Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 oktober 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kabinet: stampvolle collegezalen mogen weer, vooralsnog zonder coronapas

Gepubliceerd: 15 September 2021 • Leestijd: 1 minuten en 59 seconden • Nieuws

Vanaf 25 september mogen universiteiten en hogescholen meer dan 75 studenten tegelijk bijeen laten komen. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte gisteravond aangekondigd.

‘Hoorcolleges voor grote groepen kunnen binnenkort dus weer’, zei Rutte tijdens zijn persconferentie. Die studenten hoeven ook geen anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Ook de mondkapjesplicht wordt in het onderwijs per 25 september afgeschaft. Dus tot en met volgende week moeten studenten en medewerkers op de gangen nog een mondkapje dragen, en daarna niet meer.

‘Wel blijft het advies regelmatig, bijvoorbeeld twee keer per week, een zelftest te doen om zo de risico’s op besmetting kleiner te maken.’ Studenten en medewerkers kunnen nog altijd gratis zelftests krijgen.

Geen coronatoegangsbewijs nodig op school

De ‘anderhalvemetersamenleving’ gaat dus verdwijnen, ook al gaat het virus nog rond. Het blijft verstandig om elkaar de ruimte te geven, stelde Rutte, maar het is straks niet meer verplicht.

Voor toegang tot cafés, bioscopen, theaters en dergelijke locaties moeten mensen straks een coronatoegangsbewijs laten zien, bijvoorbeeld een QR-code op hun telefoon. Dat bewijs krijg je als je volledig bent gevaccineerd, hersteld bent van corona of minder dan 24 uur geleden negatief bent getest.

Maar die toegangsbewijzen zijn niet nodig voor het hoger onderwijs, is nu het standpunt. Daar kan verandering in komen als de besmettingen oplopen, zei het kabinet eerder.

‘Reden tot feest’

Studenten zullen hier blij mee zijn, denkt voorzitter Lisanne de Roos van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO): ‘Sinds de heropening van het hoger onderwijs twee weken geleden horen wij ontzettend veel enthousiaste reacties van studenten die na anderhalf jaar eindelijk weer het gevoel terug hebben écht te kunnen studeren. Nu ook de laatste beperkingen verdwijnen, is er extra reden tot feest.’

De eerste weken van het studiejaar kregen veel studenten toch nog online les, ondanks de versoepelingen. Volgens De Roos kwam dat vooral door de maximale groepsgrootte van 75 studenten. Nu staat er volgens haar ‘niets meer in de weg om weer volledig fysiek onderwijs te genieten’, al hoopt ze dat de instellingen doorgaan met online onderwijs voor kwetsbare studenten.

Vrolijk maar voorzichtig

Het ministerie van Onderwijs stelt dat het onderwijs weer kan plaatsvinden zoals voor de invoering van de coronamaatregelen, ‘nadat er voldoende tijd is geweest om roosters aan te passen’.

De universiteiten klinken vrolijk maar voorzichtig. Het is goed nieuws dat studenten en docenten ‘weer min of meer normaal naar de campus kunnen’, zegt voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging VSNU. ‘We gaan kijken op welke wijze we de extra ruimte veilig en verantwoord kunnen inzetten.’

Oplossingen voor kwetsbare groepen

Hij houdt er rekening mee dat ‘kwetsbare studenten en docenten’ zich niet veilig voelen bij het loslaten van de coronamaatregelen. ‘Zoals nu ook al gebeurt, blijven de universiteiten met hen in gesprek om tot de beste oplossing te komen.’

Ook hogescholen wilden graag dat de maximale groepsgrootte weer zou verdwijnen in het hoger onderwijs, zeiden ze aan de start van het nieuwe studiejaar. Daar ging de Vereniging Hogescholen zich hard voor maken, zei voorzitter Maurice Limmen in augustus.

Tekst: HOP, Bas Belleman

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top