Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 juni 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Vitje Vilchez

‘Het is nu wel extra moeilijk om hier een sociaal leven op te bouwen’

Vitje Vilchez is eerstejaars business IT & management, verhuisde midden in de pandemie van Curaçao naar Nederland, en wil alle vrouwen van de opleiding verenigen. ‘In de komende periode ga ik een mail sturen naar alle meiden binnen de opleiding, zodat we plannen kunnen maken om leuke dingen te doen.

‘Afgelopen zomer ben ik van Curaçao naar Nederland gekomen om te studeren. Ik vond het wel moeilijk om de juiste studiekeuze te maken. Nadat ik de havo had afgerond nam ik een tussenjaar en wilde ik eigenlijk naar Nederland komen voor studiekeuzegesprekken en Open Dagen, maar dat ging vanwege corona allemaal niet door. Ik was daardoor wel bang dat ik de verkeerde keuze zou maken.

‘Nu ben ik wel tevreden met die keuze, maar ook weer niet helemaal. Ik had verwacht dat we meer met cijfers zouden gaan doen; leren werken met een balans enzo. Voor de rest ben ik wel blij. Ik wil later een restaurant openen omdat ik van koken houd, en deze opleiding is daar heel geschikt voor. Het bestaat voor de helft uit bedrijfskunde; je leert hoe je een bedrijf opstart en wat je moet doen om je klanten te bereiken. De andere helft, de IT-kant, kan ik ook goed gebruiken om bijvoorbeeld mijn kassasysteem in te richten.

‘Als ik iets echt wil dan ga ik er ook voor.’

‘Ik ben heel erg gemotiveerd, volg alle lessen online en scoor mooie cijfers. Dus voor mij is studeren tijdens corona prima te doen. Als ik iets echt wil dan ga ik er ook voor. Mijn moeder is mijn grootste motivator. Vanuit Curaçao praat ze ieder weekend met mij via facetime. Ze is heel lief en stimuleert mij ook om te vertellen over dingen die ik minder leuk vind aan de opleiding. Ze wil gewoon dat ik happy ben. En ik wil iedereen op Curaçao laten zien dat ik het kan en zo een voorbeeld zijn voor anderen binnen mijn familie.

‘Het is nu wel extra moeilijk om hier een sociaal leven op te bouwen. Toen ik net aankwam kon ik nog naar de stad en uiteten, maar nu is het écht heel moeilijk. Dat maakt me soms wel een beetje depressief. Daarom ga ik ieder weekend naar mijn tante en praat ik veel met mijn met mijn vriend op Curaçao en thuis met mijn roommate waarmee ik goed overweg kan.

‘In mijn klas ben ik de enige vrouw en over de gehele opleiding is maar vijf procent vrouw.’

‘Ik vind het heel belangrijk om hier in Nederland vrienden te hebben en sta open om nieuwe mensen te leren kennen. Dat gaat dus lastig nu, maar ik heb iets bedacht wat mij misschien zal helpen. In mijn klas ben ik de enige vrouw en over de gehele opleiding is maar vijf procent vrouw, daarom wil ik proberen om alle meiden van de opleiding met elkaar verbinden. In de komende periode ga ik een mail sturen naar alle meiden binnen de opleiding, zodat we plannen kunnen maken om leuke dingen te doen en elkaar leren kennen. Ik hoop dat zoveel mogelijk vrouwen zich zullen inschrijven, en dat we op die manier elkaar kunnen steunen en stimuleren om de opleiding goed af te ronden.

‘Business IT & management wordt gezien als een mannelijke opleiding en dat kan vrouwen afschrikken. Maar ik vind niet dat zoiets vrouwen moet tegenhouden om voor deze opleiding te kiezen. Daarom wil ik een YouTubevideo te maken om dit beeld wat bij te stellen. Ook wil ik andere vrouwen uit het beroepenveld, die dezelfde opleiding hebben gedaan, uitnodigen om met ons te praten. Het is belangrijk om te leren van hun ervaringen en aanpak.

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.

Tekst: Wietse Pottjewijd
Foto: Vitje Vilchez

Gepubliceerd: 12 February 2021 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to ‘Het is nu wel extra moeilijk om hier een sociaal leven op te bouwen’

  1. Wat een inspirerend verhaal. Heel mooi dat dit gedeeld wordt en super dat je dit zo doet Vitje!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top