige wereld is enger dan een geordende wereld. Dat de toekomst vast zou staan, ontslaat ons van een stukje verantwoordelijkheid om zelf richting te geven aan ons leven. Helaas denk ik niet dat de wereld daar beter van wordt. Als je om een miljoen verlegen zit, kan het helpen om hard te werken en jezelf te ontwikkelen terwijl je wacht tot het uit de lucht (sterren) komt vallen, dan vergroot je je kansen aanzienlijk.

 2. Mijn ervaring is juist dat horoscopen grotendeels wel kloppen, maar dat dit komt omdat ze zo generiek verwoord zijn dat de meest alledaagse gebeurtenissen kunnen worden geinterpreteerd als vervulling van de ‘voorspelling’. “Vandaag gaat je iets belangrijks overkomen.” “Je trekt je die negatieve opmerking net te veel aan.” “Je hebt wat miscommunicatie met de mensen om je heen.”

  Er staat nog net niet in dat morgen de zon weer op zal komen. Sprinkel er een paar specifiekere dingetjes in die soms toevallig waar blijken te zijn en voila, het voorspellend vermogen is geboren. “Neem dat financiële advies ter harte, het gaat je geld besparen.” Ja, dat is meestal hoe financieel advies werkt. “Ben je emotioneel totaal uitgeput, weet dan dat er eindelijk meer energie in aantocht is.” Dat klinkt ook wel als hoe dat meestal gaat ja, weinig mensen zijn permanent emotioneel uitgeput.

  En niet te vergeten, complimenteer de lezer, mensen geloven graag goede dingen over zichzelf. “Je bent een intelligent persoon met brede interesses, maar je bent ook een beetje eigenwijs.” Dank je, horoscoop! Hoe wist je dat?

  Als ik er eentje tegen kom kijk ik wel altijd even bij mijn eigen sterrenbeeld, gewoon voor de lol. Over lol gesproken, ik moest erg grinniken bij de opmerking dat je jezelf herkent in Tweelingen. Klinkt logisch. Staat er trouwens wel duidelijk in je horoscoop waar dat miljoen uit bestaat? Nogal ongemakkelijk als het een miljoen verwensingen blijkt te zijn :P.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top