Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 oktober 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Je kunt nu je coronazelftests bestellen (maar het duurt wel even voor je ze hebt)

Gepubliceerd: 10 May 2021 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Nieuws

Studenten en docenten die weer naar school willen, kunnen sinds vorige week gratis coronazelftests bestellen. Maar wacht niet te lang: het kan vijf werkdagen duren voordat je bestelling wordt verstuurd.

Een coronasneltest naast je tandenborstel: dat is het ideaalbeeld dat minister De Jonge van Volksgezondheid in februari schetste toen de Tweede Kamer hamerde op de ‘heropening’ van het hoger onderwijs. Vanochtend kwam dat beeld weer een stapje dichterbij. Via de website Zelftestonderwijs.nl kunnen studenten en medewerkers nu een gratis thuistest bestellen.

Vier testen per keer

Op 5 mei – een uurtje later dan gepland – ging de eerder aangekondigde website live en sinds dat moment kunnen studenten en medewerkers via de site hun zelftesten bestellen. Via het account van je eigen instelling log je in bij de site en daarna doorloop je een kort bestelproces waarbij je je adresgegevens invult. In je account kun je je order in de gaten houden en ook zien wanneer je een nieuwe bestelling kunt plaatsen. Op dit moment krijg je vier testen per keer thuisgestuurd.

Het kan wel een aantal dagen duren voor je ze daadwerkelijk in huis hebt. Studenten en docenten moeten dus ruim van tevoren een bestelling plaatsen. Op maandag nog even snel een test bestellen voor een college van woensdag heeft weinig zin. Waarom kan dat niet sneller?

Capaciteit van PostNL

Dat heeft vooral te maken met de capaciteit van PostNL, zegt een woordvoerder van SURF, de ict-organisatie voor het onderwijs die ook de zelftest-website beheert. ‘Het verzenden van zelftests naar alle studenten en medewerkers is een groot, complex project. Het exact voorspellen van de levertijd is daarom lastig. We streven naar een doorlooptijd van vijf werkdagen voordat je aanvraag zichtbaar is met track and trace.’

PostNL bezorgt de zelftests alleen op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Ook dat is zo afgesproken in verband met de capaciteit.

Zo snel mogelijk eerste set leveren

Per aanvraag krijg je twee tot vier zelftests. Wie een levering ontvangt, heeft dus meteen een voorraadje. ‘Het doel is nu om zo snel mogelijk zoveel mogelijk studenten en medewerkers van een eerste set te voorzien’, zegt de woordvoerder. Via de portal is te zien per wanneer iemand een volgende set kan aanvragen.

En stel dat het opeens stormloopt, zijn er dan wel genoeg tests? ‘We zijn natuurlijk altijd afhankelijk van hoeveel tests er beschikbaar zijn voordat we orders kunnen accepteren. Maar we zijn voorbereid op grote aantallen. De website is nu alleen in gebruik door de universiteiten en hogescholen. Voor het mbo komen de tests pas vanaf juni beschikbaar via de portal.’

Bij klachten even langs GGD

Het kabinet trekt een half miljard euro uit om deze vrijwillige zelftests beschikbaar te stellen voor het hoger onderwijs. Wie gezondheidsklachten heeft, moet overigens alsnog langs de GGD.

Tekst: HOP, Evelien Flink/Profielen
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top